Video Indemnizații record pentru cei trei judecători CCR care își termină mandatul: 180.000 de lei, „primă de pensionare”

Data actualizării: Data publicării:
photo-collage.png - 2025-07-01T143509.724
Curtea Constituțională intenționează să acorde indemnizații celor trei judecători care ies la pensie în această lună: Marian Enache, Livia Stanciu și Attila Varga. Foto: INQUAM Photos/ George Calin

Curtea Constituțională a României se pregătește să acorde indemnizații-record de câte 180.000 de lei fiecărui judecător care își încheie mandatul în această lună, în ciuda restricțiilor guvernamentale privind cheltuielile din sistemul bugetar. Reacția judecătorilor, confruntați de presă, în materialul video de mai jos.

Deși statul reduce cheltuielile în toate sectoarele, iar guvernul a interzis astfel de plăți suplimentare în sistemul bugetar, Curtea Constituțională intenționează să acorde indemnizații celor trei judecători care ies la pensie în această lună: Marian Enache, Livia Stanciu și Attila Varga, potrivit G4Media.

Această sumă echivalează cu indemnizația aferentă a șase luni de activitate, prevăzută de legea de funcționare a CCR.

Legea care stabilește modul de funcționare a Curții Constituționale a României prevede un drept special pentru judecătorii CCR când se încheie mandatul lor. Concret, legea spune că, atunci când mandatul unui judecător CCR se termină, fie pentru că perioada pentru care a fost numit a expirat, fie pentru că nu mai poate să-și exercite funcția din motive medicale, acesta are dreptul să primească o sumă de bani egală cu salariul net pe 6 luni de activitate.

Însă, Guvernul condus de Ciolacu a decis să oprească acordarea acestor tipuri de indemnizații speciale pentru majoritatea bugetarilor prin Ordonanța de Urgență 156/2024, cunoscută sub numele de „ordonanța trenuleț”. Aceasta prevede că, în anul 2025, toate instituțiile și autoritățile publice nu mai au voie să acorde ajutoare sau indemnizații la ieșirea la pensie, retragere sau încetarea contractului de muncă, indiferent de finanțare sau subordonare.

Astfel, deși statul a decis să elimine aceste plăți suplimentare pentru angajați, ca parte a măsurilor de reducere a cheltuielilor, în cazul CCR această prevedere specială din legea sa de funcționare este invocată pentru a justifica acordarea unor indemnizații consistente pentru judecătorii care își încheie mandatul, în ciuda interdicțiilor aplicate altor bugetari.

„OUG trenuleț nu face trimitere specifică la sumele primite de judecătorii CCR care își termină mandatul. Acești bani nu reprezintă nici ajutor, nici indemnizație. Nu e ilegal să își primească banii, dar e imoral”, a declarat un jurist pentru sursa citată.

Editor : Ș.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Melania Trump, agent sub acoperire! Soţia lui Trump l-a 'făcut' imediat pe Putin, liderul de la Kremlin a...
Digi FM
Nicușor Dan, fotografiat într-un avion low-cost, alături de fiica sa. Imaginile ajunse pe internet sunt virale
Pro FM
Soția tenorului Andrea Bocelli, imagine rară din vacanță. Fanii au reacționat imediat: „Pari atât de fericită...
Film Now
Cine este presupusul iubit al Jessicăi Alba. Actrița, surprinsă cu actorul din „Captain America” la doar...
Adevarul
Șefă de cabinet la Curtea de Conturi fără studii superioare: cazul fiicei șoferului șefului DNA
Newsweek
Bolojan dă, azi, examen cu agențiile de rating. Fără bani de pensii din toamnă, dacă picăm la „junk”
Digi FM
Scandal în Rusia. Un oficial al lui Putin, acuzat că ar fi folosit un avion militar pentru a-și plimba amanta...
Digi World
Descoperire revoluționară în Marea Piramidă din Egipt. Inscripții vechi de 4.500 de ani schimbă tot ce se...
Digi Animal World
Teroare pe străzile din Pakistan. Momentul când un leu de companie a evadat și a atacat o mamă și doi copii
Film Now
John Goodman, de nerecunoscut după ce a slăbit 90 de kilograme în ultimii ani. Actorul, în centrul atenției...
UTV
Iustin Petrescu pierde primul proces din scandalul cu Marilu Dobrescu