Iohannis a promulgat legea privind înființarea Muzeului Holocaustului: Viitorul nu trebuie să aparțină violenței, urii și minciunii

Data publicării:
klaus iohannis
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a semnat marți, într-o ceremonie publică la Palatul Cotroceni, legea care prevede înființarea Muzeului Național de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România. „Viitorul nu trebuie să aparțină violenței, puterii despotice, urii și minciunii, ci toleranței și respectului față de semeni, indiferent de credința, etnia și cultura lor”, a declarat președintele.

„Cine îi va trece pragul va fi mai câștigat, pentru că va înțelege câteva lucruri care vor rămâne în inima și în sufletul său: că indiferența poate ucide, că responsabilitatea de cetățean înseamnă a-l apăra pe cel defavorizat, că diversitatea nu e toxică, ci necesară, că fragilizarea democrației înseamnă atentat la pacea socială, că toleranța și buna înțelegere încep cu învățătura”, a spus președintele despre viitorul muzeu.

Klaus Iohannis a vorbit și despre istoria evreilor români și despre contribuția lor la dezvoltarea țării.

„Patrimoniul evreiesc este reprezentativ pentru cultura națională, iar viitorul Muzeu Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România va avea misiunea de a-l pune în valoare.

Oameni de știință, medici, avocați, actori, pictori, scriitori, filosofi, gazetari de origine evreiască se înscriu în Panteonul marilor personalități ale României. Dadaismul îi datorează apariția poetului român de origine evreiască Tristan Tzara, iar dezvoltarea esteticii literare și a stilisticii românești se leagă de numele lui Tudor Vianu.

Câți dintre noi știu oare că primul fotoreporter din presa românească, Iosif Berman, era fiul unui evreu naturalizat? Acestea sunt doar câteva exemple din istoria bogată a evreilor români.”

Klaus Iohannis susține că misiunea fundamentală a viitorului muzeu este aceea de a proteja și respecta „memoria tuturor celor care, cu demnitatea călcată în picioare, căzuți pradă frigului, foametei și bolilor, au fost torturați și, în final, uciși”.

„Prin realizarea acestui muzeu, România apără cu tărie istoria, moștenirea și cultura celor care au contribuit la devenirea națiunii noastre. Veți fi cu toții de acord că muzeul trebuie să fie o instituție a viitorului, un aliat al educației împotriva ignoranței, o fortăreață a solidarității și patriotismului civic în fața intoleranței, antisemitismului și discriminării”, a mai spus președintele.

Editor: Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri