Exclusiv Grindeanu: Astăzi nu există argumente să avem liste comune PSD-PNL. Cred că e corect să candidăm pe liste separate

Data actualizării: Data publicării:
Prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu
Prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu. Foto: Profimedia

Prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, a spus la Digi24 că nu e de acord cu ideea ca PNL și PSD să candideze pe liste comune la alegerile de anul viitor. El recunoaște că PSD ar fi avut procentaje mai mari dacă nu ar fi făcut coaliție cu liberalii, dar spune că a fost un gest de responsabilitate politică.

El a spus că PSD a pierdut alegători din cauza alianței cu PNL.

„În mod sigur băteam spre un țel pe care și-l dorește orice partid – să facă singur guvernul. Ce rezolvam, când lucrurile o luaseră razna în toamna anului 2021? Chiar dacă există aceste costuri electorale și lucrurile astea se văd în procente. Orice partid responsabil, în momente nu simple, așa cum au fost, și au venit și după 2021 – conflictul din Ucraina – ia decizii de acest tip, care nu trebuie privite din perspectivă electorală, ci de responsabilitate”, a spus Grindeanu.

El a spus că, în acest moment, nu este de acord „în acest moment” ca cele două partide din coaliție să candideze pe liste comune.

„Astăzi nu există argumente să avem liste comune PSD-PNL. Pot veni aceste argumente în următoarele luni. Dar astăzi, când vorbim, argumente de acest tip nu există. Cred că fiecare dintre noi, fiind cele mai mari partide din România, având cea mai mare pondere în Parlament, cred că corect să candidăm pe liste separate, mai ales dacă vorbim de europarlamentare, când vorbim de familii europene diferite. Noi suntem social-democrați, dânșii sunt la PPE”, a spus Grindeanu.

În ceea ce privește sondajul INSCOP care îl dă ca favorit la prezidențiale pe secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, Grindeanu spune că niciun candidat indepent nu are șanse să ajungă în al doilea tur de scrutin fără sprijinul unui partid. El nu a exclus însă posibilitatea ca Geoană să fie sprijinit de PSD.

Grindeanu spune că este în favoarea ideii de comasare a alegerilor locale cu cele prezidențile, în condițiile în care 2024 are 4 tipuri de alegeri și există riscul ca oamenii să fie „obosiți de un an electoral plin”.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri