Explicațiile liderului PSD cu privire la protocolul cu SRI pe care l-a semnat

Data actualizării: Data publicării:
dragnea jurnalisti

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a explicat, jurnaliștilor prezenți la Palatul Parlamentului, în ce a constatat colaborarea între Ministerul Dezvoltării și SRI, în baza protocolului pe care el l-a semnat, în calitate de ministru.

Citiţi şi: Un ministru, probabil, longeviv. Bătălia violentă care se dă în spatele reflectoarelor puse pe şefia DNA

 „Mulțumesc pentru întrebare, să lămurim și această prostie. Deci, în primul rând, este vorba despre un protocol care se referă la cyber security și anume la protecția datelor pe care le utilizează Ministerul Dezvoltării Regionale și instituțiile din subordine, protecția acestor date față de atacurile cibernetice. Și nu vorbim numai de atacurile unui posibil hacker, ci și de atacuri din partea unor entități străine. Este un tip de protocol care, din câte știu eu, s-a încheiat cu toate ministerele. El a fost încheiat înaintea mea, eu doar am semnat revizuirea, dar asta nu înseamnă că nu sunt de acord cu ce s-a făcut înaintea mea”, a declarat Liviu Dragnea.

Liderul PSD a mai susținut că protocolul semnat de el nu s-ar compara cu celelalte protocoale încheiate de SRI.

„Nu are niciun fel de legătură cu toate minciunile spuse (...). Nu se poate compara cu protocoalele secrete semnate între SRI și structuri din Justiție, care sunt încheiate într-un mod ilegal și neconstituțional. Tipul ăsta de protocoale între SRI și instituții publice sunt necesare, dar de aici și până a spune că am colaborat eu cu statul paralelel...”, a mai arătat Dragnea.

Când jurnaliștii îi atrag atenția că este vorba tot de un protocol secret, liderul PSD a răspuns: „Este secret, este secret de serviciu. Eu am vrut să vorbesc despre el acum multe luni de zile, dar am fost sfătuit, fiind vorba de mine, să nu amintesc măcar despre titlul acestui protocol, pentru că fiind secret de serviciu mă putea chema cineva imediat la întrebări. Că, iar, cine știe ce dădeam informații unor puteri străine și eram și eu acuzat de înaltă trădare”.

Dragnea mai spus că „sunt peste o sută și ceva de protocoale” semnate de SRI cu ministere și alte instituții și că „doamna prim-ministru și Secretariatul General al Guvernului ar trebui să facă o analiză serioasă și să vadă care protocoale de genul ăsta nu sunt firești sau nu sunt legale”.

Senatorul PSD Ecaterina Andronescu a declarat, sâmbătă seară, că liderul social-democrat Liviu Dragnea ar trebui să iasă public şi să explice de ce a semnat protocolul cu SRI, în perioada în care era ministru al Dezvoltării Regionale, pentru că altfel „mesajul pe care îl transmite public de multă vreme îşi pierde credibilitatea”.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a precizat, joi seară, că în anul 2007 a fost semnat un protocol de cooperare între Serviciul Român de Informaţii şi Ministerul Integrării Europene în problematica prevenirii şi combaterii terorismului, revizuit în anul 2008.

„În anul 2012, ministrul de la acea dată, Eduard Hellvig, a semnat un Protocol de cooperare între Serviciul Român de Informaţii şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului privind crearea cadrului tematic necesar schimbului de informaţii prin intermediul Sistemului Informatic Integrat, protocol revizuit în anul 2014 şi aplicat până în prezent”, arată MDRAP.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri