PREŞEDINTELE INS A FOST DEMIS. Atribuţiile sale au fost preluate temporar de Beatrix Gered

Data publicării:
0501 20vergil 20voineagu-42082

Atribuţiile de preşedinte vor fi exercitate temporar, până la numirea noii conduceri, de Beatrix Gered, vicepreşedinte al instituţiei.

„Eu nu cred, mă rog, n-am probe să cred că e vorba de o intenţie, dar e o greşeală gravă. În 2012, în realitate am avut cu 20 de miliarde de lei mai puţin PIB. Asta înseamnă prin calculele pe care finanţiştii le ştiu, că anul asta, ca să ne înscriem în ţinta de deficit, mai trebuie să tăiem un miliard de lei”, a spus primul ministru Victor Ponta.

Reprezentanţii Institutului Naţional de Statistică se apară şi spun că diferenţele dintre datele referitoare la Produsul Intern Brut comunicate sunt fireşti şi nu sunt generate de erori de calcul. Aceştia susţin că în practica internaţională, în general, a Uniunii Europene, în special, precum şi în practica noastră naţională, datele cu privire la indicatorii statistici macroeconomici, în mod deosebit la Produsul Intern Brut, sunt supuse politicii de revizuire şi actualizare periodică.

Specialiştii spun că nu a fost o eroare

Explicaţia este susţinută şi de specialiști, care afirmă că datele statistice au întotdeauna un anumit grad de incertitudine, mai ales că sunt calculate pe un eşantion, iar cifrele se pot schimba în permanenţă.

„Nu cred că avem informaţiile necesare ca să putem spune că este o eroare. Putem discuta de o eroare dacă nu s-au respectat metodologiile, dacă nu s-au corelat corect datele, dar atât timp cât lucrurile astea nu sunt dovedite, discutăm de o revizuire de date statistice, care este absolut normală.

Lucrurile astea se întâmplă oriunde în Europa, se întâmplă şi în alte ţări şi în SUA şi în Germania”, espe opinia preşedintelui Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.

Totul a început în primăvara anului trecut, când Institutul Naţional de Statistică a anunţat un Produs Intern Brut estimat la 578 miliarde de lei pentru 2011. La finalul lui 2012 s-a dovedit a fi mai mic cu peste 20 de miliarde de lei decât estimarea, ceea ce a pus în dificultate Ministerul Finanţelor, care a lucrat anul trecut cu un PIB care s-a dovedit a fi mai mic.

Diferenţe între date estimate, semifinale şi finale, au existat întotdeauna, mai ales că aceste calcule se fac pe baza bilanţurilor prezentate de firme, iar aceste diferenţe sunt greu de anticipat.

Şi anul trecut au fost schimbări la INS

Nu este pentru prima oară când premierul este nemulţumit de activitatea INS. În luna iulie anul trecut, Victor Ponta i-a înlocuit pe cei doi vicepreşedinţi. Motivul a fost legat atunci de rezultatele recensământului, care nu erau luate în calcul la refendumul privind demiterea preşedintelui.

Schimbările din vară s-au oprit la preşedintele INS, Vergil Voineagu. Acesta este şeful Institutului de Statistică din 2005, când Guvernul era condus de Călin Popescu Tăriceanu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
De ce Regele Charles ține mereu mâinile în buzunar sau la spate. Își ascunde degetele?
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
Pensie cu 1.400 lei mai mare la recalcuare, deși s-a pensionat la doar 59 ani. Câte puncte bonus are
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez, detaliul care amplifică zvonurile privind divorțul de Ben Affleck: „Lipsă de integritate și...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...