Video Proiectul de lege prin care pot fi doborâte dronele sau avioanele care intră ilegal în România, adoptat de Camera Deputaților

Data actualizării: Data publicării:
drona militara
Imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Shutterstock

Camera Deputaților a adoptat, miercuri,  în calitate de prim for sesizat proiectul care extinde şi reglementează măsurile pentru controlul utilizării spaţiului aerian naţional, a dronelor şi altor vehicule aeriene. Inițiativa legislativă stabilește că pot fi doborâte dronele rusești care intră neautorizat pe teritoriul României, lucru care nu putea fi posibil înainte deoarece țara noastră nu se află în război. Senatul urmează să dea votul decizional, iar apoi legea trebuie promulgată de președintele interimar Ilie Bolojan pentru a putea fi aplicate modificările legislative.

0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Proiectul a primit 196 de voturi „pentru”, 99 „împotrivă” și două abțineri. AICI e forma inițiată de Ministerul Apărării Naționale.

Inițiativa a aparținut Ministerului Apărării și vine în contextul unui vid legislativ privind folosirea capabilităților forțelor armate. Mai exact, în momentul de față Armata Română sau aliați NATO nu pot doborî drone sau rachete care intră în spațiul aerian, în cazul în care nu este o stare excepțională. Deci dacă suntem în stare de pace, iar acest proiect vine pentru a stabili modul de acțiune împotriva vehiclelor care utilizează neautorizat spațiul aerian.

Astfel, prin proiectul de lege, forțele și mijloacele aeriene aparținând statelor aliate sau partenere pot participa la aceste măsuri în conform cu tratatele de apărare colectivă, iar acest vehicul care intră în spațiul aerian național poate fi distrus de mijloace de apărare aeriană națională sau aliată.

Au fost dezbateri aprinse cu privire la acest proiect, pentru că POT, AUR și SOS România susțin că acest proiect este de fapt un atac la adresa Constituției, deoarece nu poate fi făcut acest transfer de putere către aliați, pentru că NATO nu este instrument de cedarea suveranității. Asta consideră aceste partide.

Pe de altă parte, USR, PNL, PSD susțin că este nevoie despre un astfel de proiect, având în vedere că, în prezent există acest vid legislativ care nu permite doborârea dronelor pe stare de pace.

Prevederile legii „anti-drone”

„Prezenta lege stabilește măsurile pentru controlul utilizării spațiului aerian național, în scopul prevenirii și contracarării riscurilor și amenințărilor la adresa securității naționale, a integrității spațiului aerian național și siguranței aeronautice, a vieții și sănătății persoanelor și a patrimoniului”, arată inițiativa legislativă adoptată de către deputați.

Pe 28 octombrie 2024, MApN a pus în dezbatere publică acest proiect. Astfel, dronele fără pilot care trec „ilegal” frontiera de stat a României și zboară în spațiul aerian național fără autorizare vor putea fi distruse sau neutralizate dacă zborul acestora nu va putea fi „luat sub control” de către forțele militare române sau ale NATO, conform unui nou proiect de lege inițiat de Ministerul Apărării Naționale.

Prin urmare, proiectul definește mai multe situații în care o aeronavă (cu sau fără pilot) „utilizează neautorizat” spațiul aerian național, precum: executarea unui zbor neautorizat, abaterea de la o rută stabilită anterior, întrerupe funcționarea dispozitivelor de identificare, execută un zbor în zone restricționate, execută misiuni de fotografiere aeriană fără aprobarea MapN, „dar și dacă aeronava fără pilot la bord execută un zbor și, prin modul de operare, pune în pericol grav și iminent” misiunile MApN sau ale instituțiilor din subordinea Ministerului Transporturilor din respectiva zonă.

Astfel, „împotriva sistemelor de aeronave fără pilot la bord se pot lua una sau mai multe din următoarele măsuri: noncinetice”, care presupun detectarea dronei, preluarea controlului sau neutralizarea prin dezactivarea funcțiilor de comandă, control sau de comunicații; „cinetice”, precum „imobilizarea sau distrugerea” aeronavei fără pilot la bord. Ordinul de doborâre al aeronavelor care încalcă spațiul aerian este dat de „persoanele cu „drept de decizie stabilite prin hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Țării”.

În ce situații mai e considerată intrare neautorizată a unei aeronave în spațiul aerian național

Potrivit unui amendament, sunt situații în care o aeronavă utilizează neautorizat spațiul aerian național și următoarele:

  • „unitățile de trafic aerian sau serviciile militare de supraveghere și control utilizare spațiu aerian primesc informații referitoare la producerea unui act de intervenție ilicită la bordul aeronavei, chiar dacă se respectă autorizarea primită;
  • unitățile de trafic aerian sau serviciile militare de supraveghere și control utilizare spațiu aerian primesc informații referitoare la existența la bordul aeronavei a unor substanțe sau materiale periculoase, care ar putea fi folosite într-un act de terorism;
  • unitățile de trafic aerian sau serviciile militare de supraveghere și control utilizare spațiu aerian primesc informații cu privire la existența la bordul aeronavei a unor bunuri sau persoane care, conform obligațiilor, angajamentelor asumate de România prin tratatele internaționale la care este parte sau sancțiunilor internaționale instituite prin actele prevăzute la art. 1 alin. (1) din OUG nr. 202/2008 privind punerea în aplicare a sancțiunilor internaționale, aprobată cu modificări prin Legea nr. 217/2009, cu modificările și completările ulterioare, fac obiectul unor restricții privind utilizarea spațiului aerian național”.

Persoanele de drept public și privat care au în proprietate, operează sau administrează obiective care necesită măsuri de protecție contra amenințărilor specifice sistemelor de aeronave fără pilot la bord au obligația de a implementa și de a menține măsuri de protecție a acestor obiective, prevede un alt amendament.

„Prin hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Țării se stabilesc: a) obiectivele care necesită măsuri de protecție contra amenințărilor specifice sistemelor de aeronave fără pilot la bord prevăzute în proiect; cerințele tehnice generale ale echipamentelor și sistemelor prevăzute, la propunerea structurilor din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională”, mai arată inițiativa legislativă.

Pe 12 decembrie 2024, Guvernul a adoptat acest proiect de lege care extinde şi reglementează măsurile pentru controlul utilizării spaţiului aerian naţional, a dronelor şi alteor vehicule aeriene. Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Executivului a precizat atunci că, prin inițiativa legislativă, dronele vor beneficia de atenţia şi de rigorile care sunt prevăzute în această clipă pentru aparatele de zbor cu pilot, din perspectivă civilă, dar şi din perspectivă militară.

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
E oficial! Brigitte Macron a intentat procesul, nu a mai rezistat. Situaţia era din ce în ce mai tensionată
Digi FM
Momentul în care Elena Udrea își reîntâlnește fiica, după ieșirea din închisoare. Micuței nu-i venea să...
Pro FM
„Amore”. Dua Lipa, îndrăgostită pe străzile din Palermo, în imaginile de peste 2 milioane de like-uri
Film Now
Salma Hayek, dans senzual lângă piscină. Cum arată actrița în costum de baie la 58 de ani: „Tu nu...
Adevarul
Ce se întâmplă dacă nu pui telefonul pe modul avion în timpul zborului. Avertismentul unui pilot: „Nu este...
Newsweek
Referendum pentru tăierea pensiilor speciale de 25.000 lei. De ce nu se rezolvă în Parlament?
Digi FM
Ada Galeș, un nou mesaj de pe patul de spital, după ce a fost operată a patra oară: „Am medici...
Digi World
Detaliul pe care-l ignori de cele mai multe ori când folosești mașina de spălat și care-ți poate aduce doar...
Digi Animal World
Pisica cu cel mai mare nas, în sfârșit diagnosticată. Motivul ciudat pentru care arăta atât de diferit
Film Now
Nicole Kidman și Sandra Bullock, în primele imagini de pe platourile de la „Practical Magic 2”: „Vrăjitoarele...
UTV
Lumea wrestlingului este în doliu: Hulk Hogan a murit la 71 de ani