Cîțu, despre varianta Ciucă – premier: În acest moment nu avem această variantă pe masă

Data actualizării: Data publicării:
florin citu in stanga si nicolae ciuca in dreapta
Liderul PNL, Florin Cîțu, spune că varianta ca Nicolae Ciucă să fie premier propus nu este acum „pe masă". Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Președintele PNL, Florin Cîțu, a declarat, vineri, că în acest moment opțiunea ca Nicolae Ciucă să fie propus din nou premier „nu este pe masă” și dacă din negocierile cu PSD vine cu altă soluție, atunci va merge în partid pentru a schimba mandatul.

Florin Cîțu a spus că „este o variantă rotația premierului”.

Întrebat dacă ia în considerare propunerea lui Nicolae Ciucă ca premier, Florin Cîțu a spus: „În acest moment nu avem această variantă pe masă. Când am venit cu variantă pe masă, am venit cu ea pe masă și a fost votată. Dacă voi veni cu acea variantă pe masă, o voi spune atunci. N-are sens să ne gândim acum”.

„Mandatul este de a începe negocierile cu PSD și am început în jurul unei guvernări liberale. Dacă din aceste negocieri venim cu altă soluție, vom merge în partid și vom cere acea soluție.

Mă interesează ca principiile și toate acele lucruri pentru care am fost votați să nu fie diluate în această guvernare”, a mai afirmat Cîțu.

Acesta speră „să avem un guvern săptămâna viitoare”.

Echipele de negociere ale PSD, PNL și UDMR care lucrează la programul de guvernare au reușit să închidă câteva capitole - Fonduri Europene, Externe, Apărare, Sănătate, Interne - încearcă să rezolve disputele pe temele de Justiție, Finanțe și Economie, dar discuțiile sunt departe de a se fi încheiat, în principal din cauza neînțelegerilor apărute la împărțirea ministerelor între cele trei partide care vor forma viitorul arc guvernamental.

Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat, miercuri, la interviurile Digi24.ro, că negocierile s-au blocat la discuțiile despre cine va primi postul de prim-ministru. PSD, prin vocea președintelui său, Marcel Ciolacu, a anunțat că nu se va crampona neapărat de această funcție, fiind dispus să accepte și desemnarea unei persoane independente politic în fruntea Executivului. 

La PNL în schimb, discuțiile sunt mai complicate, din cauza dorinței lui Florin Cîțu de a fi prim-ministru. Spiritele liberalilor sunt destul de încinse din cauza aceasta, încă de săptămânile trecute, când Florin Cîțu a fost acuzat de colegi, în special de grupul ardelenilor, că l-a sabotat pe Nicolae Ciucă, fostul premier desemnat, în cadrul negocierilor pentru formarea guvernului, scopul final fiind acela de a nu se reuși conturarea unei majorități parlamentare, pentru ca el să-și păstreze în continuare șansele de a fi nominalizat.

Situația se repetă și în cadrul negocierilor actuale cu PSD și UDMR. La propunerea lui Kelemen Hunor a fost avansată, ca soluție pentru deblocarea discuțiilor, varianta rotației premierilor, astfel încât să fie satisfăcute orgoliile tuturor formațiunilor care ar putea face parte din coaliția de guvernare. Respectiv să fie numit un premier de la PNL pentru o perioadă de doi ani, apoi unul de la PSD, apoi chiar unul de la UDMR șamd.

Citește și Coaliția de guvernare și soarta lui Ludovic Orban, pe lista ședinței BEx PNL. Orban îi va cere demisia lui Cîțu

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, revoltată după ce Selly a ținut un discurs la NATO: „Ce legătură are el, de ce nu...
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
Franța dă Ucrainei rachete Aster de apărare aeriană. România nu dă Patriot, deși „nu e descoperită"
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Când ar fi apărut problemele dintre Jennifer Lopez și Ben Affleck. Un apropiat a rupt tăcerea: „Nu erau pe...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...