Primele cifre din bugetul pe 2013 vor fi anunțate azi de premierul Ponta

Data publicării:
10012013 20plasma-42985

Prima informație este că în acest an, Guvernul va avea la dispoziţie aceiaşi bani ca şi în 2012. Vor exista însă modificări în ceea ce privește modul de cheltuire.

Executivul va aloca mai puţini bani pentru investiţii. Dar vor fi majorate cheltuielile pentru cofinanţarea programelor care folosesc fonduri europene, în speranța că astfel vor fi în primul rând finanțate cele mai importante proiecte de investiții. Desigur, guvernul își dorește și să crească gradul de absorbție a banilor de la Bruxelles.

Totodată, executivul va aloca mai mulţi bani pentru salariile bugetarilor. Vor mai creşte sumele pentru acoperirea deficitelor din bugetul asigurărilor sociale de stat şi din bugetul fondului de asigurări sociale de sănătate. Cheltuieli mai mari vor fi și cu plata dobânzilor aferente datoriei publice.

Guvernul trebuie să ia însă banii aceştia de undeva, ca să-i poată da. Iar de la Palatul Victoria privirile se îndreaptă către subvenţii, care ar putea fi reduse, la fel și cheltuielile cu bunuri şi servicii și sumele alocate programelor cu finanţare rambursabilă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri