Geoană: NATO se va apropia de Republica Moldova atât de mult cât își dorește Chișinăul

Data publicării:
Secretarul adjunct al NATO, Mircea Geoană, susține declaratii de presa la finalul zilei a doua a reuniunii ministrilor afecerilor externe din tarile NATO de la Bucuresti, 30 noiembrie 2022.
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO. Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Alianţa Nord-Atlantică este dispusă să meargă atât de departe cât Republica Moldova este doritoare să meargă în relaţia cu NATO, a declarat miercuri, la Bruxelles, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, informează Agerpres.

NATO a depăşit de mult în relaţia cu Republica Moldova etapa Parteneriatului pentru Pace, a afirmat Geoană după încheierea reuniunii miniştrilor de externe din statele Alianţei, care a avut loc marţi şi miercuri.

"Republica Moldova e un partener de câteva decenii cu noi şi, evident, trezirea la trista realitate că Rusia este o ţară foarte agresivă şi care foloseşte forţa militară împotriva vecinilor săi i-a făcut să vină cu propuneri şi mai ambiţioase în parteneriatul deja existent cu NATO şi cu Uniunea Europeană", a afirmat secretarul general adjunct al NATO.

"Acest pachet de capabilităţi de apărare şi de rezilienţă pe care Republica Moldova ni l-a prezentat nouă ca organizaţie, statelor aliate la nivel bilateral, Uniunii Europene ca organizaţie, statelor membre UE în plan bilateral şi parteneriatului comun NATO-UE pentru Republica Moldova este în atenţia noastră şi chiar miniştrii noştri de externe au subliniat nevoia de a susţine în mod suplimentar, în mod practic, în mod financiar, în mod politic Republica Moldova şi ceilalţi parteneri aflaţi sub o presiune crescândă din partea Federaţiei Ruse", a adăugat Mircea Geoană.

De altfel, el a inclus abordarea problemelor de securitate pe care le au ţările partenere - Republica Moldova, Georgia şi Bosnia-Herţegovina - printre priorităţile pe care le va avea în cadrul mandatului său de secretar general adjunct al NATO, prelungit recent până în octombrie 2024.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri