Marcel Ciolacu, reacție după atacul lui Ludovic Orban la CCR: Premierul atacă statul de drept!

Data publicării:
Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, în Parlament.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu. Foto: Inquam Photos/ George Călin

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, spune că atacul premierului Ludovic Orban la adresa Curţii Constituţionale este fără precedent în România ultimilor 30 de ani și reprezintă un atac la adresa statului de drept.

Reacția liderului PSD vine după ce premierul Ludovic Orban a criticat în termeni duri, joi seara, la Digi24, Curtea Constituțională, după decizia „abracadabrantă”, spune premierul, pe care CCR a luat-o în legătură cu alegerile parlamentare. Ludovic Orban a spus că CCR trebuie „schimbată” și curățată de politruci, iar din componența ei ar trebui să facă parte tehnocrați.

„N-am întâlnit până acum, în 30 de ani de democrație, un asemenea discurs. Cred că a uitat ce funcție ocupă în statul român. E primul ministru! Pilonul principal al statului de drept este Curtea Constituțională. Premierul României atacă statul de drept. Ca premier nu ai dreptul să comentezi o decizie CCR, dacă vrei să aperi statul de drept”, a spus Marcel Ciolacu, joi seara, la Antena 3.

„Să ataci Curtea Constituțională într-un stat european nu poate fi, din partea unui prim-ministru, ceva mai nedemocratic", a adăugat Marcel Ciolacu.

El a arătat că și în Statele Unite membrii Curţii Constituţionale (Curtea Supremă - n.r.) sunt aleşi de către organismul de bază al democraţiei, de către Parlament (sunt propuși de președinte și confirmați de Congres - n.r.). „Aşa se întâmplă peste tot în lume. Că-ţi convine sau nu-ţi convine decizia, e treaba ta!”, a spus Marcel Ciolacu.

Liderul social-democrat a adăugat, ironic, că legea fundamentală a României „e mai stufoasă”, dar e dispus să i-o trimită premierului, „poate o citește întreagă”, pentru că altfel, acesta foloseşte „frânturi din Constituţie”.

Referindu-se la speța care a determinat criticile lui Ludovic Orban la adresa CCR - stabilirea datei alegerilor parlamentare -, Marcel Ciolacu a spus că există precedente în România când Parlamentul a stabilit data alegerilor.

„Există precedente în România, în 2004 sau 2006, când Parlamentul a stabilit data alegerilor şi nu a fost nicio problemă. Cel mai important organism într-o democraţie este Parlamentul, nu Guvernul. Guvernul este un produs al Parlamentului. Nu poţi să vii la televizor şi să minţi oamenii într-un asemenea hal. Mă aşteptam să spună ce face să oprească aceste infectări, nu lupta lui cu CCR, s-a săturat lumea de explicaţiile lui, vedeţi înverşunarea lor de a avea toată puterea în România. Doamne fereşte să se întâmple aşa ceva”, a afirmat Ciolacu, citat de Agerpres.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cel mai periculos lucru de pe Pământ: dacă stai lângă el 5 minute, te omoară în 2 zile și este foarte aproape...
Digi FM
Cât de grea este proba fizică de la recrutarea MApN. Ce trebuie să știi dacă ai tatuaje
Pro FM
Benny Blanco, primele declarații despre povestea de iubire pe care o trăiește cu Selena Gomez: „Râdem toată...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
OFICIAL Cum pot primi pensionarii 1000 de lei în plus la pensie ? Exista o singură condiție
Digi FM
Colegii lui Mihai Onilă, revoltați după ce acesta a decis să plece din trupa AXXA: „Vom continua fără el, să...
Digi World
Boala despre care se cunosc „şocant” de puţine lucruri, potrivit experţilor
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Portalul dintre New York si Dublin a fost inchis din cauza “comportamentului neadecvat”