Guvernul a înființat un grup de jurişti pentru gestionarea proceselor României cu Roşia Montană și Pfizer

Data publicării:
sedinta de guvern
Ședință de guvern la Palatul Victoria din București. FOTO: Inquam Photos / George Călin

Un grup de 15 experţi jurişti de la Ministerul Finanţelor şi Secretariatul General al Guvernului se va implica în gestionarea cauzelor privind reprezentarea României sau a instituţiilor publice în fata Curţii de Arbitraj Internaţionale a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii (ICSID) sau a unui alt tribunal arbitral internaţional, a stabilit guvernul în ședința de joi.

„Prin ordonanţă de urgenţă, astăzi, s-a constituit la nivel guvernamental - la nivel de Minister de Finanţe şi la nivel de Secretariat General al Guvernului - un nucleu format din 15 persoane, jurişti, care trebuie să gestioneze toate informaţiile pe care le pot avea alte ministere sau entităţi ale statului cu privire la litigiile în desfăşurare sau în viitor ale statului român similare cu Roşia Montană sau Pfizer. Acest nucleu, constituit astăzi, pe baza unui fundament legislativ preexistent prin care Ministerul Finanţelor oricum avea responsabilităţi de gestionare a acestor litigii, va aduce la zi informaţiile la nivel guvernamental”, a declarat purtătorul de cuvânt al executivului, Mihai Constantin, după ședința de guvern de joi, potrivit Agerpres.

El a precizat că reprezentanţii din această echipă - 10 specialişti de la Ministerul de Finanţe şi alţi cinci de la SGG - vor avea salariile mărite cu 50%, având în vedere complexitatea muncii depuse.

Pe acest subiect, pe agenda şedinţei de Guvern a figurat un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG nr. 126/2005 privind reprezentarea României sau a instituţiilor publice în fata Curţii de Arbitraj Internaţionale a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii (ICSID).

„Prin prezentul proiect, se propune ca reprezentarea României sau a instituţiilor publice membre ale Guvernului în litigiile pentru care, la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, statul sau instituţiile publice prevăzute la articolul 1 alineat (2) nu au desemnaţi avocaţi specializaţi în litigiile judiciare şi arbitrale internaţionale, altele decât cele de la Curtea de Arbitraj Internaţional a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii sau de la un alt tribunal arbitral internaţional, atunci când prin cererile de arbitrare sunt invocate clauze care se referă la protecţia reciprocă a investiţiilor din tratatele internaţionale la care România este parte, se realizează de către Ministerul Finanţelor”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

România se așteaptă ca pe 10 februarie să piardă procesul intentat de Gabriel Resources țării noastre pentru aurul de la Roșia Montană, după scandalul prin care locația a fost introdusă în patrimoniul UNESCO.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri