Peste 150 de ONG-uri cer partidelor să includă în programul de guvernare crearea centurilor verzi în jurul orașelor. „Nu mai avem timp”

Data publicării:
padure din romania
Accesul pentru recreere în pădure va fi liber, iar arborii remarcabili vor fi protejați. Foto: Alex Găvan

Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde solicită PSD, PNL, USR și UDMR includerea în viitorul program de guvernare a centurilor verzi la nivel național, inclusiv a Centurii Verzi București-Ilfov, ca „proiect de țară de sănătate publică și de infrastructură verde critică pentru adaptarea la schimbările climatice”. Centurile verzi au fost incluse în noul Cod Silvic, recent adoptat în Parlament.

Pentru primele 18 luni de guvernare, Platforma solicită viitorului executiv elaborarea și adoptarea metodologiei pentru crearea centurilor verzi la nivel național, conform noului Cod Silvic, precum și crearea unui mecanism de finanțare pentru implementare destinat localităților.

Centurile Verzi sunt menite să aibă impact sistemic în viețile a zece milioane de oameni care trăiesc în orașele României și în zonele lor periurbane, reprezentând peste jumătate din populația țării, potrivit unui comunicat de presă al platformei Împreună pentru Centura Verde.

„Îmbunătățesc sănătatea publică, reduc efectele schimbărilor climatice și poluarea și oferă oportunități de recreere și educație într-un mod care contribuie la calitatea vieții, generează creștere economică durabilă și conservă biodiversitatea în beneficiul generațiilor prezente și viitoare. În același timp, contribuie la îndeplinirea multiplelor angajamente luate de România la nivel european”, se arată în comunicat.

„Desemnarea și implementarea Centurilor Verzi pentru orașele României reprezintă o prioritate, parte a unei soluții pragmatice și responsabile. Altfel, viitorul ne-o va impune oricum, însă la un cost de sănătate, economic, ecologic și etic înmiit. După ce, în ultimii doi ani și jumătate am reușit legiferarea Centurilor Verzi printr-o asumare politică fără precedent, includerea desemnării și implementării lor în programul de guvernare a viitoarei coaliții este următorul pas concret, firesc și necesar și pe care societatea îl așteaptă. Un pas esențial înspre a avea orașe mai reziliente climatic, mai puțin poluate și, implicit, oameni mai sănătoși și mai fericiți”, a declarat Alex Găvan, fondatorul Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde și al Fundației Centura Verde.

„Nu mai avem timp de pierdut”

Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde a semnat Memorandumul pentru Aer Curat, Sănătate și Viitor cu liderii partidelor politice, cu prim-ministrul și responsabili politici și administrativi, ceea ce a dus la legiferarea ulterioară, prin noul Cod Silvic, a Centurilor Verzi la nivel național, inclusiv la redarea rolului social și de protecție pentru 26.000 de hectare, reprezentând toate pădurile din Ilfov - „piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov” - prin ocrotirea lor față de tăierile comerciale.

De asemenea, PSD și USR au inclus Centurile Verzi în programele lor electorale pentru alegerile parlamentare din 2024, mai menționează comunicatul citat.

„Ne dorim un guvern curajos care să prioritizeze adaptarea climatică. Seceta prelungită și inundațiile recente arată că nu mai avem timp de pierdut. Atât Bucureștiul cât și celelalte orașe din câmpie sunt extrem de vulnerabile la valuri de căldură, secetă și poluare, iar fără măsuri urgente riscăm să le transformăm în spații nelocuibile începând cu 2035. Dezvoltarea Centurilor Verzi în jurul centrelor noastre urbane este o măsură de siguranță națională și trebuie să se regăsească în lista scurtă de obiective a viitorului guvern”, a declarat Ciprian Gălușcă, directorul executiv al Fundației Centura Verde.

Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde reunește sub umbrela sa, într-un demers apolitic, susținerea a peste 150 de organizații neguvernamentale, grupuri civice și persoane publice și beneficiază de sprijinul Ministerului Mediului. Ea oferă cadrul sănătos, neutru și incluziv pentru o colaborare eficientă a politicului, administrației, mediului de afaceri și academic și a societății civile.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Brigitte Macron, gesturi neaşteptate în Marea Britanie! Cei prezenţi nu au putut crede, ce a făcut la ultimul...
Digi FM
Ana de Armas, de la revelația Bond Girl și promisiunea unei vieți de superstar, la eșecuri de box office. Ce...
Pro FM
Cum își petrece Jessie J timpul după intervenția chirurgicală pentru cancer. Artista, recunoscătoare: „Cea...
Film Now
Zvonurile despre presupusa relația dintre Jennifer Aniston și Jim Curtis, amplificate. Comentariul lăsat de...
Adevarul
Scandal internațional legat de chatbotul Grok al lui Elon Musk. Polonia cere o anchetă europeană după...
Newsweek
Veste excepțională pentru cine trece la pensie limită vârstă. Pensiile vor crește până la 1 august
Digi FM
Adevărul despre divorțul dintre Denise Richards și Aaron Phypers: „Tot ce făceau era să se certe!” Actrița a...
Digi World
Descoperire revoluționară în Marea Piramidă din Egipt. Inscripții vechi de 4.500 de ani schimbă tot ce se...
Digi Animal World
Cinci papagali, recent donați la o grădină zoologică din Anglia, au înjurat vizitatorii. Angajații, nevoiți...
Film Now
Reuniune de senzație. Distribuția filmului "Mumia", împreună la 26 de ani de la premieră. "Un film...
UTV
Iustin Petrescu pierde primul proces din scandalul cu Marilu Dobrescu