Marcel Ciolacu trimite luni specialiștii PSD la sediul ministerului condus de Cristian Ghinea, ca să vadă PNRR în detaliu

Data actualizării: Data publicării:
marcel ciolacu iese din conferinta de presa de la psd
Președintele PSD Marcel Ciolacu. Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Liderul PSD Marcel Ciolacu a anunțat că începând de luni va trimite specialiștii partidului la sediul Ministerului Fondurilor Europene, pentru a avea acces detaliat la întregul Plan Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„Am văzut anumite obiective din el, anumite finanţări, nu ştim care sunt granturi, care sunt împrumuturi. De mâine (luni - n.r.) specialiştii PSD se vor deplasa la Ministerul Fondurilor Europene şi acolo împreună cu domnul ministru şi cu specialiştii din minister vor avea acces la întregul plan care este încă în negociere cu Uniunea Europeană”, a declarat Marcel Ciolacu, duminică seara, la Antena 3.

Ciolacu a precizat că a convenit în acest sens atât cu premierul Florin Cîţu, cât şi cu ministrul Cristian Ghinea. „Noi nu vrem să acordăm acest ajutor pentru domnul Cîțu, este un ajutor pentru români”, a adăugat liderul social-democrat. 

El acuză că nu există o „viziune coerentă” în ceea ce priveşte PNRR şi o corelare cu celelalte fonduri, iar România riscă să ajungă la un grad de îndatorare de 55%.

„Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă are o componentă de granturi, respectiv 14 miliarde, şi o componentă de împrumuturi, de 15 miliarde. Dacă aceste 15 miliarde intră în datoria publică a României, vom ajunge la un grad de îndatorare de 55%, ceea ce este imens. Nu mai punem dobânzile la care se împrumută România, duble şi ceva faţă de a doua clasată, care este Ungaria, ea având şi o datorie publică mult mai mare”, a arătat Ciolacu. El spune că dacă se ajunge la o datorie publică între 55-65%, consecința va fi îngheţarea tuturor cheltuielilor privind asistenţa socială.

Președintele PSD Marcel Ciolacu a participat, săptămâna trecută, alături de prim-vicepreședintele Sorin Grindeanu și de reprezentanți ai sindicatelor și patronatelor la o discuție cu premierul Florin Cîțu, ministrul Cristian Ghinea și vicepremierii Dan Barna și Kelemen Hunor pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență. La finalul discuțiilor, Marcel Ciolacu a declarat că au fost prezentate doar principiile PNRR și că a fost o discuție superficială. „Am sperat să avem o discuție mai aplicată”, a spus Ciolacu. „Noi am venit să îl ajutăm pe domnul Cîțu să iasă din impas, pentru că deja au trimis două planuri pe care Comisia le-a respins”, a adăugat președintele Partidului Social Democrat.

La rândul său, premierul Florin Cîțu a declarat că a prezentat toate capitolele din PNRR cu bugetele aferente și că a luat act de propunerile PSD. „Ne uităm pe ele”, a informat prim-ministrul.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ea este Miss în Statele Unite. Ce reacție a avut când a fost criticată că nu duce un stil de viață sănătos
Digi FM
"A avut curaj". Ce spun directorul și părinții șefei de promoție a unui liceu din Arad despre discursul ei...
Pro FM
Nu degeaba se spune că arată perfect. Raluka și-a arătat picioarele impecabile într-o ținută mai scurtă decât...
Film Now
A fost soție de actor și obișnuia să strălucească. Acum trăiește pe străzi, caută prin tomberoane și tot ce...
Adevarul
Principalele motive pentru care oamenii divorțează: „Bărbații vor doar să își facă treaba"
Newsweek
VIDEO Un urs a vrut să atace o tigroaică, dar s-a oprit în ultimul moment. Cum a reacționat felina?
Digi FM
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, cu șalupa la petrecerea dată după cununie. Antrenorii Belu și Bitang...
Digi World
Cât detergent se pune în mașina de spălat. Mulți irosesc detergentul lichid
Digi Animal World
Un bărbat refuză să spună în public numele câinelui, după ce iubita sa l-a botezat: „Se simte jenat”
Film Now
Richard Gere, alături de femeia visurilor sale, într-o apariție rară. Actorul nu-și putea lua ochii de la...
UTV
Cum arata acum Oana Vincu, la 23 de ani de la destramarea trupei Genius. Vezi cu ce se ocupa acum membrii...