Iulian Fota: CE şi-a lămurit neclarităţile şi este la Bucureşti. Încă mai suntem capabili să facem diplomaţii de vârf

Data publicării:
iulian fota digi24

Preşedintele Comisiei Europene vine săptămâna viitoare la Bucureşti, pentru a participa la un summit privind dezvoltarea ţărilor Europa Centrală şi de Est. „Jean Claude Juncker vine la Bucureşti pe o agendă europeană. Există şansa dialogului cu el atât pe chestiuni legate de summit, cât şi pe chestiuni legate de interesul direct al României într-o relaţie bună cu Bruxelles”, a spus la Digi24 Iulian Fota, fost consilier prezidenţial pe probleme de securitate națională.

„Cred că cel mai important lucru e că Junker vine la Bucureşti. Şi, venind la Bucureşti există şansa dialogului cu el atât pe chestiuni legate de summit, cât şi pe chestiuni legate de interesul direct al României într-o relaţie bună cu Bruxelles.

Citiţi şi:

Bucureștiul, gazda unui summit regional. Ce lideri vin în România pentru Inițiativa celor 3 Mări

EXCLUSIV | Jean-Claude Juncker, pentru Digi24: Ceva este în neregulă în România

Când a debutat această iniţiativă au fost o serie de speculaţii, de temeri, şi cred că dacă România a reuşit o performanţă... de fapt România a reuşit mai multe performanţe cu această reuniune. Una dintre ele e cea de a pune alături de această iniţiativă UE şi ăsta e mesajul cel mai important. Comisia Europeană şi-a lămurit neclarităţile şi este la Bucureşti.

Pe de altă parte avem şi reprezentanţi de seamă. Dacă această reuniune genera suspiciuni în acest moment e clar că este o regiune pro-europeană.

În ciuda unei politici interne aşa cum o ştim toţi, încă mai suntem capabili să facem diplomaţii de vârf. A existat totuşi destulă rezonabilitate la guvern astfel încât guvernul totuşi să se implice şi să sprijine. Dincolo de asta trebuie să subliniem rolul preşedintelui.

România a făcut în ultimii ani, prin sprijinul constant al preşedintelui, a pus cap la cap toate aceste 12 ţări din regiune... A adus alături UE şi SUA, a ţinut conectate ţările şi inclusiv Turcia este cu reprezentanţi la Bucureşti şi manfiestă interes pentru ce se întâmplă.

Cred că este un moment important pentru diplomaţia română. Asta ne arată că în România nu avem numai violenţă politică şi foarte multă tensiune. Avem şi elemente care se bazează pe foarte bune calităţi de negociere.

E prima dată când va fi şi un forum pentru afaceri. Acest forum de afaceri este o reuşită a României. Ăsta este al treilea summit. În Croaţia, Polonia şi în România.

Primele au fost mai degraba exploratorii. România vine şi dă substanţă. Va rezulta o listă de proiecte concrete.
Avem pentru prima dată un forum pe care noi l-am vrea să-l păstrăm ca permanent... Luni şi marţi peste 600 de oameni de afaceri se vor întâlni la Bucureşti să discute aspecte concrete.
Nu cred că Junker vine la Bucureşti pe o agendă bilaterală. Junker vine la Bucureşti pe o agendă europeană. Acest summit este o iniţiativă care se dezvoltă în parametri pro-UE. Altfel Junker n-ar fi fost la Bucureşti”, a spus Iulian Fota.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri