Pavel Popescu a depus un proiect de lege pentru instituirea zilei de 11 Iulie ca "Ziua Prieteniei dintre România şi SUA”

Data publicării:
Deputatul PNL, Pavel Popescu
Deputatul PNL, Pavel Popescu. Sursă foto: Pavel Popescu / Facebook

Pavel Popescu a depus un proiect de lege pentru instituirea zilei de 11 Iulie ca "Ziua Prieteniei dintre România şi Statele Unite ale Americii", se anunță într-un comunicat al PNL. 

„La 11 iulie 1997, președintele Bill Clinton, primul președinte care a vizitat România după căderea comunismului, susținea un discurs memorabil la București, în care afirma, printre altele, nevoia ca țara noastră să își consolideze instituțiile urmând linia democrației și a occidentalizării: ,,Păstrați această direcție. Viitorul este al vostru”. La 25 de ani de la acel moment, România și Statele Unite ale Americii și-au consolidat un parteneriat puternic, în domenii esențiale precum apărarea, economia, tehnologia, educația, cultura, securitatea energetică, SUA devenind partenerul strategic care prin excelență asigură prosperitate și siguranță cetățenilor români.
La peste două decenii de la înființare, parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii este o prioritate și un reper fundamental pentru politica externă românească”, se arată în comunicatul citat. 

Dacă va fi adoptată, legea va asigura cadrul pentru organizarea unor evenimente cu caracter cultural și educațional în fiecare an, pentru a marca Ziua Prieteniei dintre România și Statele Unite ale Americii. În forma inițiatorului, autoritățile administrației publice locale și centrale, precum și misiunile diplomatice ale României în SUA, precum și din alte state sau de pe lângă organizații internaționale (ONU, NATO, UE) vor putea acorda sprijin logistic și pot acorda fonduri proprii pentru organizarea unor evenimente dedicate. Școlile, unitățile de cult, centrele comunitare, instituțiile culturale sunt invitate să participe la acțiuni de promovare a Zilei Prieteniei dintre România și Statele Unite ale Americii.

Legea este co-inițiată de premierul României, Nicolae Ciucă, președinta interimară a Senatului - Alina Gorghiu și de liderii grupurilor parlamentare ale coaliției de guvernare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri