Klaus Iohannis: Am decis să-l desemnez pe Florin Cîțu pentru poziția de prim-ministru

Data actualizării: Data publicării:
Președintele Klaus Iohannis și premierul desemnat Florin Cîțu.
Președintele Klaus Iohannis și premierul Florin Cîțu. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis i-a felicitat pe liderii PNL, USR PLUS și UDMR pentru constituirea coaliției, la consultările de marți, de la Palatul Cotroceni. La finalul discuțiilor, Klaus Iohannis a anunțat că Florin Cițu este cel desemnat premier.

ACTUALIZARE 20:40. Decretul de desemnare a lui Florin Cîţu în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru, semnat în această seară de președintele Klaus Iohanni, a fost publicat în Monitorul Oficial.

ACTUALIZARE 19:05. Președintele Klaus Iohannis a anunțat că a decis să-l desemneze pe Florin Cîțu pentru funcția de premier.

„Vreau să îi asigur pe români că îmi dau seama și știu perioada dificilă prin care trece România și vreau să le garantez că voi face tot ce este posibil pentru a avea o guvernare stabilă și de lungă durată. România trece, în această perioadă, printr-o criză dublă, una de sănătate și una economică. Este rolul acestei guvernări să treacă cât mai rapid România prin criza de sănătate, cu cât mai puține costuri pentru români și să reașezăm economia pe picioarele ei, sănătoasă”, a spus Florin Cîțu.

Klaus Iohannis Florin Citu INQUAM_PREMIER_DESEMNAT_52_Octav_Ganea
Klaus Iohannis Florin Citu INQUAM_PREMIER_DESEMNAT_52_Octav_Ganea

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

„Vin în fața dumneavoastră cu o echipă de profesioniști. În același timp, fiecare minister și fiecare ministru va avea obiective clare din partea prim-ministrului, care vor fi monitorizate trimestrial. Mă voi asigura că aceste obiective vor fi duse la îndeplinire”, a mai spus el.

„Săptămâna trecută, după prima rundă de consultări, am spus că e încă nevoie de câteva zile pentru ca lucrurile să se cristalizeze și s-au cristalizat. O coaliţie formată din PNL, USR PLUS şi UDMR şi-a dovedit majoritatea în parlament. Astăzi, liderii coaliţiei s-au prezentat împreună şi au propus un candidat pentru poziţia de premier. Am decis să îl desemnez pe domnul Florin Cîţu pentru poziţia de prim-ministru”, a spus Iohannis.

ACTUALIZARE 17:50 S-au încheiat consultările de la Palatul Cotroceni. Președintele Klaus Iohannis va susține o declarație de presă la ora 19:00 în care va anunța numele premierului desemnat.

ACTUALIZARE 17:40 Klaus Iohannis discută cu reprezentanții minorităților naționale. După consultările cu grupul minorităților, Administrația Prezidențială urmează să anunțe declarații de presă.

minoritati consultari
Grupul minorităților naționale, la consultări cu președintele Klaus Iohannis. Foto: Administrația Prezidențială

ACTUALIZARE ora 16:40 S-au încheiat și consultările președintelui Klaus Iohannis cu liderii AUR. Înainte de consultări, președintele formațiunii, George Simion, a declarat că îi va cere lui Klaus Iohannis deschiderea de urgență a școlilor.

aur consultari
Delegația AUR, la consultările cu Klaus Iohannis. Foto: Administrația Prezidențială

ACTUALIZARE ORA 16:00 Discuțiile dintre președintele Klaus Iohannis și liderii coaliției PNL-USR PLUS-UDMR s-au încheiat.

Citește și Guvernul Cîțu ar putea fi votat miercuri seara. Ce au discutat liderii coaliției cu președintele Klaus Iohannis

La începutul consultărilor, președintele i-a felicitat pe aceștia pentru formarea unei coaliții și pentru „viteza” cu care a fost constituit Parlamentul.

„Felicitări pentru formalizarea coaliției, felicitări pentru viteza cu care ați reușit să promovați demersurile în Parlament, recunosc că este prima dată când văd un Parlament constituit și cu conducerea aleasă într-o zi și un pic”, le-a transmis Klaus Iohannis liderilor coaliției.

Partidele parlamentare au fost invitate pentru o nouă rundă de consultări, la Palatul Cotroceni. PSD ar fi trebuit să fie primul partid care discută cu Klaus Iohannis, însă social democrații au refuzat invitația.

Cele trei formațiuni politice care vor forma o majoritate, PNL-USR PLUS și UDMR participă împreună la consultări. La finalul discuțiilor, președintele Klaus Iohannis este așteptat să anunțe numele premierului desemnat.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marți, înainte de consultările convocate de președintele Klaus Iohannis, că Partidul Social Democrat nu va participa la discuțiile de la Cotroceni.

„PSD nu va participa la circul ieftin condus de președintele Iohannis. Am luat decizia ca astăzi PSD să nu se prezente la consultările de la Cotroceni”, a declarat Ciolacu.

PNL, USR PLUS și UDMR, partidele care îl susțin pe Florin Cîțu pentru a deveni viitorul premier, au mers împreună la consultările de la Palatul Cotroceni pentru desemnarea viitorul șef al Executivului. Din delegație fac parte Florin Cîțu, Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloș și Kelemen Hunor.

Potrivit calendarului anunțat de Palatul Cotroceni, după discuțiile cu partidele care formeaza coaliția, președintele va discuta și cu liderii AUR, de la ora 16:30 și cu liderii minorităților naționale, de la ora 17:30. 

După consultări, urmează ca președintele să anunțe numele premierului desemnat. 

Liderii coaliției își doresc ca miercuri să fie audiați miniștrii noului cabinet, iar votul de învestitură să fie dat joi, pe 24 decembrie.

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...