Peste 300 de români vor să plece din Gaza. Odobescu: A crescut numărul solicitărilor. Zece cetățeni nu au mai ajuns la Rafah

Data actualizării: Data publicării:
romani-gaza-MAE8
FOTO: MAE

Ministrul de Externe Luminița Odobescu a declarat la Digi24 că a crescut numărul românilor din Gaza care au cerut evacuarea și că instituția a primit peste 300 de solicitări. Ea a precizat că 10 români dintre cei 103 care erau pe prima listă de evacuare nu s-au prezentat la punctul de frontieră. Ministrul mai spus că se fac în continuare demersuri pentru eliberarea fără precondiții a tuturor românilor ostatici ai Hamas.

Luminița Odobescu a spus despre cei 93 de români care au ajuns deja în Egipt că au fost preluați de echipele consulare mobile, care le-au acordat sprijin inclusiv pentru procesarea documentelor. Ei vor fi aduși azi în România la bordul unor curse aeriene speciale.

Echipa consulară mobilă se află la frontieră și pentru cei 51 de români care se află pe noua listă de evacuare.

În legătură cu cei 10 români care erau pe lista de evacuare cu 103 persoane dar nu au mai ajuns la Cairo, ministrul a precizat că nu s-au prezentat la punctul de frontieră.

"Ei (cei 10 - n.r.) rămân pe lista de evacuare, vom continua procesul și pentru ceilalți români. În ultimele zile și după demararea procedurilor de evacuare am primit un număr important de alte solicitări, în plus față de cele 260, toate sunt în proces de evaluare. Acum vorbim de un total, inclusiv cu cei evacuați, de peste 300 de solicitări. Continuăm eforturile cu colegii noștri, cu partenerii internaționali.

Procesul cere demersuri speciale, trebuie asigurată coordonarea cu autoritățile egiptene și israeliene, care iau deciziile, și trebuie îndeplinite condițiile de siguranță pentru cetățeni. Obiectivul nostru e de a continua procesul de evacuare în perioada următoare, am primit asigurări de la autoritățile israeliene și egiptene", a spus ea.

Ministrul a precizat că cei 93 de români vor fi aduși în țară cu bani de la buget, fiind vorba de o "situație deosebită, de o evacuare."

După ce ajung în țară, cei 93 de români vor primi tot sprijinul necesar ca să ajungă la familiile lor, unii au familie în București sau în alte județe.

"Nu au fost semnalate probleme deosebite în legătură cu starea lor de sănătate", a adăugat Odobescu.

În legătură cu situația umanitară din Gaza, ministrul a precizat că România continuă demersurile pentru culoarele umanitare și a trimis deja 230 de tone de alimente, medicamente, corturi pentru populația civilă.

Întrebată despre situația ostaticilor, ea a răspuns că "se continuă demersurile diplomatice la toate nivelurile pentru eliberarea tuturor fără precondiții" și că se fac eforturi alături de parteneri internaționali, SUA și omologi din regiune, cărora le-a mulțumit pentru deschidere și sprijin.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Celine Dion, într-o imagine rară alături de gemenii ei, la concertul The Rolling Stones. Nelson și Eddy au 13...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
Pensie cu 1.400 lei mai mare la recalcuare, deși s-a pensionat la doar 59 ani. Câte puncte bonus are
Digi FM
Cum reacționează Simona Țăranu la avansurile fotbaliștilor. „Nu e mit e realitate”
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Coldplay aduce sustenabilitatea la Bucuresti. Fanii vor genera energie prin dans