Marcel Ciolacu, despre excepțiile la cumulul între pensie și salariu: Sunt convins că nu favorizez pe absolut nimeni

Data actualizării: Data publicării:
Marcel Ciolacu, președintele PSD și al Camerei Deputaților susține declarații de presă la Palatul Parlamentului din București, marți 25 aprilie 2023.
Marcel Ciolacu, premierul României. Foto: George Călin/ Inquam Photos

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că este convins că legea pensiilor speciale va fi atacată la CCR. În ceea ce privește legea interzicerii cumulului pensiei cu salariul, Marcel Ciolacu a precizat că amendamentele controversate nu au fost realizate cu dedicație și nu sunt destinate să favorizeze anumite categorii profesionale, ci că sunt conforme cu cerințele Comisiei Europene, astfel încât România să nu încalce un alt jalon din PNRR.

Premierul a declarat că în situația în care Curtea va constata că există elemente de neconstituționalitate, parlamentarii vor avea o sesiune extraordinară în vară, până pe 31 august, astfel încât toate jaloanele din a treia cerere să fie îndeplinite și aceasta să fie depusă până la 1 septembrie.

"Jalonul cu pensiile speciale a trecut astăzi prin Parlamentul României. Cu certitudine se va găsi cineva să atace la CCR această lege. Vom vedea decizia. Dacă este nevoie și Curtea găsește anumite elemente de neconstituționalitate, sunt ferm convins și deja am discutat cu colegii mei că vom avea o sesiune extraordinară în aceste luni, cel târziu până pe 31 august, toate jaloanele din a treia cerere să fie îndeplinite.
Acum cererea trei este într-o întârziere, în schimb, am recuperat foarte mult în aceste zile. În viitoarea perioadă, între 10 și 14 vor veni și reprezentanții Comisiei pentru a închide anumite aspecte în ținte și jaloane și sunt convins că împreună cu colegii mei vom depune a treia cerere până la 1 septembrie. Mai mult, este legată cererea de trei și de introducerea RepowerEU și de scoaterea celor 2.1 miliarde din granturi din suma totală", a spus Marcel Ciolacu.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

În ceea ce privește cumulul pensiei cu salariul, întrebat dacă a favorizat anumite categorii profesionale, îndeosebi magistrații, prin amendamentele votate, premierul a motivat că ar fi încălcat un jalon din PNRR, dacă nu s-ar fi introdus anumite amendamente.

"În data promulgării legii, anumite persoane pot ieși sau nu la pensie, nu să facă cumul de pensie cu salariul. Tot în PNRR avem un jalon în care ni se cere să avem 85% ocupată schema la DNA și la Parchetul General. Dacă nu introduceam amendamentul, am fi încălcat alt jalon. Sunt convins că sub aceste aspecte nu favorizez pe absolut nimeni. Cu adevărat, îți conservi un drept pe care îl ai pe legea din acest moment. Dacă dorești să ieși la pensie, ieși la pensie. Este opțiunea ta, dacă îți dorești să rămâi în continuare. Este un amendament corect", a subliniat Ciolacu.

Noul proiect de lege include o serie de amendamente care oferă unele garanții magistraților și militarilor că nu se vor schimba prea multe în următorii cinci ani. Premierul a subliniat în acest sens că "toate aspectele se discută cu Comisia, pentru că avem parte de o negociere" și că "acel amendament nu face referire doar la magistrați".

Marcel Ciolacu a reiterat faptul că amendamentele care vizează justiția, poliția și armata sunt firești într-un context internațional tensionat.

"Dacă dorim să mai avem justiție în România, dacă dorim să mai avem poliție în România, dacă dorim să mai avem armată în România, mai ales într-un context de criză la frontiere. Aș vrea să privim întreg tabloul. Înțeleg dreptul opoziției de a critica. În ceea ce privește cumulul pensiei cu salariul am spus-o și o spun foarte clar - Din Guvernul României, ca și funcție de demnitar - pentru că eu n-am dreptul să pun interdicție aleșilor, aleșii sunt... de către popor - nu va exista în Guvernul României, condus vremelnic de Marcel Ciolacu, niciun demnitar care va face cumulul pensiei cu salariul. Restul e decizia fiecăruia", a spus acesta.

Întrebat și dacă există amendamente făcute cu dedicație, în special pentru BNR, Marcel Ciolacu a spus că "nu există dedicații într-o lege, pentru că altfel îl nominalizam pe domnul Guvernator (al BNR - n.red.). Există instituții ale statului în mandat, cum este și BNR. Cine mai conducea BNR-ul de mâine? Dacă mâine se promulgă legea, ce se întâmplă la BNR, dacă toți au cumul de pensii cu salariul. Aceea este o decizie personală. Eu, ca legiuitor și român, n-am dreptul să iau dreptul câștigat de cineva".

Premierul a subliniat că va duce toate reformele până la capăt, cu toate riscurile.

"O Românie cu reforme, care o să vă asigure un trai mai bun și o altă abordare a României sau dorim ca întotdeauna când se întâmplă o reformă să scoatem ce e mai rău din ea, ca cineva s-o întrerupă. Cu tot riscul, voi duce toate reformele până la capăt", a conchis Ciolacu.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat, fiind introduse mai multe excepţii, printre care persoanele alese în funcţii de autoritate sau demnitate publică, profesorii, persoane cu funcţii clericale sau de specialitate artistică, membrii Academiei Române, "persoanele care exercită un mandat în cadrul autorităţilor administrative autonome aflate sub control parlamentar şi care se finanţează integral din venituri proprii generate ca urmare a desfăşurării de activităţi şi operaţiuni specifice".

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...