PNL: Ministrul de finanțe trebuie să spună dacă sunt bani la buget pentru o plafonare a prețului la carburanți

Data actualizării: Data publicării:
adrian caciu face semn cu degetul aratator in conferinta de presa
Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu. Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a dat, marți, un răspuns la solicitările PSD față de ministrul energiei, Virgil Popescu, din rândul liberalilor, să găsească o soluție pentru reglementarea unei diminuări sau plafonări a prețului la carburanți. Stroe le spune colegilor de la guvernare să se adreseze ministrului de finanțe, Adrian Câciu, din rândul social-democraților, privind capacitatea bugetului de stat de a susține o plafonare a prețului sau să găsească alte măsuri.

„Haideți să lămurim puțin lucrurile, mai mult decât liniile de partid sau lucruri de genul. Plafonarea prețului, în acest moment, echivalează cu o măsură suportată de la bugetul de Stat luată, bineînțeles, ca oamenii să plătească mai puțin. O soluție similară, aplicată carburanților, după modelul din zona gazului, ar putea să fie pe masa discuțiilor Guvernului, dar doar dacă bugetul de stat ar putea să mai suporte încă o asemenea măsură.

Furnizarea de gaz către populație și vânzarea de carburant, în aceste stații de distribuție, sunt cu un rulaj financiar imens, de asta efortul statului ar fi unul peste măsură. Nu ministrul Energiei trebuie să ofere explicații în legătură cu lucrul acesta. Este cel puțin subiectiv să-i ceri ministrului energiei să facă acest calcul. Ministrul de finanțe trebuie să spună dacă sunt bani la buget pentru o plafonare a prețului carburanților sau dacă nu sunt. Așa că declarațiile politice, așa de bună intenție, nu pot ține loc banilor necesari pentru compensarea prețului la carburanți.

Acum, doi la mână, TVA, reducerea TVA-ului la carburanți poate să fie eficientă, doar dacă o faci pe o piață stabilă, nu pe o piață volatilă. S-ar putea ca această reducere de TVA să îți ofere în mod iluzoriu un preț mai mic, sau poate pentru o săptămână sau două, iar peste două săptămâni să te trezești, din nou, cu creșteri de prețuri care, practic, să acopere câștigul pe care l-ai avea oricum la reducerea TVA-ului.

În UE, ca să poți micșora Tva-ul din zona aceasta, ai nevoie de un acord al lor, cota minimă este la 5% - în zona carburanților, evident, o să fie o reducere mai mică din prețul final dar, evident, tot Ministerul de Finanțe, pentru că el încasează acest TVA, trebuie să se asigure că o reducere a TVA nu o să fie acoperită, eventual, de alte creșteri de preț, așa cum s-a întâmplat în Germania, practicate de aceste companii petroliere. Prețul acesta la pompă să-l avem scăzut, efectiv, cu scăderea TVA și în realitate.

Noi, românii, am mai avut parte de un episod similar în 2015, când știți bine că Guvernul a scăzut prețul alimentelor și, din păcate, magazinele au păstrat prețurile la raft nemodificate. Ministrul de Finanțe, la fel, pentru că vorbim de TVA, trebuie să ne spună dacă este sustenabilă și viabilă pe termen lung această scădere de TVA, propusă în spațiul public și transformată, înțeleg, chiar și în lege de cei de la USR.

„Avem o acciză la minimul care se poate practica în UE”

Acciza, că s-a vorbit și de acciza. Aici, este puțin mai complicat, la acciză, în momentul de față, pe zona carburanților, noi avem o acciză fixă și să știți că este pe undeva pe la minimul accizei, care se poate practica în UE, la fel, nu ai voie să modifici acciza doar așa, fără un acord. De câte ori s-a crescut acciza la nivel european și România a crescut-o, dar tot așa, păstrând proporția.

Dacă vrem să o scădem, la fel, trebuie să o facem cu acordul lor și doar în limita a 5%. Singura posibilitate prin care putem să reducem accizele este printr-o derogare de la Comisia Europeană, lucruri pe care le-au cerut anumite state și pe care trebuie să o obțină Ministerul de Finanțe. Dacă facem reducerea de acciză, fără această derogare, este foarte simplu, România intră în procedură de infringement. Soluția către care cred că ne îndreptăm, eu așa zic, este cea a discuțiilor pe care trebuie să le avem cu cei din zona producătorilor de combustibil, pentru a-și asuma și ei această perioadă dificilă prin care trecem, nu doar cei care sunt consumatori, ci și cei care sunt producători. Până la urmă, să știți, marja de profit a acestor companii petroliere, lucrul dovedit (...) s-a văzut că a crescut, au înregistrat profituri poate de trei ori mai mari ca anul trecut.

Cele care acționează în România. Uitați-vă la cele care sunt cotate pe bursă, profitul net după impozitare se poate vedea, este informație publică. Putem avea o discuție cu aceste companii, astfel încât marja aceasta de profit, pentru o perioadă determinată în timp să fie mai mică, astfel încât cu toții să traversăm această perioadă dificilă împreună. Nu poți interveni ca stat, nu te duci peste producător, nu le poți impune. Se poate reglementa, nu o intervenție abruptă în piață, dar în discuțiile cu ei poți avea o rezolvare pentru a depăși acest moment dificil.

Apropo de prețul și componentele care fac acest preț al carburanților, unele țin de energie, cotația barilului de țiței, transportul, rafinarea, etc. Și unele țin de domeniul fiscal, ca să nu se mai facă confuzia între cei doi miniștrii. De domeniul fiscal ține TVA-ul, țin accizele, ține adaosul comercial practicat de cei care vând, asta este treaba Ministerului de Finanțe, nu al Ministerului Energiei”, a declarat Ionuț Stroe.

PNL mai spune că „în paralel, este nevoie de analize din partea Consiliului Concurenței și a ANPC”.

„Însă guvernul, în urma acestor rapoarte, poate interveni asupra prețului NUMAI prin intermediul Ministerului Finanțelor (fie că vorbim de reducerea accizelor, a TVA, impozitarea profitului sau plafonarea prețurilor). Sunt măsuri ce țin de fiscalitate, nu de producție, nu de calitatea serviciilor.

Ministrul Finanțelor, domnul Adrian Câciu, trebuie să prezinte o analiză publică asupra scenariilor de intervenție rapidă asupra prețului. Sunt necesare și analizele Consiliului Concurenței și ale ANPC. E nevoie să privim toți cu responsabilitate și pragmatism problema prețurilor pe această piață și să ne asumăm cele mai bune măsuri fiscale în perioada imediat următoare”, potrivit unui mesaj publicat de liberali pe Facebook.

PSD: Ministerul Energiei trebuie să prezinte urgent propunerea de legiferare

Partidul Social Democrat transmite într-un comunicat de presă că „Guvernul trebuie să intervină pentru reducerea prețurilor la carburanți”, fie prin „stabilirea unui preț maximal la clientul final” sau prin „limitarea adaosului comercial pe tot lanțul comercial”.

„Guvernul trebuie să intervină pentru reducerea prețurilor la carburanți. Ministerul Energiei trebuie să prezinte urgent propunerea de legiferare.

PSD salută acordul partidelor din Coaliție cu privire la necesitatea unei intervenții hotărâte din partea Guvernului pentru combaterea creșterii prețurilor la carburanți. În acest sens, PSD solicită ministrului Energiei, Virgil Popescu, să prezinte urgent în Coaliție propunerea de reglementare pentru realizarea acestui obiectiv, fie plafonare, fie altă soluție identificată în acest sens", mai arată sursa citată.

Plafonarea prețului la carburant este principalul subiect pe care partidele de la guvernare îl vor tranșat. Cel mai probabil miercuri va avea loc o ședință a coaliției, în care se va discuta despre acest lucru. O variantă luată în calcul de social-democrați este plafonarea la pompă la prețul de 7 lei.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri