Dragnea și Tăriceanu au cerut, Meleșcanu îl recheamă pe George Maior de la post. Solicitarea, pe masa lui Iohannis

Data actualizării: Data publicării:
george maior comisie inquam photos - george calin 20180904110131_IMG_8663-01
Foto: George Călin/Inquam Photos

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a trimis miercuri la Administrația Prezidențială, solicitarea privind rechemarea lui George Maior din postul de ambasador al României în SUA. Rechemarea lui George Maior a fost solicitată în repetate rânduri de președintele PSD, Liviu Dragnea, și de cel al ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. 

george maior agerpres
Ambasadorul George Maior este evaluat de ministrul de externe, Teodor Meleșcanu Foto: Agerpres

Comisia pentru controlul parlamentar asupra activității SRI a făcut public, în urmă cu două săptămâni, raportul privind ancheta efectuată în legătură cu relația instituțională dintre fostul director al SRI, George Maior, și fostul șef al ANI, Horia Georgescu, documentul acuzând că dosarele de incompatibilitate în care au fost judecați actualul Președinte Klaus Iohannis și actualul director al SRI, Eduard Hellvig, au fost făcute pe baza unor note informative transmise de la SRI către Agenția Națională de Integritate în scopul influențării carierei politice a celor doi. 

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a avut cuvinte dure, la Digi24, pentru ambasadorul român la Washington, George Maior, pe care l-a acuzat că blochează comunicarea oficialilor români (parlamentari, președinți de camere, premier) cu administrația americană și că a făcut „enorme deservicii României”.

„Relația noastră la Washington este blocată de actualul ambasador (George Maior - n.r.)”, a acuzat Călin Popescu Tăriceanu la Digi24. El a spus că ministrul de externe Teodor Meleșcanu este la curent cu aceste nemulțumiri ale sale, cu atât mai mult cu cât a cerut public schimbarea ambasadorului României în SUA, însă, a atras atenția liderul ALDE, schimbarea ambasadorului ține de președintele Iohannis. Iar președintele „se face, într-un fel, părtaș la toată această atitudine pe care Maior a avut-o și care a făcut enorme deservicii României”, a adăugat Călin Popescu Tăriceanu.

„Ceea ce vorbim despre percepții eronate - funcționarea corectă sau incorectă a justiției sau afectarea statului de drept - au fost făcute pe canalele pe care le cunoaștem. Cred că ambasadorul nostru la Washington, în acest demers, n-a fost singur, n-a fost lăsat singur, a mai contribuit și ambasadorul Klemm (Hans Klemm, ambasadorul SUA la București - n.r.)”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu. Președintele Senatului a adăugat: „Klemm n-a picat în capcană. Nici Maior nu a picat în capcană, pentru că el este unul din exponenții sistemului de putere ocultă care a funcționat în România”. 

Urmare a acestor declarații, ambasadorul României în SUA, George Maior, a transmis „un punct de vedere cu privire la stadiul relaţiilor româno-americane, în contextul interesului manifestat de unele voci publice din România”: ”Ambasada României va lucra intens în perioada următoare pentru organizarea unor vizite în SUA ale preşedintelui, premierului şi a oricărui alt oficial român. De asemenea, lucrăm la perfectarea unor vizite la nivel înalt ale reprezentanţilor SUA în România.

Toate aceste repere au făcut să ajungem astăzi la punctul culminant al relaţiei bilaterale româno-americane din ultimii aproape 140 de ani, cu dezvoltări puternice pe toate planurile: economic, politic, militar, cultural, educaţional. Îi felicit pe această cale pe diplomaţii români şi îi încurajez să îşi păstreze încrederea şi să rămână dedicaţi serviciului public pe care îl îndeplinesc cu eficienţă, asigurând o reprezentare demnă a României în SUA şi în lume”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri