Exclusiv Florin Cîțu, despre măsurile fiscale dezbătute de partide: „Par din manualul lui Dragnea. Nu salvezi economia cu creșteri de taxe”

Data actualizării: Data publicării:
florin citu priveste in departare
Florin Cîțu. Foto: Inquam Photos / Dumitru Matiu

Continuă, joi, la Palatul Cotroceni, negocierile asupra măsurilor fiscale. Sunt luate în calcul inclusiv majorări de contribuții la sănătate pentru pensiile mari și o așa-numită taxă de solidaritate pentru cei care au salarii peste 10.000 de lei, potrivit Digi24. „Sper că aceste lucruri nu sunt adevărate - par luate din manualul lui Dragnea. Nu ai cum să salvezi o economie cu creșteri de taxe”, afirmă Florin Cîțu, fost premier și ministru de Finanțe, care are și un sfat pentru Nicușor Dan: „Să nu aibă încredere în cineva care schimbă o pâine la doar două săptămâni după alegeri.

0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

 

Florin Cîțu a declarat, în exclusivitate pentru Digi24, că nicio economie nu a fost salvată vreodată cu creșteri de taxe sau impozite, vorbind despre actualele măsuri discutate de grupul de lucru reunit la Palatul Cotroceni.

Eu sper că nu sunt adevărate: nu ai cum să salvezi o economie cu creșteri de taxe. Spun ei că este nevoie de aceste măsuri pentru salva economia? Din contră: nicio economie dumneavoastră n-a fost salvată cu creștere taxe, au fost doar distruse economii. Deci, ar fi o greșeală să mergem în direcția asta. (...) Par măsuri luate din manualul lui (n.r. Liviu) Dragnea de acum câțiva ani de zile... să plătești contribuția la sănătate, pentru pensii mai mari și așa departe... Liberalii, de exemplu, au un principiu simplu: nu poți să diferențiezi în funcție de venit, nu este o cotă progresivă. Iar în țara noastră românii deja plătesc contribuții de sănătate pentru cam toate sursele de venit, dar în realitate merg la doctor doar o singură dată. Deci oricum plătim prea multe contribuții de sănătate”, a subliniat Cîțu.

Fostul ministru de Finanțe a subliniat cum vede el soluțiile care se impun într-o astfel de situație.

„În primul rând, avem nevoie de o discuție transparentă pe bugetul în vigoare aprobat, care și astăzi estimează un deficit de 7% până la finalul anului. Nu avem în acest moment în România o decizie a Guvernului care să spună că nu va atinge această țintă. Deci, în acest moment opinia oficială a Guvernului României este că  vom ajunge la 7% - de aici pornim. Ne uităm la piețele financiare: ele nu penalizează România. Deci, Comisia Europeană ieri a spus că România nu are o problemă pe venituri, are o problemă pe cheltuieli, deci cheltuielile sunt mai mari și ar trebui reduse”, a adăugat fostul ministru liberal.

Citește și

Continuă negocierile la Cotroceni privind pachetul de măsuri fiscale. Pe lista discuțiilor: creșterea TVA și a impozitului pe profit

Toate acestea ar trebui să pornească de la faptul că avem un buget în vigoare, însă se creează această isterie că România are nevoie de taxe, de intervenții ale altor instituții în acest proces de colectare a taxelor. Până acum două săptămâni ne spuneau că nu există nicio problemă, că au colectat  cât au dorit la buget și că ținta rămâne. Un guvern normal, cu oameni care vor bine României întâi ar aștepta șase luni de zile, așa cum spune legea, să vadă care sunt veniturile pe primele șase luni de zile, să vedem care sunt cheltuielile. Dar în toată această discuție, vă repet, niciuna dintre instituțiile care monitorizează în România nu a spus că trebuie să creștem taxe”, a afirmat Florin Cîțu.

Este nevoie de transparență, onestitate și o analiză corectă a cifrelor, consideră fostul ministru, adăugând că are și un sfat pentru noul președinte în negocierile cu partidele.

Ceea ce se aruncă pe surse pare o isterie creată artificial și cred că altele sunt motivele. Pentru că, dacă mă uit la date, dacă mă uit la ce ne spun liderii coaliției de patru luni de zile că totul este ok, că au aprobat un buget, că este bine, ceva nu se leagă undeva. (...) I-aș da un sfat, dacă îmi permiteți, domnului președinte: să nu aibă încredere în cineva care își schimbă o opinie la doar două săptămâni după alegeri”.

Editor : C.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Soţia lui Mihai Leu, dezvăluire cutremurătoare! Ce s-a întâmplat chiar înainte să moară: 'I-am zis să se...
Digi FM
Noi detalii despre accidentul în care a murit Diogo Jota. Motivul pentru care starul de la Liverpool alesese...
Pro FM
Adevărul despre zvonurile potrivit cărora Enrique Iglesias și Anna Kournikova ar urma să-și mărească familia...
Film Now
Michael Madsen, o viață între succes și suferință. S-a stins cu două dorințe neîmplinite. Prieten: „Părea un...
Adevarul
Canicula ne topește mintea. Ce face căldura extremă cu sănătatea psihică fără să-ți dai seama. Ponturi și...
Newsweek
Creșterea pensiilor de la Marea Recalculare, anulată. Pensiile speciale au crescut cu 1.500 lei
Digi FM
Edsta, românul care a cucerit America, revine în România după 24 de ani
Digi World
Adevăratul „Cod al lui da Vinci”, descifrat după 500 de ani. Un dentist a dezvăluit secretul ascuns în „Omul...
Digi Animal World
Plajele din Australia, invadate de vietăți bizare. Valul de căldură a transformat marea într-un coșmar
Film Now
Dosarul șocant în care Michael Madsen și-a acuzat soția că și-ar fi împins fiul la sinucidere a reapărut după...
UTV
Ianis și Elena Hagi, ședință foto emoționantă înainte să devină părinți. Vezi primele imagini cu burtica de...