Mircea Geoană, despre prezidențiale: Până când nu voi fi eliberat din actuala funcție, nu așteptați niciun anunț de la mine

Data actualizării: Data publicării:
mircea geoana
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, Foto: INQUAM Photos / George Calin

Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, al cărui nume este vehiculat în legătură cu o eventuală candidatură la următoarele alegeri prezidențiale, a evitat, sâmbătă, să confirme sau să infirme această ipoteză, explicând că funcția pe care o deține în prezent nu îi permite să se lanseze în astfel de comentarii. El nu a exclus însă un posibil anunț în viitor, dar a subliniat că nu îl va face decât atunci când secretarul general al NATO îl va elibera din funcția de adjunct al său.

„Atâta vreme cât sunt în această poziție foarte importantă la NATO, voi da sută la sută din atenția, energia și talentul meu acestei funcții. Este, cred, normal să te concentrezi pe munca importantă pe care o ai, pe încrederea pe care secretarul general mi-a dat-o și pe încrederea pe care națiunile aliate mi-au acordat-o. Acest lucru se va produce până în ultima zi a mandatului meu”, a arătat Mircea Geoană într-un interviu la Euronews România.

„Deci nu așteptați de la mine nicio decizie, niciun anunț, până când voi fi eliberat din această funcție. Când voi fi eliberat din această funcție? Când decide secretarul general. (...) A doua zi după terminarea mandatului la NATO, (...) probabil că o să ne gândim la viitor. Dacă va fi un viitor într-o direcție, în alta, există un viitor în față, sunt extrem de mândru să reprezint Alianța la acest nivel, am învățat foarte multe, dar am obligația de loialitate și onestitate față de organizația care mi-a dat această șansă imensă și voi respecta scopul până în ultima secundă a mandatului meu. După aceea, discuțiile pot să meargă în orice altă direcție”, a adăugat secretarul general adjunct al  NATO.

Potrivit informațiilor Digi24.ro, Mircea Geoană își pregătește terenul pentru candidatura la alegerile prezidențiale, care sunt programate în 2024, dar care ar putea avea loc cu un an mai devreme, în cazul în care președintele Klaus Iohannis va fi numit ca succesor al lui  Jens Stoltenberg, actualul secretar general al NATO, și va accepta funcția înainte de terminarea actualului mandat la Cotroceni.

Klaus Iohannis nu a exclus, marți, această ipoteză. Întrebat de Digi24.ro dacă ar accepta funcția de secretar general al NATO, șeful statului a răspuns, în cadrul unei conferințe de presă: „Dacă mi s-ar face o astfel de propunere, aș evalua situația foarte serios și aș face o declarație publică”.

Proiectul România 2030 a fost lansat sâmbătă, în prezența lui Mircea Geoană

Sursele Digi24.ro declarau în urmă cu câteva zile că un grup de apropiați ai lui Mircea Geoană, fost președinte PSD, se pregătește să lanseze o platformă pentru un proiect de țară, denumită „Proiectul România 2030”.  Va fi o platformă fără orientare politică și care va reuni personalități din România și din străinătate, care vor organiza dezbateri în urma cărora să se contureze un proiect electoral pentru Mircea Geoană, au explicat sursele Digi24. Aceleași surse explicau că Mircea Geoană nu își poate asuma deocamdată public o eventuală candidatură la prezidențiale, din cauza funcției pe care o deține la vârful NATO. Mandatul său ar urma să se încheie în 2023. 

„Proiectul România 2030” despre care vorbeau sursele Digi24.ro a fost lansat chiar sâmbătă, 9 iulie 2022, iar Mircea Geoană a fost prezent la eveniment, după cum el însuși a declarat public: „Dimineaţă am fost la o altă dezbatere, pentru un proiect de ţară - România 2030 - şi un grup de economişti (...) făceau nişte elemente de comparaţie de dezvoltare între regiunile ţării. Între judeţul Vaslui şi regiunea Bucureşti - Ilfov există cel mai mare decalaj de dezvoltare la nivelul întregii Uniuni Europene. În nicio altă ţară nu există un decalaj între o bucată a ţării respective şi alta, cum este între Bucureşti - Ilfov şi judeţul Vaslui. De asta cred că apelul pentru decidenţii de azi şi de mâine este să ofere şansă copiilor săraci de la ţară, din medii defavorizate, din cei care nu au şanse să meargă la licee şi şcoli bune şi să ajungă la şcoli de elită, să le creăm condiţii să aibă o şansă să reuşească în viaţă. Pentru că oricât de minunată şi de sclipitoare este o generaţie, dacă ea are o piramidă de susţinere prea mică, şansele să ne autodepăşim sunt destul de mici”, a spus sâmbătă Mircea Geoană la festivitatea de absolvire pentru şefii de promoţie de la Universitatea Politehnică Bucureşti, potrivit Agerpres.

Ce șanse sunt ca Mircea Geoană să fie sprijinit de PSD la prezidențiale

Se vorbește de mai multă vreme de o candidatură a lui Geoană pentru prezidențialele din 2024, cu sau fără susținerea PSD. Fostul lider al social-democraților, care a mai candidat la alegerile prezidențiale în 2009, pe care le-a pierdut la limită în fața lui Traian Băsescu, are relații bune cu liderii tuturor partidelor aflate în Parlament și susținere consistentă și în cancelariile europene, ceea ce ar face din el un candidat cu șanse pentru social-democrați. Actualul lider PSD, Marcel Ciolacu, a declarat în aprilie la interviurile Digi24.ro că nu dorește să candideze la prezidențiale și că partidul va decide pe baza unor criterii și sondaje cine va fi cel care îl va reprezenta în cursa pentru Palatul Cotroceni.

Întrebat, miercuri, dacă Mircea Geoană ar putea fi candidatul PSD, Ciolacu a evitat să dea un răspuns tranșant. „În PSD nu s-a luat nicio decizie și îmi mențin părerea (...) că statutul PSD trebuie modificat și candidatul pentru funcția de președinte al României trebuie ales de baza partidului, și nu de un număr limitat de oameni. Trebuie să aibă loc o competiție internă pentru această desemnare”, a declarat Marcel Ciolacu. Întrebat dacă el însuși ar putea fi candidatul partidului la alegerile prezidențiale, Ciolacu a răspuns: „Mai sunt doi ani. Haideți să ajungem acolo. Cutuma că președintele partidului este automat și candidat a luat sfârșit”.

Mircea Geoană ocupa, în luna martie, primul loc în încrederea românilor, alături de Nicolae Ciucă și Alexandru Rafila, cu o cotă de 34 de procente, conform unui sondaj comandat de PSD. 

 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru...
Pro FM
Shania Twain, adevărul despre legătura specială cu Jon Bon Jovi. „Îmi încălzește inima”
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
Cine sunt cei 450.000 de pensionari ce primesc 2.700 lei lunar, deși au cotizat mai puțin de 15 ani?
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor. Rezidenţii din şapte localităţi...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...