Video Distribuirea online a mesajelor antisemite, fasciste, pedepsită cu 5 ani de închisoare. AUR, POT și SOS s-au opus în Parlament

Data actualizării: Data publicării:
mesaje online telefon
Foto: Shutterstock

Legea privind prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei şi a discursului instigator la ură a fost adoptată miercuri de Parlament. Distribuirea „prin intermediul unui sistem informatic” a materialelor antisemite, fasciste, legionare, rasiste și xenofobe, negarea sau diminuarea Holocaustului, precum și negarea crimelor de război va constitui infracțiune și se va pedepsi cu închisoare de la 6 luni la 5 ani și peste în anumite cazuri. Inițiativa a fost criticată dur de reprezentanții partidelor extremiste din Parlament. AUR, POT și SOS au votat împotriva legii. Liderul AUR George Simion acuză că „sub cupola mare a antisemitismului, (...) au integrat şi acest discurs instigator la ură”.

0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Anamaria Gavrilă, președinte POT (deputat): „Cum poți tu societate să spui că un om trebuie să meargă la închisoare pentru că s-a exprimat.

Legile trebuie făcute pentru necesitatea și nevoia oamenilor, nu pentru niște satisfăcuți sau nesatisfăcuți social”.

Adrian Câciu, deputat PSD: „Doamna Gavrilă, de ce fugem de această lege? Domnilor, de ce fugem de la a fi normali? De ce vrem să lăsăm sau tolerăm instigarea la ură? Ce face această lege de fapt? Nu tolerează radicalismul, anarhia, nu tolerează fascismul. Care este problema cu această lege? Cumva ne e teamă pentru că suntem așa cum scrie acolo?

Dumitru Coarnă, deputat neafiliat: „Bine că au scos din Codul Penal pedeapsa cu moartea, că cine știe ce se întampla. Această inițiativă mărește conflictul din societate.

Această lege o să-l interzică pe Eminescu, pe Iorga, pe Goga. O să ne trezim cu o poză a lui Eminescu pe Facebook... 10 ani cu executare”.

Alexandru Dimitriu, deputat USR: „Este imposibil să înțelegi cum aveți capacitatea aceasta de a spune că aveți nevoi de libertate la exprimare, dar de fiecare dată când cineva e în dezacord cu domniile voastre, domniile voastre încep să se exprime în cel mai suburban mod posibil. În ceea ce privește acest proiect de lege, vă spun cu sinceritate că este exprimare a libertății, e o exprimare a libertății mele față de incitarea dvs la ură”.

Dan Tănasă, deputat AUR: „Acest proiect de lege nu are nimic de-a face cu antisemitismul. Este doar o bâtă pe care doriți s-o folosiți împotriva celor care nu aplaudă PSD, PNL, USR și UDMR.

Ce încercați să faceți este să ne protejați de ceva care s-a întâmplat cum 85-90-100 de ani”.

Silviu Vexler – deputat, reprezentantul Federației Comunităților Evreiești: „Condamn și disprețuiesc orice formă de violență, indiferent de modul în care este exprimată, indiferent de context. Sunt mândru de modul în care România luptă să corecteze greșelile trecutului”.

George Simion: O lege foarte periculoasă a trecut de Camera Deputaţilor

Liderul AUR George Simion a declarat, ulterior, pe Facebook că „o lege foarte periculoasă” a trecut de Camera Deputaţilor, conform News.ro.

„O lege foarte periculoasă a trecut astăzi de Camera Deputaţilor, trei ani de închisoare, dacă inciţi la ură. Asta este pur subiectiv, tot ce a făcut Călin Georgescu, motiv pentru care injust este chemat acum la Parchet, tot ce aţi făcut, fiecare dintre voi, poate fi integrat într-un discurs de ură”, a transmis George Simion.

El arată că „sub cupola mare a antisemitismului, cine nu este de acord că antisemitismul trebuie pedepsit, ei au integrat şi acest discurs instigator la ură”.

„Nicuşor Dan a fost ieri în Republica Moldova, azi în Ucraina. Cei care se gândesc că ne va băga în război, cei care se gândesc că va mări taxele, cei care se gândesc că nu este apt pentru a-şi execita funcţia de preşedinte, trebuiau să se gândească în momentul în care, între 5 mai şi 18 mai, marea manipulare s-a desfăşurat.

Mergem mai departe, toţi parlamentarii AUR, astăzi, în Camera Deputaţilor, au votat împotriva acestei legi. Suntem prea puţini, aici, în Camera Deputaţilor, pentru a ne opune lor”, a mai spus Simion.

Liderul AUR precizează că „au nevoie de presiune din partea societăţii civile”.

„Avem nevoie ca fiecare român din ţară sau diaspora să se lupte cu mijloace legale, să-şi exercite dreptul la libera exprimare. Inclusiv ieri, după anunţul prin care vom susţine o listă pro-românească, europeană, am fost demonizaţi în presa din ţară şi din străinătate. Televiziunile, în marea majoritate (...) sunt împotriva noastră. Ridicaţi-vă, români, pentru că aceste zile sunt decisive. Este timpul vostru, acum”, a mai spus preşedintele AUR, în mesajul postat pe Facebook.

Închisoare de până la 5 ani pentru distribuirea online a materialelor antisemite, fasciste, legionare, xenofobe și pentru negarea genocidului

Plenul Camerei Deputaţilor a votat, miercuri, decizional, cu 199 de voturi pentru, 99 contra, 2 abţineri un proiect de lege depus de reprezentantul minorităţii evreieşti din Parlament, Silviu Vexler, el declarând în plen că a iniţiat acest proiect pentru a preveni ca răul pe care extremismul îl aduce să se întindă în întreaga societate.

Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă nr.31/2002 privind interzicerea organizaţiilor, simbolurilor şi faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, precum şi pentru modificarea Legii nr.157/2018 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea legislaţiei, menite să confere o viziune integratoare şi coerentă textelor de incriminare a infracţiunilor motivate de ură, ca reacţie la amploarea situaţiilor de incitare la ură şi la violenţă în mediul online.

Pentru prevenirea şi combaterea incitării la ură naţională, rasială sau religioasă, la discriminare şi la săvârşirea de infracţiuni de genocid, contra umanităţii şi de război, actul normativ reglementează interzicerea organizaţiilor, simbolurilor, materialelor şi faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid, contra umanităţii şi de război, prevede un amendament.

„Prin Mişcarea Legionară se înţelege o organizaţie fascistă din România care a activat în perioada 1927 - 1941 sub denumirile de Legiunea Arhanghelul Mihail, Garda de Fier şi Partidul Totul pentru Ţară", stipulează un alt amendament.

Distribuirea sau punerea la dispoziţia publicului, în orice mod, prin intermediul unui sistem informatic, de materiale rasiste şi xenofobe constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la unul la 5 ani. Dacă această faptă este comisă prin intermediul unui sistem informatic limitele speciale ale pedepsei se majorează cu jumătate.

Negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a Holocaustului ori a efectelor acestuia se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi.

Negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a genocidului, a crimelor contra umanităţii şi a crimelor de război, astfel cum sunt definite în dreptul internaţional, în Statutul Curţii Penale Internaţionale şi în Carta Tribunalului Militar Internaţional înfiinţat prin Acordul de la Londra, la data de 8 august 1945, şi recunoscute ca atare printr-o hotărâre definitivă a Curţii Penale Internaţionale, a Tribunalului Militar Internaţional înfiinţat prin Acordul de la Londra, la data de 8 august 1945, a Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie, a Tribunalului Penal Internaţional pentru Rwanda sau a oricărui altui tribunal penal internaţional înfiinţat prin instrumente internaţionale relevante şi a căror competenţă este recunoscută de statul român ori a efectelor acestora se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi.

Negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a Holocaustului pe teritoriul României ori a efectelor acestuia se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi.

Săvârşirea acestor fapte prin intermediul unui sistem informatic constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi.

Se interzice acordarea sau menţinerea numelor persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid, contra umanităţii şi de crime de război, precum şi al persoanelor care au făcut parte din conducerea organizaţiilor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe unor străzi, bulevarde, scuaruri, pieţe, parcuri sau altor locuri publice. De asemenea, se interzice acordarea sau menţinerea numelor persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid, contra umanităţii şi de război, precum şi al persoanelor care au făcut parte din conducerea organizaţiilor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, unor organizaţii, cu sau fără personalitate juridică, potrivit unui alt amendament.

Distribuirea sau punerea la dispoziţia publicului, prin orice mijloace, de materiale antisemite constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la unul la 5 ani şi interzicerea unor drepturi. Dacă fapta prevăzută este comisă prin intermediul unui sistem informatic limitele speciale ale pedepsei se majorează cu jumătate.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, în primă cameră, iar acum merge la președinte pentru promulgare.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Scenă sfâșietoare! Soția și fiul lui Mihai Leu au cedat, durerea a fost prea mare. Momentul pe care puțini...
Digi FM
Noi detalii despre accidentul în care a murit Diogo Jota. Motivul pentru care starul de la Liverpool alesese...
Pro FM
Adevărul despre zvonurile potrivit cărora Enrique Iglesias și Anna Kournikova ar urma să-și mărească familia...
Film Now
Michael Madsen, o viață între succes și suferință. S-a stins cu două dorințe neîmplinite. Prieten: „Părea un...
Adevarul
Secretele celui mai performant sistem educațional din lume. Elevii sunt fericiți și nu au teme acasă
Newsweek
Bolojan anunţă data când va desființa pensiile speciale de 25.000 de lei. La cât vor ajunge?
Digi FM
Edsta, românul care a cucerit America, revine în România după 24 de ani
Digi World
Adevăratul „Cod al lui da Vinci”, descifrat după 500 de ani. Un dentist a dezvăluit secretul ascuns în „Omul...
Digi Animal World
Momentul când un aligator a dat buzna în parcarea unei grădinițe din Florida. Imaginile sunt virale
Film Now
Cât de mult şi-a schimbat Pamela Anderson look-ul de la apariţia Baywatch până în 2025. Imagini de colecţie
UTV
Ianis și Elena Hagi, ședință foto emoționantă înainte să devină părinți. Vezi primele imagini cu burtica de...