Cum vede Ion Iliescu suveranismul din România și ascensiunea extremei dreapta: „Deviații ideologice ridicole”

Data actualizării: Data publicării:
Ion Iliescu
Ion Iliescu. Foto: Profimedia

„În România nu avem un suveranism justificat”, ci „o variantă populistă”, este de părere Ion Iliescu, internat în prezent la la Spitalul Clinic de Urgență „Dr. Agrippa Ionescu”. Fostul președinte a mai punctat, într-un interviu acordat lui Ionuț Vulpescu înainte de spitalizare, că simpatizanții extremei dreapta din România „sunt rătăciții și dezamăgiții social-democrației, la care se adaugă fanaticii purismului radical care îmbracă naționalismul superficial”.

Iliescu este internat la Spitalul „Dr. Agrippa Ionescu”, iar medicii au comunicat că starea lui de sănătate s-a „ameliorat”, deși încă are nevoie de oxigen și rămâne la secția de terapie intensivă. Detalii, aici. Pe 19 iunie, Ionuț Vulpescu a publicat pe blogul personal un amplu interviu cu fostul președinte al României.

„Se vede cu ochiul liber că în România nu există organic un suveranism justificat ideologic, consistent cu sine însuși. Suveranismul este un discurs negativ și reacționar, oglinda nemulțumirii față de clasa politică și practicile politice în genere. Nu avem un suveranism robust, ci o variantă populistă și resentimentară”, a fost răspunsul fostului președinte Ion Iliescu la întrebarea „cum vă explicați ascensiunea suveranismului?”.

Acesta a subliniat că România este „un stat liber și suveran” și că, de fapt, suveranismul ar reprezenta „repulsia față de sărăcie, disperarea față de inegalități, dezgustul față de ierarhii și refuzul față de o globalizare prost înțeleasă”.

CITEȘTE ȘI: 35 de ani de la unul dintre cele mai violente evenimente din istoria României: Mineriada din 13-15 iunie 1990

„Cum să vrei să fii suveranist într-un stat autonom și independent? (...) Unii îl suprapun cu naționalismul: numai că nici acela nu e înțeles corect. Naționalismul nu înseamnă să bați străzile purtând însemne religioase, nici să busculezi tribunele Parlamentului în costum popular, nu înseamnă nici revolta țăranilor în fața burghezilor – am crezut că am depășit retorica asta de la jumătatea secolului XIX, nici afirmarea statului ca sustragere din proiecte precum Uniunea Europeană”, a mai menționat fostul președinte.

Ion Iliescu consideră că România ar trebui să aibă parte de o „revoluție a gândirii” și că, de fapt, suveranismul presupune să primești un „respect natural atunci când te duci și spui că reprezenți România demn, liber, integru, inteligent”.

Ion Iliescu, despre ascensiunea extremei dreapta: „Cei care pozează în extremiști sunt niște teribiliști”

Ion Iliescu a mai menționat că nu este surprins de „revirimentul extremei drepte” în această perioadă.

„Unii dintre cei mai tineri, care îmbrățișează extrema dreaptă, o fac pentru că nu au trăit sub persecuția legionară, nu știu ce înseamnă lagărul, gulagul, fiecare clipă trăită ca ultima doar pentru că cineva crede că nu meriți să trăiești, din pricina etniei sau religiei tale. Uneori nici nu își dau seama că social-media te face extremist, fără să vrei. Cei de vârste medii se duc în extrema dreaptă a spectrului politic pentru că s-au tot deplasat de la centru spre dreapta în căutarea unei salvări (...) Cei mai vârstnici, puțini de altfel, se duc la dreapta dintr-o indiferență: să avem și ce nu am mai avut în ultimul timp, „după noi, poate să vină potopul”.”, a mai punctat fostul șef de stat.

Acesta a mai subliniat că simpatizanții extremei dreapta „sunt rătăciții și dezamăgiții social-democrației, la care se adaugă fanaticii purismului radical, extremist, care îmbracă naționalismul excentric și superficial”.

„Ați văzut însă că niciun extremist de dreapta nu se recunoaște ca atare. Toți se declară conservatori, naționaliști, suveraniști. Dar de fapt sunt radicaliști, anarhiști, care cred că poți construi un contract social pe mituri. Dacă te și pricepi cât de cât la istorie sau ai un minimum de bun simț în judecățile sociale, vei vedea repede că discursul extremei drepte este performativ contradictoriu. Nu poți să fii religios (ceea ce se traduce ca fiind tolerant, blând, solidar) și să fii antisemit. Nu poți să fii de extremă dreaptă și pro-rus. Sunt niște deviații ideologice amestecate și atât de ridicole încât vreau să vă spun că cei cu adevărat de extremă dreapta, sunt puțini. La bază, cei care pozează în bazinul extremei drepte sunt niște teribiliști”, a fost concluzia fostului președinte. 

Editor : M.G.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Prima apariție oficială a Mirabelei Grădinaru alături de Nicușor Dan. Ținuta și gesturile ei au atras toate...
Digi FM
Un tată divorțat a fost găsit mort în casă după o lună în care a consumat doar bere. Fiul său de 16 ani a...
Pro FM
Cine va moșteni averea de sute de milioane de euro a lui Julio Iglesias. Are afaceri de succes, un avion de...
Film Now
Salma Hayek, dans senzual lângă piscină. Cum arată actrița în costum de baie la 58 de ani: „Tu nu...
Adevarul
Imagini incredibile pe străzile unui oraș din Spania. Blocuri de gheață formate în luna iulie de grindina de...
Newsweek
CCR a motivat de ce trebuie să se pună CASS la pensiile peste 3.000 lei. „E obligația pensionarilor”
Digi FM
Ada Galeș, un nou mesaj de pe patul de spital, după ce a fost operată a patra oară: „Am medici...
Digi World
Detaliul pe care-l ignori de cele mai multe ori când folosești mașina de spălat și care-ți poate aduce doar...
Digi Animal World
Val de reacții după ce o femeie a spus că își lasă câinele singur în curte toată ziua: „Vă rog să citiți...
Film Now
Imagini inedite cu Jason Statham,"dintr-o altă viață". Înainte de a fi durul din filmele de acțiune, a luptat...
UTV
Cum arată vila Mihaelei Rădulescu din Monaco, locul unde și-a petrecut 10 ani alături de Felix: „Acum fac...