Cum vor să-și schimbe parlamentarii procedura de ridicare a imunității

Data publicării:
1701 20jsbetaimunitati-44382

Proiectul de modificare a Statutului senatorilor şi deputaţilor conţine o propunere prin care se solicită Parchetului să noteze în cererea de reţinere, arestare sau percheziţie a unui ales motivele concrete care justifică această măsură şi să nu mai trimită, ca în prezent, dosarul integral.

Cererea de reţinere, arestare sau percheziţie a parlamentarului trebuie să conţină temeiul legal şi motivele concrete în cazul respectiv care justifică măsura solicitată. Cererea este însoţită de probele considerate relevante şi puse la dispoziţie de către Parchet, care stau la baza motivelor invocate”, se stipulează în textul propunerii de modificare a Statutului parlamentarilor, citat de Mediafax.

Prin această modificare se doreşte să nu se mai trimită tot dosarul la Parlament, ca până acum, ci doar probe pe care procurorul le consideră relevante pentru măsura respectivă şi, totodată, să fie excluse acuzaţiile de scurgere de informaţii.

O altă propunere vizează modul în care va fi întocmit raportul comisiei în aceste cazur. „Raportul Comisiei va face referiri punctuale la temeiul legal, motivele concrete, precum şi la probele înaintate. Raportul Comisiei se aprobă prin vot secret al majorităţii membrilor prezenţi”.

Astfel, plenul va afla care sunt motivele pentru măsura solicitată şi dacă acestea sunt susţinute de probe şi, în acest fel, votul va fi în concordanţă cu situaţia adevărată, potrivit motivării modificării.

Eugen Nicolicea (PSD): „Au existat plângeri privind scurgeri de informaţii din dosarul principal”

Deputatul PSD Eugen Nicolicea, care a pus la dispoziţia presei proiectul de modificare a Statutului parlamentarilor, a explicat raţiunile modificărilor aduse, arătând că pe viitor nu vor mai fi aduse la Parlament dosare întregi, se va elimina acuzaţia de scurgere de informaţii din dosar şi plenul va vota în cunoştinţă de cauză.

„Până acum, în cazul unor măsuri preventive solicitate de ministru - reţinere sau arestare preventivă - se punea la dispoziţie întreg materialul probator, adică tot dosarul. De multe ori l-au cărat cu căruciorul, au existat plângeri privind scurgeri de informaţii din dosarul principal. Prin această modificare pe care am adus-o practic nu se mai aduce întreg dosarul, ci doar se face o cerere care este motivată şi doar probele care justifică acele cazuri de arestare preventivă”, a spus Nicolicea.

Parlamentarul a mai arătat că probatoriul cerut de Statut, dacă se va adopta această modificare, va privi strict justificarea măsurii preventive. „Evident că în aceste cazuri va fi o cerere în care se arată că respectivul a încercat să fugă. Probatoriul va fi ori biletul de avion, ori procesul verbal că l-au prins în aeroport la scara avionului sau o înregistrare telefonică în care se arată că vrea să ia o gazdă”, a spus Nicolicea.

O altă modificare a statutului aleșilor, care a fost discutată în cadrul grupurilor parlamentare, ca deputații sau senatorii să rămână automat fără mandat din momentul în care sunt declaraţi definitiv incompatibili, ără să mai treacă prin procedura parlamentară. Inițiativa vine în contextul discuțiilor privind limitarea sumelor alocate aleșilor, o dată cu creșterea numărului lor, după alegerile din 9 decembrie.

Daniel Buda: O eventuală modificare a statutului poate genera prejudicii serioase în Europa

Preşedintele PDL Cluj, Daniel Buda, afirmă că intenţia reprezentanţilor USL de a modifica statutul senatorilor şi deputaţilor privind imunitatea parlamentară poate genera prejudicii serioase României în spaţiul european.

"Atrag atenţia reprezentanţilor USL cu privire la intenţia de modificare a statutului senatorilor şi deputaţilor care vizează imunitatea parlamentară, că acest aspect poate genera prejudicii serioase României în spaţiul european. Aceste modificări preconizate a fi aprobate ar crea un statut privilegiat parlamentarilor comparativ cu cel al cetăţenilor de rând. Deşi, în mod normal imunitatea parlamentară ar trebui restrânsă, membrii USL, traumatizaţi fiind probabil de evenimentele petrecute în mandatul anterior, se gândesc acum la diverse modalităţi de obstrucţionare a justiţiei", susţine, într-un comunicat de presă transmis joi,Daniel Buda.

Liderul PDL Cluj afirmă că rolul parlamentarilor este acela de a face legi, iar conferirea unor atribuţii juridice acestora "ar însemna practic o interferenţă cu puterea judecătorească".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri