Ciolacu: În 2024 nu vor fi măriri de taxe şi impozite. Va fi stabilitate și vom decide între cota unică și impozitarea progresivă

Data actualizării: Data publicării:
CIOLACU LA GUVERN
Marcel Ciolacu, premierul României și lider al PSD. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, joi, că în anul 2024 nu vor exista măriri de taxe şi impozite, dar va trebui ca mediul de afaceri, politicienii, coaliţia şi guvernul să decidă dacă se va menţine cota unică – însă să fie cu adevărat unică – sau se va trece la impozitare progresivă. "Eu nu refuz niciuna dintre variante", a transmis premierul. Prezent la Forumul "Dezvoltăm România", Ciolacu a dat de înțeles că nu "vine apocalipsa", așa cum reiese din știrile alarmiste, fiind o perioadă în care România a înregistrat și realizări economice. 

”A fost un an plin de provocări - şi interne şi externe - cu efecte în primul şi în primul rând economice pentru ţările ca România – cu frontiera cea mai lungă cu Ucraina. Trăim într-o lume a breaking news-ului, a apocalipsei – şi eu şi dumneavoastră, în fiecare dimineaţă constatăm că vine apocalipsa, că iarăși s-au luat zeci de măsuri care vor afecta profund societatea, nivelul de trai şi, mai ales, afacerile dumneavoastră. Am uitat să vorbim şi de realizările economiei româneşti şi de realizările dumneavoastră – antreprenorii care au sacrificat aproape totul pentru a ajunge aici”, a afirmat, joi, premierul Marcel Ciolacu, în deschiderea Forumului Dezvoltăm România.

Premierul a reiterat ideea că nu vor exista măriri de taxe şi impozite.

”Am spus-o şi o să o repet – în anul 2024, din punctul meu de vedere, sunt două lucruri foarte clare – nu vor fi măriri de taxe şi impozite şi va exista o stabilitate politică, pentru că avem, indiferent de discuţii în interiorul coaliţiei, avem o datorie faţă de dumneavoastră”, a mai transmis premierul.

România va trebui să decidă dacă rămâne la cota unică sau va introduce impozitarea progresivă

Decizia, potrivit premierului, ar trebui luată de mediul de afaceri împreună cu Guvernul, coaliţia şi politicienii.

”Va trebui să decidem, pe o perioadă medie, care sunt soluţiile: menţinem cota unică, dar să fie cotă unică, creând un mediu concurenţial pentru toată lumea, fără excepţii şi aceea să fie de 16%, să avem un TVA pe care să nu-l creştem, că el aduce o scădere a creşterii economice şi o creştere a inflaţiei, şi toată lupta pe care am avut-o în ultimile luni să scădem la o singură cifră şi să ne propunem pe anul viitor o inflaţie de sub cinci la sută la finalul anului, sau să mergem în zona de impozitare progresivă – eu nu refuz niciuna dintre variante”, a mai declarat premierul.

Acesta a mai arătat că ”ambele au plusuri şi minusuri”.

”Cota unică – nu-mi creează un disconfort, dacă această cotă unică rămâne, dar în acest moment ea nu mai este unică - sunt peste 500 de modificări legislative diverse care au modificat cu totul filosofia creării Codului Fiscal”, a mai declarat premierul.

Măsurile fiscale adoptate vor trebui dublate şi triplate de reforma în sistemul bugetar şi de lupta cu evaziunea fiscală

Premierul a mai anunţat că vor fi păstrate toate schemele de ajutor pentru mediul economic introduse până acum.

”Mi-aş dori ca luna viitoare – pentru că în cursul lunii decembrie vom aproba în Parlament şi noua Lege a bugetului – să avem o discuţie aplicată să vedem unde mai trebuie să bugetăm scheme şi programe de susţinere pentru mediu de afaceri, noi, pe lângă cele existente”, a afirmat Ciolacu.

”Vă anunţ că, dacă am închis ultimul exerciţiu financiar cu 54%, de această dată direct pe anul acesta va avea cifra de 9 în faţă si, până în martie, vom ajunge la 96-97% să închidem exerciţiul financiar trecut, ceea ce este un semnal foarte important. Cu adevărat a trebuit să găsim rapid nişte măsuri administrative. E îmbucurător că se simte că administraţia locală are o anumită capacitate de absorbţie a fondurilor europene. Marea provocare va fi în perioada 2024 – 2026 când se vor suprapune PNRR şi exerciţiul financiar actual, unde, fără o reformă în sistemul bugetar, din ce am văzut eu cum funcţionează lucrurile în ministere, nu vom reuşi să avem o absorbţie şi este o sumă de aproape 70 de miliarde de euro”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Judeţele din România care par că iau foc! Temperaturile cresc alarmant, ce trebuie să faci imediat
Digi FM
Noi detalii despre accidentul în care a murit Diogo Jota. Motivul pentru care starul de la Liverpool alesese...
Pro FM
Rod Stewart a dezvăluit secretul căsniciei cu Penny Lancaster, cu care e căsătorit de aproape 20 de ani...
Film Now
Brad Pitt și Tom Cruise au fost în discuții pentru „Ford v. Ferrari”. De ce a renunțat starul din „Top Gun”...
Adevarul
Oferta globală de îmbrăcăminte se reconfigurează: cine va fabrica genul de produse „Made in China"
Newsweek
PSD cere ca CASS la pensie să se plătească doar de la 4.000 lei. Ce șanse sunt să se aprobe?
Digi FM
Cum a ajuns un tânăr român să trăiască în cel mai izolat oraș din Alaska: „Singura cale de intrare și ieșire...
Digi World
Adevăratul „Cod al lui da Vinci”, descifrat după 500 de ani. Un dentist a dezvăluit secretul ascuns în „Omul...
Digi Animal World
Reacția unui câine când vede un dinozaur de jucărie. Imaginile sunt virale: „De mult nu am mai râs așa”
Film Now
Filmul care în cinci zile a adunat 300 de milioane de dolari la nivel global. „F1”, pe 2 în box office
UTV
Lino Golden și Delia au divorțat la un an de la căsătorie