Educația sexuală în școli a iscat dezbateri aprinse. Senator: Avem cea mai tânără bunică din lume, la 23 de ani

Data actualizării: Data publicării:
Un bebelus stă culcat pe spate si i se vad în prim-plan piciorusele
Proiectul educației sexuale în școli a fost aprig disputat în Senat, deși România este pe locul doi în Europa la numărul mamelor cu copii și deține un record mondial: cea mai tânără bunică are 23 de ani Foto: Profimedia

Educaţia sexuală în şcoli a iscat miercuri din nou dezbateri aprinse, de această dată în Senat. După ce textul legii a fost trimis la reexaminare de către preşedintele Klaus Iohannis, proiectul a încăierat chiar şi partidele din coaliţie. Singura formaţiune de acord cu solicitările preşedintelui este USR PLUS. Liberalii şi reprezentanţii UDMR s-au ferit să-și exprime un punct de vedere la dezbaterile de miercuri. În acest timp, UNICEF plasează România pe locul al doilea în Uniunea Europeană la numărul de mame adolescente, după Bulgaria.

 

Preşedintele a cerut reexaminarea legii în care Parlamentul a înlocuit termenul de „educație sexuală” cu cel de „educație sanitară” și a condiționat participarea elevilor la astfel de cursuri de acordul scris al părinților. Şeful statului atrage atenţia că în forma actuală, legea a eliminat componenta de educaţie pentru sănătate sexuală.

„Avem cel mai mare număr de mame minore din Europa, avem cel mai mare număr de tineri infectați cu HIV din Europa, avem cea mai tânără bunică din lume, de doar 23 de ani, cea mai mare incidență de cancer de col uterin.  Aproximativ 700 de femei sub 15 ani, în fiecare an, devin mame”, a arătat, de la tribuna Senatului, senatorul USR PLUS Irineu Darău.

Rifca Stănescu, o femeie din judeţul Vaslui, a ajuns pe prima pagină a ziarelor internaţionale, după ce a devenit cea mai tânără bunică din lume, la doar 23 de ani.  Tânăra a născut la vârsta de 12 ani şi spune că şi-a dorit toată viaţa ca fiica ei să nu ajungă în aceeaşi situaţie. Lucrurile nu au stat deloc aşa, iar Maria, fata Rifcăi, a născut chiar mai devreme decât mama sa, la vârsta de 11 ani.

Lucian Romașcanu: Mai bine ne gândim la creșterea alocațiilor

Potrivit unei statistici din 2019, au fost înregistrate peste 16.600 de sarcini nedorite în rândul adolescentelor.

„Legat de nefericitele fetițe care sunt în situația de care ați spus: dacă aveați un studiu ați fi văzut că multe dintre ele nu sunt incluse în sistemul de educație, nu merg la școală. Și atunci poate mai bine ne gândim la alocații, poate mai bine ne gândim la creșterea salariilor profesorilor. Poate găsim motivaţii să aducem oamenii la şcoală şi acolo să îi educăm”, a punctat Lucian Romașcanu, senator PSD.

„Nu este adevărat. Cel puțin una dintre statistici spune că unul din 4 tineri ai României a suferit sau suferă de o boală cu transmitere sexuală. Este o chestiune care nu ține de colț sau de pungi de sărăcie. Ține de toata populația tânără a României”, a reliefat Ștefan Pălărie - senator USR PLUS.

Titus Corlățean: Mizerii neomarxiste

Unii aleşi nu concep ca noţiuni de educaţie sexuală să fie predate copiilor fără acordul părinților. Senatorul PSD Titus Corlățean critică expunerea de motive a legii.

„Vă citez între măsurile care trebuie puse în practică la copilașii între 0 si 4 ani. La secțiunea „sexualitate”, citez: bucuria și plăcerea de a atinge propriul corp. Acest timp de mizerie, ca părinte și - mai nou - ca bunic, care am niște responsabilități în viața socială și de familie, mie îmi generează o reacție profund contra unei astfel de modalități și ideologii neomarxiste de a impune călcarea în picioare a inocenței copiilor noștri. Și punct”, a spus senatorul PSD Titus Colățean. 

La dezbaterea din Senat, reprezentanții PNL și UDMR au refuzat să ia cuvântul.

Disputa s-a purtat între USR PLUS, pe de o parte, și PSD și AUR , de cealaltă parte.

Mircea Dăneasa și „creierul supersexualizat”

Mircea Dăneasa de la AUR a avut o declarație care a stârnit reacții amuzate din plen: „Omul modern - spun neuroștiințele, nu eu - are creierul supersexualizat datorită dezvoltării premature a sinapselor sexuale. Și asta e știință, nu ideologie. Atunci când sinapsele sexuale se dezvoltă, creierul omului nu mai este apt pentru studiu”.

Ștefan Pălărie, senator USR PLUS, a făcut o dezvăluire: „Sunt aici în sală colegi senatori care în culisele discuțiilor mi-au spus: Eu știu că am greșit cu copiii mei. Nu am vorbit deloc cu ei despre tema asta și acum regret, dar nu pot să votez altfel”

Senatul ar trebui să dea un vot pe această lege săptămâna viitoare. Ulterior, legea intra in dezbaterea Camerei.

România copiilor cu copii

Mama primului copil care s-a născut anul acesta în România, chiar în primele ore după miezul noții de Revelion, este o adolescentă de 15 ani din județul Mureș. Cazul nu este un accident: un sfert din mamele minore din Uniunea Europeană trăiesc în România.

România este pe locul al doilea în Uniunea Europeană, după Bulgaria, la rata de naștere în rândul mamelor adolescente, arată un studiu realizat de UNICEF împreună cu Asociația SAMAS în România. Potrivit autorilor studiului, fenomenul este ciclic, repetându-se în cadrul acelorași familii de la o generație la alta, împreună cu precaritatea economică, socială și de sănătate.

Studiul citat a descoperit o tânără care, la 19 ani, a născut deja șase copii. Sub vârsta de 15 ani există mame care au deja doi sau chiar trei copii. Ceea ce înseamnă o primă sarcină avută la 13 ani. Șocante sunt și vârstele primelor experiențe sexuale. Doar în eșantionul studiat de tinere care au născut sau sunt însărcinate la vârsta adolescenței, cel puțin o fată a mărturisit că a început la 9 ani, iar fiecare a cincea înainte de a împlini 15 ani.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri