De ce candidează politicienii care știu din start că nu au șanse să câștige cursa prezidențială

Data publicării:
stampila vot - ID57542_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Cursa pentru Palatul Cotroceni a intrat în linie dreaptă, iar cei 14 candidații încearcă să-i convingă pe români să pună ștampila pe numele lor. Dar, cine sunt cei care râvnesc la funcția de președinte, ce îi mână în luptă, ce au de oferit? Unii vor să fie în lumina reflectoarelor, alții sunt obligați de partid. Trei analiști politici fac o analiză pentru Digi24 a candidaților înscriși în cursa electorală.

Citiți și:
Lista candidaților la prezidențiale e oficială. BEC anunță cele 14 persoane acceptate în cursa pentru Cotroceni

Cristian Pîrvulescu, politolog: Unu - sunt candidații partidelor, care au obligația să se prezinte, chiar dacă nu câștigă, pentru a profila partidele. Exemplul cel mai bun este al lui Dan Barna, care chiar ar putea ajunge în turul doi în anumite circumstanțe, dar care, chiar dacă nu ajunge în turul 2, permite USR-ului să se profileze pentru alegerile locale de anul viitor. Același lucru este valabil pentru UDMR, PMP...

Dumitru Borțun, specialist în comunicare politică: Există oameni histrionici, oameni care nu se simt bine dacă nu sunt în lumina reflectoarelor, dacă nu vorbește lumea despre ei, dacă nu apar la radio, la televizor, și atunci își satisfac o anumită nevoie subiectivă, numai a lor. Nu l-am auzit vorbind pe Bogdan Stanoevici, nu i-am auzit discursul, nu îmi dau seama ce proiect are, dar, fiind actor, poate fi bănuit de o doză de histrionism, ca și domnul Mircea Diaconu, pentru că orice actor are asta, altfel nu te-ai face actor, dacă nu ai avea-o. Ai nevoia de a ieși pe scenă, de a te pronunța, de a te manifesta, de a fi văzut, auzit, și dacă se poate, înțeles, acceptat și urmat.

Cristian Pîrvulescu, politolog: A doua categorie este formată din independenți, sau reprezentanți ai unor partide politice care intră în joc pentru a negocia jocuri și poziții. Este cazul lui Alexandru Cumpănașu, care este cel mai reprezentativ candidat anti-sistem din acest moment, care profită de valul populist creat pe fondul crimelor de la Caracal și al celei din Dâmbovița, și în condițiile astea, încearcă să se profileze, să obțină niște voturi, pe care eventual să le și ofere la turul al doilea unui candidat bine plasat.

Ioan Stanomir, politolog: Vedeți, simțul ridicolului este ceva ce nu trebuie să căutăm în politică. Pentru că, nu vreau să dau nume, dar este evident că o parte din candidați intră acolo pentru că sunt obligați să intre de cei care se află în spatele lor. O candidată care a crezut, de exemplu, că Rusia este parte a NATO nu cred că este în mod realist stăpână pe destinele ei.

Dumitru Borțun, specialist în comunicare politică: Se angajează în luptă fără să realizeze cât de mici sunt șansele lor. Iar la unii, în unele cazuri, sunt nule. Nu cred, pentru că ei au impresia că, dacă mediul lor socio-cultural îi înțelege, îi acceptă, îi recunosc, le dau feed-back pozitiv, afirmativ, ei cred că toată suflarea țării ar putea face așa numai să îl audă, nu a avut ocazia să îl audă, dar dacă l-ar auzi, cum pune problema, sigur i-ar da un vot pozitiv. Vedeți ce înseamnă naivitatea?

Ioan Stanomir, politolog: Tabloul pe care îl vedem este unul mai degrabă pitoresc, deși cuvântul pitoresc descrie destul de aproximativ grobianismul și amatorismul unora dintre candidații de care vorbim, dar este o fotografie destul de fidelă a unei societăți care în multe aspecte ale ei și-a pierdut busola, și comportamentală și etică. Atunci este firesc, ca în cazul unei societăți atât de pitorești precum societatea din România, să avem candidați pe măsură. Această paletă pitorească este cerută de cei care au tot interesul ca zgomotul confuziei și al mediocrității să acopere zgomotul interesant pentru democrație al minților care lucrează pentru binele comun.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, revoltată după ce Selly a ținut un discurs la NATO: „Ce legătură are el, de ce nu...
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
Pensie cu 1.400 lei mai mare la recalcuare, deși s-a pensionat la doar 59 ani. Câte puncte bonus are
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Când ar fi apărut problemele dintre Jennifer Lopez și Ben Affleck. Un apropiat a rupt tăcerea: „Nu erau pe...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...