Oligarhul pro rus Ilan Șor, folosit de Kremlin în scenariul destabilizării Moldovei, a adunat doar câteva mii de oameni la Chișinău

Alexandru Rotaru Data actualizării: Data publicării:
protest chisinau
Doar câteva mii de oameni au participat la protestul organizat de partidul pro rus la Chișinău

Partidul oligarhului pro rus Ilan Șor a organizat, duminică, în Chișinău, un protest la care au participat doar 3  mii de persoane, despre care presa din Moldova susține că ar fi fost aduse contra-cost pentru a cere demisia guvernului pro european. Cu o zi înainte, procurorii Republicii Moldova au arestat 8 persoane, implicate în finanțarea partidului Șor de către un grup de crimă organizată. Mișcarea de protest este organizată de oamenii oligarhului fugar după ce Maia Sandu a anunțat că autoritățile moldovene au interceptat un plan al Moscovei care dorește să provoace o lovitură de stat la Chișinău, inclusiv folosind diversioniști în civil, precum și resursele partidului oligarhului Șor. 

Procuratura Anticorupție în colaborare cu Centrul National Anticorupție și Serviciul de Informație și Securitate au făcut sâmbătă peste 20 de percheziții în dosarul de finanțare ilegală a Partidului Politic Șor, notează Ziarul de Gardă. Procurorii au arestat opt persoane, acuzate de complicitate la acceptarea finanțării partidului din partea unui grup de crimă organizată.

Acțiunile de urmărirea penală s-au desfășurat pe întreg teritoriul țarii, la domiciliile unor membri ai fracțiunii, care sunt implicați activ și sistematic în recepționarea și distribuirea banilor în proporții deosebit de mari către președinți și vicepreședinți ai oficiilor teritoriale a partidului, pentru transportarea și remunerarea cetățenilor din diferite regiuni ale țarii la protestele organizate de Partidul Șor în perioada septembrie 2022 – prezent, inclusiv protestul planificat pentru data de 𝟏𝟗 𝐟𝐞𝐛𝐫𝐮𝐚𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑, informează Procuratura Anticorupție într-un comunicat de presă, citat de Ziarul de Gardă.

Totuși, oamenii oligarhului pro rus nu au renunțat la organizarea protestului, care a fost condus, pe bulevardele din centrul Chișinăului, de deputatele formațiunii ȘOR, Marina Tauber, Reghina Apostolova, președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, primarul municipiului Orhei, Pavel Verejanu, precum și de activista Maia Laguta.

Participanţii la manifestaţie au cerut ca guvernul Republicii Moldova să achite facturile pentru lunile de iarnă, unii demonstranţi solicitând demisia executivului proaspăt instalat în funcție.

Protestatarii au scandat "Jos Maia Sandu!", "Ei cu milioane, noi murim de foame", ''Recean la plătit factura", "Noi suntem poporul", "Semnaţi şi achitaţi".

Poliţia moldoveană a anunţat, tot în contextul mișcărilor de destabilizare a puterii de la Chișinău, că ”şase tineri cu comportament suspect, dintr-o instituţie cu profil sportiv, au fost conduşi la Inspectoratul general de poliţie pentru documentare. Asupra unuia dintre ei a fost găsit un cuţit”.

Poliţia a făcut mai multe apeluri către organizatorii protestului să nu permită acte de violenţă şi provocări.

Maia Sandu a prezentat, la începutul sîptămânii trecute, un scenariu pus la cale de Kremlin, privind organizarea unei lovituri de stat în Republica Moldova, cu sprijinul unor cetățeni străini, precum și al Partidului Șor.

”În realizarea planului, autorii mizează pe mai multe forțe interne, dar în special pe grupări criminale, cum ar fi formațiunea ȘOR și toate derivatele ei, pe unii veterani foști angajați ai forțelor de ordine și pe mai multe persoane cunoscute pentru legăturile lor cu Plahotniuc. Scopul acestor acțiuni este răsturnarea ordinii constituționale, schimbarea puterii legitime de la Chișinău pe una ilegitimă care să pună țara noastră la dispoziția Rusiei pentru a opri procesul de integrare europeană dar și pentru ca Moldova să poată fi folosită de Rusia în războiul ei împotriva Ucrainei”, a spus Maia Sandu.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, revoltată după ce Selly a ținut un discurs la NATO: „Ce legătură are el, de ce nu...
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
Franța dă Ucrainei rachete Aster de apărare aeriană. România nu dă Patriot, deși „nu e descoperită"
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Când ar fi apărut problemele dintre Jennifer Lopez și Ben Affleck. Un apropiat a rupt tăcerea: „Nu erau pe...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...