Gabriel Oprea: 1.117 persoane arestate preventiv şi 226 în arest la domiciliu pot solicita să voteze

Data publicării:
gabriel oprea-resized-mfax

Vicepremierul Gabriel Oprea a reamintit, în videoconferinţa cu prefecţii şi şefii structurilor centrale şi teritoriale ale MAI, că la alegerile care au loc duminică pot beneficia de urna mobilă, în aceleaşi condiţii, şi persoanele reţinute, cele deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă sau persoanele care sunt în executarea unei pedepse privative de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale, precum şi cele aflate în arest la domiciliu, informează Mediafax.

Şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, i-a transmis vicepremierului Oprea că până în prezent au depus cereri de solicitare a urnei mobile 805 din cei 1.117 arestaţi preventiv şi 34 din cele 226 de persoane aflate în arest la domiciliu.

Vicepremierul a mai spus că sâmbătă, între orele 18.00 şi 20.00, la sediul secţiilor de votare, preşedinţii birourilor secţiilor primesc cererile scrise ale persoanelor netransportabile din motive de boală sau invaliditate, care doresc să voteze cu urna specială. Aceste cereri trebuie sa fie însoţite de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale care dovedesc această stare fizică sau medicală.

„Deplasarea urnei speciale se face de către cel puţin doi membri ai biroului electoral al secţiei de votare, însoţiţi de reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne, a adăugat Gabriel Oprea.

Ministrul Afacerilor Interne a menţionat că, pe lângă alegerile europarlamentare, duminică vor fi alegeri parlamentare parţiale în municipiul Bucureşti şi în şase judeţe - Galaţi, Gorj, Hunedoara, Ilfov, Satu Mare şi Timiş -, precum şi alegeri locale parţiale în 17 localităţi pentru alegerea unor primari, în şapte localităţi pentru alegerea consilierilor locali, iar în judeţul Argeş pentru alegerea preşedintelui Consiliul Judeţean.

"Solicit maximă atenţie tuturor celor implicaţi în procesul electoral, în special, în aceste judeţe, pentru a nu exista confuzii pentru alegători", a mai spus Gabriel Oprea.

El le-a cerut prefecţilor ca, împreună cu primarii, să se asigure că toţi preşedinţii secţiilor de votare se vor prezenta, sâmbătă, la ora 18.00, la secţiile de votare pentru a prelua în siguranţă materialele necesare votării, precizând că după această oră, fiecare secţie de votare din ţară va fi asigurată cu pază de către efectivele Ministerului Afacerilor Interne.

„Este important de reamintit că buletinele de vot, ştampilele şi timbrele autocolante, odată ajunse în secţia de votare, rămân în această locaţie până la finalul procesului electoral. Nimeni nu are voie să scoată aceste materiale din incinta secţiei de votare", a precizat Gabriel Oprea.

Gabriel Oprea a menţionat că atribuţiile preşedinţilor secţiilor de votare "se întind inclusiv în afara locului în care se exercită votul, în jurul acestuia, precum şi pe străzi şi în pieţe publice, până la o distanţă de 500 de metri", arătând că cei care nu respectă dispoziţiile acestora privind asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi vor fi amendaţi cu sume între 1.500 şi 4.500 de lei.

Vicepremierul a reamintit că persoanele care doresc să obţină sau să-şi preschimbe actele de identitate, pot solicita acest lucru în regim de urgenţă şi în cursul zilei de duminică, între orele 08.00 - 21.00.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri