Ludovic Orban: Constatăm un partizanat evident al CCR în favoarea PSD. Deciziile Curții afectează atribuțiile președintelui

Data actualizării: Data publicării:
ludovic orban ingandurat 20191030101629_OGN_0800-01
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Premierul desemnat Ludovic Orban spune că decizia CCR care spune că desemnarea sa nu e constituțională nu e „nicio lovitură”. El răspundea astfel unei întrebări a jurnaliștilor, înainte de ședința de plen în care ar fi trebuit votat guvernul.

ACTUALIZARE. Premierul desemnat a făcut declarații după ședința plenurilor reunite, amânată din lipsă de cvorum. El a spus că propunerea PNL pentru funcția de premier rămâne Ludovic Orban și a acuzat Curtea Constituțională de partizanat în favoarea social-democraților. 

De o vreme încoace, orice sesizare a fost tratată partizan de CCR, dându-se dreptate PSD. Atât pe vremea în care Dragnea era președintele Camerei Deputaților, cât și astăzi. Nu putem să nu constatăm un partizanat evident în favoarea PSD”, a spus Ludovic Orban.

Nu pot să înțeleg pe ce text constituțional se bazează această decizie. CCR se contrazice – invocă o decizie CCR privitoare la un proiect de revizuire a Constituției din 2014, uitând că în 2018 a statuat faptul ca acele pronunțări ale CCR privitoare la inițiative de revizuire care nu au fost adoptate nu pot face parte din jurisprudența CCR”, a continuat el.

E clar că deciziile CCR afectează atribuțiile constituționale ale președintelui României. Președintele României este persoana publică cu cea mai mare legitimitate. Președintele României a fost ales cu majoritate de două treimi. Ca un fir roșu, de câțiva ani, CCR, prin deciziile pe care le ia, afectează atribuțiile constituționale ale președintelui”, a mai spus Orban.

Voința cetățeanului nu poate să fie înfrântă. Oamenii vor veni să voteze și sunt convins că cetățenii care s-au săturat de PSD și de modul în care încearcă să feudeze PSD instituțiile statului vor vota. Cu siguranță sunt șanse să ajungem la alegeri anticipate”, a mai spus el.

Propunerea de premier a PNL e cunoscută. Știți că decizia Consiliului Național care a fost luată. Primul gând care îmi trece este să declar public că vreau să formez majoritate parlamentară și voi încerca să formez majoritate parlamentară. Decizia de desemnare e la președintele României. Sunt convins că președintele va lua cea mai bună decizie. Conducerea PNL e pregătită pentru orice situație”, a mai spus Orban.


Până la publicarea în Monitorul Oficial, această hotărâre nu produce efecte”, a mai spus el.

Ședința, care trebuia să înceapă la ora 16.00, s-a încheiat în câteva minute din lipsă de cvorum, în condițiile în care doar 188 de parlamentari au fost în sală.

„Vom lua decizii când vom vedea toate detaliile hotărârii”, a mai spus el. 

Editor web: M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri