Prima reacție din PSD după anunțul lui Iohannis privind consultarea cu Parlamentul pentru referendum

Data actualizării: Data publicării:
liviu pop

Senatorul PSD Liviu Pop a declarat, la Digi24, că președintele „Klaus Iohannis încearcă o campanie electorală, la limita Constituției”, după ce șeful statului a anunțat, luni, că vor avea loc noi consultări cu Parlamentul, pentru a lărgi aria de cuprindere a referendumului, din 26 mai.

„Eu cred că preşedintele Iohannis și-a dat seama că, dacă nu face această reconsultare cu Parlamentul, riscă să nu se poată face referendum, nici măcar pe justiție. Legea pentru organizarea referendumului cere imperativ ca Parlamentul, în 20 de zile, să se pronunțe pe intenția preşedintelui de a declanșa acest referendum, lucru pe care l-am făcut acum 2 ani. În mai puțin de 20 de zile, Parlamentul a dat aviz favorabil. Si preşedintele, în 20 de zile, trebuia să facă acest referendum. (...) Din perspectiva aceasta, e un gest pe care preşedintele încearcă să și-l explice sie însuşi. Stai doi ani să cauți o întrebare și îți dai seama că mai vrei și altceva în referendum. Eu cred că vrea altceva”, a declarat Liviu Pop.

„Dacă voia asta, ar fi făcut-o acum 2 ani, 3 ani, când Cioloș, într-o noapte ca hoții, a dat ordonanță de urgență de modificare a Codului Penal. 2 ani să stai să faci o întrebare și mai aștepți o reconsultare, ca să mai treacă 2 ani. Pentru mine e foarte simplu: campanie electorală, dar încearcă să o facă la limita Constituției. De ce nu a făcut asta în 2017, când parlamentul a votat”, spune Liviu Pop.

„Nu mi-e clar că domnul Ioahnnis își dorește referendum. Astept cu deosebit interes întrebarea. Îl rog pe domnul Ioahnnis să se gândească cum cheamă alegătorii la vot, pentru că în România se interpretează chemarea la vot. Fiecare cetățean va decide ce face, nu că e pesedist, penelist sau apolitic”, spune Liviu Pop.

Președintele Klaus Iohannis a spus din nou, astăzi, că vom avea referendum pe 26 mai, în aceeași zi cu alegerile europarlamentare 2019. El a avertizat Guvernul să nu dea, până atunci, ordonanțe de urgență pe justiție și politică penală. Președintele a mai anunțat și noi consultări cu Parlamentul, pentru a lărgi aria de cuprindere a referendumului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri