Iohannis, după eliberarea lui Iulian Gherguț, răpit de teroriști: Felicitări instituțiilor implicate și mulțumiri partenerilor externi

Data actualizării: Data publicării:
Visit of Belgian Prime Minister to Slovenia, Poland, Romania and Moldova - 12 Apr 2022
Președintele Klaus Iohannis. Foto: Profimedia Images

Președintele Klaus Iohannis a transmis, miercuri, felicitări instituțiilor române implicate în eliberarea lui Iulian Gherguț, care a fost răpit de teroriști din Burkina Faso în urmă cu 8 ani de zile. Șeful statului le-a mulțumit partenerilor externi, „care ne-au sprijinit în acest demers dificil”. 

„Salut eliberarea cetățeanului român răpit în Burkina Faso! Felicitări tuturor instituțiilor române implicate pentru eforturile permanente și mulțumiri partenerilor externi care ne-au sprijinit în acest demers dificil”, arată mesajul lui Klaus Iohannis pe Twitter (X).

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

SIE și Ministerul de Externe au reușit eliberarea românului Iulian Gherguț, luat ostatic în urmă cu opt ani de o grupare islamistă, în Burkina Faso. Între timp el ajunsese în captivitate la o grupare teroristă din Mali, de unde a fost adus, în sfârșit, acasă. El s-a întors miercuri în România, după eforturi susținute și negocieri dificile purtate de SIE și diplomația românească pentru eliberarea lui.

Românul a fost luat ostatic pe 4 aprilie 2015, după o ambuscadă asupra maşinii de teren pe care o folosea la patrulare.

Răpirea a fost revendicată de gruparea islamistă Al-Mourabitoun.

În iulie 2017, Aripa al-Qaida din Mali a dat publicității o înregistrare video cu șase ostatici străini, printre care se afla și Iulian Gherguț.

Românul făcea apel la autoritățile din țară să îl ajute, însă poziția oficială a Statului român a fost că nu plătește răscumpărări pentru cetățenii răpiți.

Răpirea românului Iulian Gherguţ în Burkina Faso, este primul act terorist comis pe teritoriul burkinabez. Marchează intrarea ţării într-un lung ciclu de violenţe, atacuri şi atentate jihadiste care azi s-au extins pe întregul teritoriul ţării. După Iulian Gherguţ, şi alţi occidentali au fost răpiţi, precum medicul australian Kenneth Elliot.

Cel puţin 25 de cetăţeni străini au fost luaţi ostatici începând cu 2015 în Sahel — o regiune semiaridă din deşertul Sahara care se întinde pe teritoriul unor state precum Burkina Faso, Camerun, Gambia, Mali, Niger sau Senegal.

În luna martie a acestui an, patru ostatici au fost eliberaţi în regiunea Sahel din Africa, unde răpirile fac parte din modul de operare al grupărilor insurgente jihadiste.

Printre cei patru ostatici eliberaţi luni se numără Jeffery Woodke, un american care făcea parte dintr-o organizaţie umanitară, Olivier Dubois, un jurnalist francez şi doi angajaţi ai Crucii Roşii, ale căror nume nu au fost făcute publice.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu și soția lui, 19 ani de iubire și doi copii. "Nici nu știi ce să zici la o aniversare din...
Pro FM
Hailey Bieber e însărcinată și are deja o burtică proeminentă. Modelul și Justin Bieber au anunțat că vor...
Film Now
Chris Hemsworth, dezvăluiri despre rolul interpretat în „Furiosa”, prequel al filmului „Mad Max: Fury Road”...
Adevarul
Alina Kabaeva, „olimpica lui Putin", primele declaraţii după despărţire: „Dacă îți spune conducerea să nu te...
Newsweek
VIDEO 26 de țări contra Chinei, care a izolat Taiwan cu avioane de luptă. Distrugător SUA, implicat
Digi FM
Mihai Albu a fost diagnosticat cu cancer. Creatorul de pantofi, primele declarații după ce a fost operat...
Digi World
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și...
Digi Animal World
Un bărbat a mers pe autostradă cu un șarpe prins de bara de protecție. Imaginile filmate în trafic au devenit...
Film Now
Hugh Grant a înșelat-o cu o damă de companie, dar i-a rămas prieten apropiat. Elizabeth Hurley, sprijinită de...