Mihai Chirica, despre candidatura din partea PNL: Și la Partida Romilor dacă mă duc, scorul e același

Data actualizării: Data publicării:
orban-carmen-klaus-iohannis-mihai-chirica-fb
Foto: Facebook/Mihai Chirica

Mihai Chirica, primarul Iașului, ales din partea PSD, a declarat miercuri la Digi24 că el încă nu s-a hotărât dacă va candida din partea PNL, deși într-un comunicat de presă și-a anunțat candidatura la alegerile locale și că drumul său politic va continua „alături de Klaus Iohannis”. Mai mult, Chirica nu a exclus nici întoarcerea la PSD.

„E o știre care privine dintr-o declarație pe care a făcut-o un deputat din PNL (Marius Bodea, n.red.), probabil a fost o analiză făcută la nivelul conducerii partidului și s-a adus la cunoștință rezultatul sondajelor pe care le-a făcut PNL pentru Iași. Scorul dumnealui fiind foarte scăzut, i s-a pus în vedere faptul că nu are nicio șansă și că singura opțiune pentru partid aș fi eu. Este discuția internă a PNL, care nu a fost concretizată printr-un mesaj de la centru. Și cred că aceste discuții le poartă președintele partidului, domnul Orban, nu le poartă un deputat. De aceea nu am reacționat într-o manieră vizibilă”, a spus Chirica, într-o intervenție telefonică la Digi24.

Întrebat în privința unui blat între PSD și PNL, Mihai Chirica a răspuns că nu este membru PSD: „Mâine și dacă mă duc la UMDR o să spună că este un blat. Sunt independent, sunt exclus din partid din 2017 de la OUG 13”.

„Nu cred că se pune problema unui blat, potrivit sondajelor de opinie pe care eu le-am făcut și la Partida Romilor dacă mă duc scorul este același”, a adăugat el.

Edilul ieșean a mai spus că ultima oară a discutat cu președintele Iohannis la sosirea sa la Iași, pe 24 ianuarie, dar a negat că au discutat chestiuni politice. Același lucru ar fi valabil și în cazul lui Ludovic Orban, a precizat Chirica: „Probabil o să purtăm o discuție la un moment dat”.

Întrebat care a fost momentul în care s-a decis să candideze din partea PNL la Primăria Iași, Chirica l-a atacat pe Marius Bodea, lider PNL Iași: „Nu există acest moment, îmi pare foarte rău că trebuie să accentuez. Dacă domnul deputat care nu s-a ocupat de mandatul dumnealui spune că eu sunt candidatul nu știu cărui partid, asta nu înseamnă că devine o știre credibilă. În momentul în care m-am decis... mă voi decide să candidez din partea unui partid o voi spune. Deocamdată am spus că voi candida la funcția de primar. Nu sunt decis din partea cărui partid decât în momentul în care eu, cu gurița mea, în fața națiunii întregi, voi spune: am fost membru al PSD de pe varianta USL, în 2012, am fost alungat din PSD din cauza unui conflict, sunt o persoană independentă și mi-am propus să candidez din partea partidului X. Și o voi face public, într-o ceremonie cât vreți de luxuriantă”.

Primarul ieșean a mai spus că anunțul său privind continuarea drumului politic alături de Klaus Iohannis „nu înseamnă obligatoriu” că va candida din partea PNL, dar că „se subînțelege acest fapt”.

„Președintele românilor este în momentul de față singura autoritate care ne garantează statul de drept. Eu, care m-am bătut din toate funcțiile mele politice, fiind exclus din PSD pentru statul de drept, nu pot să-mi găsesc alt partener. M-am dus natural către afinitățile care-mi sunt potrivite”, a completat Mihai Chirica.

Mihai Chirica, întrebat despre un blat PSD-PNL: „Sunt necăsătorit politic și nu pot fi acuzat de traseism”

Totodată, el a spus că „sunt posibile ambele variante”: candidat independent cu susținerea PNL sau candidat din partea PNL.

Pe Mihai Chirica pare că l-a deranjat modul în care a apărut această informație: „Nu pot să apară știri din subsolul unor discuții care probabil au avut loc într-un partid, pe care eu să le confirm sau să le infirm”.

El a mai spus că nu pune condiții PNL-ului pentru a fi candidatul partidului: „Nu pun condiții nimănui, nici PNL, nici PSD. Singura condiție este cea pe care mi-am trasat-o mie, asupra mandatului pe care mi l-am ales, să fiu primarului Iașului, restul lucrurilor sunt politice și negociabile, care sunt favorabile ieșenilor”.

„Ușa către PSD nu este definitiv închisă”

„Sunt necăsătorit politic și nu pot fi acuzat de traseism”, a completat Chirica.

Cu toate acestea, el a spus că „ușa către PSD nu este definitiv închisă și nu trebuie să fie închisă, pentru că PSD trebuie să rămână o alternativă la democrația din România. Nu poți clădi democrație pe un singur partid. PNL conduce acum, dar nu poți să te clădești într-un stat normal pe un singur partid. Dacă PSD se reformează și prin fapte este un element al democrației care trebuie conteze în Parlament”, a subliniat Mihai Chirica.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri