Exclusiv Nicușor Dan, despre discuțiile între Trump și Putin privind războiul din Ucraina: Interesul României e să nu aibă Rusia vecină

Data actualizării: Data publicării:
CONFERINTA_NICUSOR_DAN_005_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Nicușor Dan Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Nicușor Dan a declarat, joi seară la Digi 24, privind discuțiile între Donald Trump și Vladimir Putin pentru încheierea războiului din Ucraina, că „interesul României e să nu aibă Rusia vecină, pentru că l-am avut în decursul istoriei, de mai multe ori, am avut-o ca vecin sau așa și n-a fost bine niciodată”. Candidatul independent la prezidențiale a adăugat că nu liderul de la Casa Albă și de la Kremlin nu pot trece peste dorința poporului ucrainean, iar o înțelegere trebuie să fie acceptată de Ucraina.

0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

„România nu a avut, ca să spunem foarte deschis, nu a avut propria politică externă. Au fost niște mișcări corecte ale clasei politice de a intra în NATO și Uniunea Europeană, și cumva, din momentul ăla noi am considerat că e suficient și dovadă este că la conferința de securitate care începe mâine noi mergem cu sunt șefi de stat, șef de guverne, noi mergem cu ministrul de externe. Dacă citiți comunicatul Ministerul de Externe este extrem de sec și-ntr-un limbaj foarte diplomatic, care nu spune care e mandatul cu care România se duce la această discuție. Totuși suntem în NATO. Da, deci un pericol al unui război în România este totuși foarte îndepărtat”, a afirmat Nicușor Dan, joi seară la Digi24.

El a mai spus că țara noastră e obligată în următorii ani să își extindă cheltuielile militare, deoarece „securitate se calculează în bani”.

„Însă pe această nouă realitate în care în care securitatea se calculează în bani, România este obligată în următorii ani să-și extindă cheltuielile militare, pentru a fi acolo și pentru a avea o securitate asigurată. România este obligată să-și întărească statul și să aibă un cuvânt de spus în noua împărțire a puterii mondiale”, a mai spus edilul general.

Dan: Nu e posibilă o înțelegere Trump-Putin fără să fie acceptată de poporul ucrainean

Nicușor Dan a mai precizat că teza falsă susținută de unii politicieni că România va fi băgată în război cu Rusia, cu NATO sau că Trump ar vrea asta, cum au spus și despre Joe Biden că dorește acest lucru, va fi livrată în continuare, „în mod populist și iresponsabil, însă noi toți trebuie să explicăm oamenilor că nu e cazul”.

„Teza va fi livrată, bineînțeles, în mod populist și iresponsabil, însă noi toți trebuie să explicăm oamenilor că nu e cazul. NATO este o alianță defensivă și nu se pune problema unui război. Dimpotrivă. a fost un ajutor progresiv care s-a dat Ucrainei de țările membre NATO și una din grijile lor importante a fost ca acest conflict să nu escaladeze într-un conflict între NATO și Rusia. Asta este realitatea și cu cât o spunem mai des, cu atât eu cred că oamenii vor înțelege”, a explicat Dan.

Întrebat care e interesul României în sprijinirea Ucrainei, candidatul la alegeri a răspuns: „Interesul României e să nu aibă Rusia vecină, pentru că l-am avut în decursul istoriei, de mai multe ori, am avut-o ca vecin sau așa și n-a fost bine niciodată”.

„Deci Europa, lumea a avut 80 de ani pace și din cauza asta prosperitate și acum avem Rusia, un stat agresor care a invadat Ucraina. Noi suntem parte a unor tratate internaționale și pentru că această mișcare poate să antreneze revendicări de teritorii care să ne ducă din nou într-un război pe care evident că nu-l dorește nimeni, trebuie să ajuți statul, care este parte a ordinii me mondiale care a dus prosperitatea. În plus, dacă vorbim de războiul din Ucraina, să nu uităm că vecină cu Ucraina este Republica Moldova, unde sunt compatrioții noștri. Deci, o eventuală capitulare a Ucraina ar însemna Rusia în Republica Moldova”, a adăugat el.

Chestionat mai departe la Digi24 ce ar trebui să facă România, dacă Uniunea Europeană va continua să apere Ucraina și dacă ar trebui să fie parte din acest efort comun, Nicușor Dan a replicat: „Să fie parte din acest efort comun, desigur, însă evident că Trump și Putin pot să agreeze asupra unei propuneri de pace, dar ea trebuie să treacă prin poporul ucrainean, pentru că ei sunt pe teren acolo și e vorba de limitele lor teritoriale”.

„Din punct de vedere logic, o înțelegere pentru capul ucrainenilor nu este posibilă. Ea trebuie să fie acceptată de statul ucrainean”, a conchis Dan.

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Paște sau Paști, care e forma corectă, de fapt? Varianta acceptată de Academia Română
Digi FM
Andreea Marin are emoții pentru fiica ei: “Învață foarte mult, urmează Bacalaureatul”. Violeta pleacă apoi la...
Pro FM
Debbie, fosta soție a lui Michael Jackson, de nerecunoscut la nouă ani după ce a învins cancerul. Cum arată...
Film Now
Cea mai mare temere a regizorului „Home Alone 2” în cazul în care ar elimina scena cu Trump: A devenit un...
Adevarul
Salariul mediu brut din România, mai mare ca în Japonia și Croația. Economist: „Dacă nu eram în UE și NATO...
Newsweek
O mare bancă anunță „apocalipsa”. Pensiile pot fi înghețate. Ce sume de bani pierd pensionarii?
Digi FM
Doi medici rezidenți, angajați în cel mai mare spital din Iași, au murit la distanță de două săptămâni...
Digi World
Ce este sindromul inimii frânte și cât de periculos este. O despărțire sau pierderea unei persoane dragi face...
Digi Animal World
Un curcan a făcut haos într-un supermarket. Momentul când un polițist se luptă să-l prindă a devenit viral
Film Now
Cate Blanchett vrea să renunțe la actorie, după 30 de ani de carieră: Familia mea dă ochii peste cap când...
UTV
Sofía Vergara, apariție incendiară în bikini la piscină. Actrița în vârstă de 52 de ani e pregătită pentru...