„INS, în pericol de colaps funcţional, cu efecte grave şi greu de cuantificat”. Apelul angajaților către premierul Ilie Bolojan

Data publicării:
Fișa de înscriere la liceu. Foto Getty Images
Foto Getty Images

Sindicatul din Institutul Naţional de Statistică Bucureşti a transmis luni o scrisoare deschisă către premierul Ilie Bolojan în care arată că instituţia riscă să intre într-o stare de colaps funcţional, cu efecte grave şi greu de cuantificat asupra capacităţii statului de a formula politici publice bazate pe date şi de a răspunde eficient provocărilor socio-economice, anunță news.ro.

Domnule prim-ministru, în ultimele zile, aţi făcut o serie de declaraţii radicale privind reforma administraţiei publice şi eficientizarea aparatului bugetar. Este apreciabilă intenţia de a optimiza funcţionarea statului, însă în condiţiile în care măsurile sunt aplicate specific, localizate în detaliu, raţional şi în spiritul echităţii. Aţi afirmat că «se poate lucra cel puţin la fel de bine cu mai puţini oameni» în administraţia publică. Corect, dar nu şi în instituţiile vitale, subdimensionate şi neatractive salarial, unde cei rămaşi se luptă să îşi îndeplinească volumul uriaş de atribuţii”, menționează sindicatul în scrisoarea deschisă.

Angajații INS arată că au remarcat necesitatea stringentă de a numi cinci vicepremieri şi se întreabă când se va iniţia şi o reducere a numărului de demnitari, în special a secretarilor şi subsecretarilor de stat, alături de beneficiile şi privilegiile aferente acestor funcţii”.

Aţi sugerat că persoanele care vor fi disponibilizate din sectorul bugetar ar trebui să se îndrepte către economia activă, către sectorul privat şi vă întrebăm: Nu ar trebui ca primele care să se reorienteze profesional să fie persoanele numite politic? Dar ocupanţii de funcţii fără competenţe, «arzătorii» de etape care nu au luat niciodată în calcul noţiunea de debutant? Dar cei care ocupă sinecuri menţinute din raţiuni partinice?”, adăugă sindicatul INS în scrisoare.

Sindicaliştii au făcut referire şi la declaraţia premierului privind necesitatea urgentă a atragerii fondurilor europene prin PNRR.

În acest sens, vă rugăm să precizaţi când veţi adopta reformele esenţiale privind pensiile speciale şi numirile politice din companiile energetice de stat, pentru a evita pierderea celor 700 de milioane de euro din PNRR? Aţi vorbit despre performanţă ca element esenţial în salarizarea angajaţilor din administraţie, însă nu ne spuneţi şi câţi dintre demnitarii numiţi politic au dovedit performanţă reală? Câţi au contribuit cu adevărat la funcţionarea eficientă a instituţiilor? Câţi au plătit pentru nedreptăţile pe care le-au facut? În spiritul echităţii, dorim să ştim când va fi redus, spre exemplu, numărul de parlamentari la 300? Când vor fi eliminate privilegiile acestora? Când va fi redusă sau eliminată subvenţia acordată partidelor politice şi decontările generoase ale campaniilor electorale? Când se va colecta TVA-ul real şi vor dispărea amnistiile fiscale?”, se menţionează în scrisoarea deschisă.

„Tot noi să ducem, din nou, povara austerităţii?”

Nouă, profesioniştilor din Institutul Naţional de Statistică, ni se cere să fim solidari, să muncim mai mult pentru mai puţin, acceptând reduceri salariale de cel puţin 10%, în condiţiile în care se anunţă majorări de taxe şi impozite. Este corect ca tot noi să ducem, din nou, povara austerităţii? De ce nu ne prezentaţi, concret, zonele unde s-au risipit bani şi care au generat deficitul bugetar la care s-a ajuns? Vă cerem să ne explicaţi cum reforma pe care o propuneţi este una justă, echilibrată şi aplicată tuturor, nu doar celor care muncesc onest şi competent în structurile statului”, mai arată sindicaliştii.

Sindicatul INS îi mai transmite premierului că este important să conştientizeze că performanţa nu poate fi atinsă într-un sistem deja subdimensionat, demotivant şi cu venituri printre cele mai scăzute din administraţia publică, precum în Institutul Naţional de Statistică.

În contextul aderării României la OCDE, pe lângă angajamentele cu Eurostat, presiunea asupra statisticienilor creşte semnificativ, iar exodul specialiştilor din Institutul Naţional de Statistică început în urmă cu câţiva ani – atât către alte instituţii publice, cât şi către sectorul privat – va continua inevitabil, toate acestea şi în urma a două reorganizări prin care instituţia a trecut în ultimele 8 luni. În lipsa unor măsuri urgente şi coerente, Institutul Naţional de Statistică riscă să intre într-o stare de colaps funcţional, cu efecte grave şi greu de cuantificat asupra capacităţii statului de a formula politici publice bazate pe date şi de a răspunde eficient provocărilor socio-economice”, se precizează în document.

Instituţie-cheie, care riscă să devină un punct vulnerabil al statului”

Sindicaliştii spun că predecesorii premierului şi, în general, clasa politică din ultimii ani au ignorat constant semnalele transmise de Sindicatul din Institutul Naţional de Statistică Bucureşti – SINSB, prin acţiuni de protest, întâlniri, adrese şi scrisori deschise, iar lipsa de reacţie a condus la adâncirea problemelor.

Concret, timp de mai bine de doi ani, am cerut în stradă aplicarea legii salarizării dar şi aplicarea, fără succes, pentru statisticieni, a memorandumului Soluţionarea problemelor de salarizare existente la nivelul Institutului Naţional de Statistică şi al direcţiilor regionale şi judeţene de statistică” aprobat în şedinţa de guvern din 13 iulie 2022 şi înregistrat la Secretariatul General al Guvernului cu nr. 20/17298/M.N. din 15.07.2022”, se menționează în document.

Sindicaliştii îi cer premierului Ilie Bolojan să acţioneze rapid şi responsabil pentru a asigura stabilitatea şi funcţionarea acestei instituţii strategice, prin: recunoaşterea meritată a rolului vital pe care Institutul Naţional de Statistică îl joacă în buna guvernare a ţării; asigurarea unui nivel salarial motivant şi aliniat cu complexitatea muncii depuse; blocarea exodului de personal prin măsuri reale de retenţie şi recunoaştere profesională; investiţii urgente în resursa umană şi digitalizarea proceselor de colectare şi analiză statistică.

Fără aceste intervenţii concrete, riscaţi să transformaţi o instituţie-cheie într-un punct vulnerabil al statului român. De asemenea, în spiritul unui dialog constructiv şi al respectului faţă de valorile democratice europene, vă solicităm, domnule prim-ministru, o întâlnire de urgenţă între reprezentanţii Guvernului României, conducerea Institutului Naţional de Statistică şi reprezentaţii salariaţilor, pentru a evita riscul unei blocări a activităţii instituţiei, situaţie în care România va fi sancţionată de către instituţiile europene”, transmite Sindicatul din Institutul Naţional de Statistică Bucureşti.

Editor : C.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cea mai bună țară pentru retragerea la pensie se află la mii de kilometri. Totuși, europenii au o opțiune...
Digi FM
Prințesa Kate și prințul William, alături de adorabilii George și Charlotte, la Wimbledon. Regele Felipe al...
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, surprinși din nou împreună pe un iaht de lux, la doar câteva zile după...
Film Now
Nicole Kidman, apariție intens comentată la un show de modă la Paris. Unii o acuză că și-a „înghețat fața”...
Adevarul
Educația teatrală, materie obligatorie în clasa a XI-a, educația sexuală nu este în programa școlară
Newsweek
Punctaj la pensie, majorat cu 50% pentru un pensionar. Casa de Pensii, înfrângere uriașă în instanță
Digi FM
Părinții ei sunt multimilionari, dar ea a ales simplitatea. Fiica lui Tom Cruise, impresionantă pe străzile...
Digi World
Descoperire revoluționară în Marea Piramidă din Egipt. Inscripții vechi de 4.500 de ani schimbă tot ce se...
Digi Animal World
Lătratul câinilor, tradus de un expert. 4 mesaje pe care animalul tău încearcă să ți le transmită
Film Now
Cum arată azi actorii din „Scary Movie”. Ce fac vedetele la 25 de ani de la premiera comediei horror
UTV
Iustin Petrescu pierde primul proces din scandalul cu Marilu Dobrescu