Parteneriatul strategic cu Franța a fost prelungit cu cinci ani. Despre Schengen, aflăm în martie

Data publicării:
2102ponta 20paris-50838

Cei doi au discutat despre cooperarea economică, dar şi despre subiecte mai sensibile, precum integrarea romilor români sau aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen. Înainte de întrevederea cu şeful guvernului francez, premierul român a fost primit la Palatul Elysee de către preşedintele francez, Francois Hollande.

Premierul Victor Ponta a mers la Paris cu o agendă de discuţii plină de subiecte arzătoare: scandalul cărnii de cal, care nu a ocolit România, dar şi aderarea la spaţiul Schengen sau integrarea romilor care, de câţiva ani dau bătaie de cap autorităţilor franceze.

L-a așteptat pe Hollande 15 minute în mașină

A existat o mică încurcătură protocolară în timpul primirii de la Palatul Elysee, depăşită rapid de gazde şi oaspetele român. Întâlnirea de la Palatul Elysee era programată la ora 13.00 fix, ora României, dar Victor Ponta a fost nevoit să aştepte timp de 15 minute până să fie primit de către Francois Hollande. Acesta conducea o celulă de criză în privinţa ostaticilor francezi din Camerun. După cele 15 minute de aşteptare, preşedintele francez a trecut peste protocol şi în loc să-l întâmpine pe prim-ministrul român în uşa palatului, a coborât grăbit toate treptele, ca să dea mâna cu Victor Ponta.

La finalul întrevederii cu preşedintele Francois Hollande, Victor Ponta s-a declarat mulţumit de cooperarea României cu Franţa şi a vorbit chiar de o „Axă Paris-Bucureşti”.

„România este nu doar cel mai bun partener, dar şi cel mai bun prieten al Franţei în regiune. Avem o relaţie specială care durează de mult timp şi care acum are toate condiţiile să se dezvolate în toate planurile”, a declarat Victor Ponta.

Citiți și BUSINESS CLUB. Victor Ponta curtează la Paris mari companii. Printre ele, constructorul de autostrăzi Vinci

Schengen: Franța trebuie să discute în martie calendarul cu partenerii europeni

La sediul guvernului, premierul francez a mulţumit României pentru cooperarea în scandalul cărnii de cal. „Apreciem reacţia foarte eficace a României în această afacere, România care a fost acuzată pe nedrept”, a spus Jean-Marc Ayrault, premierul francez, subliniind că România a fost acuzată pe nedrept în acest scandal.

Premierul francez a dat speranțe României în ceea ce privește sprijinul Franței pentru aderarea la Schengen. Franța, care a fost la originea blocării aderării României și Bulgariei la Schengen, pare mai flexibilă acum. Premierul Ayrault a dat asigurări că susține principiul aderării României la Schengen, dar trebuie să discute în martie cu partenerii europeni calendarul și modalitățile prin care să se realizeze aceasta.

Însă ceea ce îi doare cu adevărat pe francezi sunt imigranţii din România. „S-au făcut deja multe în problema integrării, chiar şi la nivel şcolar. Dar, mai sunt lucruri de făcut în domeniul integrării acestora în ţara de origine, adică România”, explicat Jean-Marc Ayrault.

Vizita oficială la Paris este prima de acest gen realizată de premierul Victor Ponta de la alegerile din 9 decembrie, fapt remarcat şi de publicaţia „Liberation” care a şi denumit-o „noua lună de miere franco-română”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri