Galerie Foto Consultări la Cotroceni. Ponta s-a autopropus premier

Data actualizării: Data publicării:
Victor Ponta, la consultarile de la Cotroceni
Foto: Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis are astăzi consultări cu partidele politice pentru desemnarea unui premier, în urma deciziei CCR și după ce Ludovic Orban a renunțat la calitatea de premier desemnat.

ACTUALIZARE 19:40 Victor Ponta i-a spus, miercuri, preşedintelui Klaus Iohannis, la consultările de la Cotroceni, că propunerea de premier a Pro România este chiar el.

„Propunerea de premier din partea Pro România sunt eu”, a spus Ponta, președintele Pro România, la finalul consultărilor de la Cotroceni.

Klaus Iohannis a chemat, miercuri, partidele la consultări pentru desemnarea unui nou premier, după ce Ludovic Orban şi-a depus mandatul de premier desemnat.

ACTUALIZARE 19:00 Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, miercuri, la finalul consultărilor cu preşedintele Klaus Iohannis, că formaţiunea sa susţine nominalizarea unui premier independent.

„Am revenit asupra propunerii pe care am făcut-o şi data trecută, referitoare la soluţia de deblocare din actuala criză politică. (...) Soluţia optimă într-o astfel de situaţie este un premier independent, care să conducă un guvern însărcinat cu organizarea alegerilor la termen”, a arătat Tăriceanu, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Palatul Cotroceni.

Tăriceanu a adăugat că un astfel de prim-minstru nu ar trebui să fie propus de partidele politice.

Foto: INQUAM Photos/George Calin
Foto: INQUAM Photos/George Calin

Sursa foto: INQUAM Photos/George Călin

ACTUALIZARE 18:30 Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a anunţat miercuri că formaţiunea sa îl propune pentru funcţia de premier pe Cristian Diaconescu.

„PMP a venit cu o propunere de prim-ministru în persoana lui Cristian Diaconescu. Considerăm că avem dreptul să solicităm această funcţie”, a spus Tomac, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis

Cristian Diaconescu si Eugen Tomac Foto: INQUAM Photos/ George Calin
Cristian Diaconescu si Eugen Tomac Foto: INQUAM Photos/ George Calin

Sursa foto: INQUAM Photos/George Călin

ACTUALIZARE 18:00 Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat miercuri, la finalul consultărilor cu preşedintele Klaus Iohannis, că Uniunea susţine un guvern de coaliţie şi nu doreşte alegeri anticipate.

„Cea mai bună soluţie ar fi un guvern politic, un guvern care e mai mult decât un guvern PNL, un guvern minoritar. (...) Nu susţinem ideea unui guvern tehnocrat şi nu credem că un guvern minoritar monocolor ar rezista prea mult”, a arătat el în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Palatul Cotroceni.

Liderul UDMR a apreciat că „alegerile anticipate trebuie uitate”, deoarece nu sunt o prioritate pentru cetăţeni.

Foto: INQUAM Photos/George Calin
Foto: INQUAM Photos/George Calin

Sursa foto: INQUAM Photos/George Călin

ACTUALIZARE 17:30 Președintele USR, Dan Barna, a anunțat în urma consultărilor de la Cotroceni că propunerea Alianței USR – PLUS pentru funcția de premier este Dacian Cioloș, iar președintele „a luat act” de această propunere.

”USR şi-a exprimat dorinţa de a participa la guvernare, cu miniştri, ca să implementăm politicile pe care Alianţa USR-PLUS le susţine în spaţiul public. Premierul desemnat trebuie să aibă ca obiectiv alegerea primarilor în două tururi.

L-am propus pe Dacian Cioloş. Preşedintele a luat act, se va gândi până la finalul zilei. L-am întrebat pe preşedinte pentru planul pentru perioada următoare, nu a oferit o soluţie, a rămas rezervat”.

Foto: INQUAM Photos/George Calin
Foto: INQUAM Photos/George Calin

Sursa foto: INQUAM Photos/George Călin

ACTUALIZARE 16:45 După consultările cu președintele, Marcel Ciolacu a declarat că l-a anunțat pe Klaus Iohannis că social democrații vor susține doar un guvern de tehnocrați.

Am înștiințat președintele că nu am vrut să venim cu niciun nume de premier. Decizia președintelui și a PNL a fost de a prelungi această criză. Vom vedea decizia de această dată.

Nici în visele cele mai rele nu l-aș vota premier pe domnul Cîțu. Dacă se vine cu un guvern de specialiști, PSD nu are nimic împotrivă să îl voteze până la alegerile la termen.

Nu ne-a spus președintele niciun nume de premier. Nu am avut discuții despre alegeri anticipate.”, a declarat Ciolacu, după consultări.

Foto: INQUAM Photos/George Calin
Foto: INQUAM Photos/George Calin

Sursa foto: INQUAM Photos/George Călin

ACTUALIZARE 16:20 Liberalii au fost chemați la consultări la ora 16.00, iar discuțiile au durat aproximativ 15 minute.

Așteptăm decizia președintelui. PNL va susține decizia președintelui. Avem convingerea că va lua decizia corectă. Vom acționa în litera și spiritul Constituției, cu siguranță că vom încerca să strângem o majoritate. Dacă se va ajunge la anticipate, va fi rezultatul lucrurilor care se vor petrece în Parlamentul României”, a spus Ludovic Orban, președintele PNL, după consultările de la Cotroceni.

Delegația care a mers la discuția cu președintele a avut mandat de la conducerea PNL să susțină orice propunere va considera Klaus Iohannis că este potrivită pentru funcția de premier.

Foto: INQUAM Photos/George Calin
Foto: INQUAM Photos/George Calin

Sursa foto: INQUAM Photos/George Călin

După liberali, la discuții cu președintele au intrat social-democrații. Aceștia au anunțat că nu vor face o propunere de premier.

Urmează la consultări USR, UMDR, PMP, ALDE, Pro Europa și minoritățile.

ALDE a anunțat că-i va propune lui Klaus Iohannis „să identifice și să desemneze un premier independent, care să propună și să asigure formarea unui Guvern menit să gestioneze activitatea până la organizarea la termen a alegerilor parlamentare”.

Propunerea de premier a USR este Dacian Cioloș.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri