Propunerile partidelor pentru schimbarea legilor electorale

Data publicării:
stampila vot moldova

La doi ani şi ceva de la adoptarea unei noi legislaţii electorale, aleşii se întrec în propuneri pentru schimbarea legilor adoptate prin consens politic. Fiecare formaţiune vine cu propria viziune: de la interzicerea candidaturilor pentru persoane condamnate penal, până la înlesnirea depunerii unei candidaturi pentru cât mai mulţi oameni.

0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Social-democraţii cred că legea nu defineşte suficient de clar traficul de influenţă în relaţia dintre parlamentari şi primari ori preşedinţi de Consilii Judeţene, de exemplu. Aşa că PSD a depus un proiect prin care propune să se permită incriminarea parlamentarilor doar atunci când traficarea influenţei presupune şi obţinerea unor foloase materiale. Altfel, spun aleşii, este vorba mai degrabă de discuţii cu reprezentanţii autorităţilor locale şi centrale, discuţii pentru binele societăţii, pe care procurorii greşit le cataloghează drept infracţiuni. PSD a vrut şi ca banii pe care Autoritatea Electorală Permanentă îi declară ilegal obţinutţi de către partide să nu mai fie confiscaţi, ci formaţiunea să fie sancţionată cu o amendă, deseori mai mică decât cuantumul sumei ilegale. Legea a fost însă declarată neconstituţională. Şi foştii colegi de guvernare ai social-democraţilor au propunerile lor.

Daniel Constantin, deputat, fondator al Pro Romania: „Avem alegeri în 2019 două rânduri, în 2020, două rânduri. Trebuie să le avem pe toateîn acelaşi an. Anul 2024 poate fi începutul. Tebuie să stimulăm o participare cât mai masivă la vot. Aici, votul electorinic poate fi o soluţie.”

Liberalii vor ca o persoană condamnată definitiv să nu mai aibă voie să candideze pentru funcţia de preşedinte al României. PNL a mai depus un proiect prin care cere întoarcerea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Asta după ce au văzut la ultimele alegeri că îi dezavantajeaza un singur tur.

Parlamentarii Uniunii Salvaţi România cer ca pragul electoral de 5% la alegerile locale să fie înlocuit cu un aşa numit prag natural, legat direct de numărul de voturi exprimate la ultimul scutin. De asemenea, USR mai propune şi limitarea numărului de susţinătiori necesar pentru depunerea unei candidaturi.

Cristian Ghinea: „Vrem să reducem pragul electoral de la 5 la 3% , vrem ca numărul de semnături enorm care se cer pentru o participare electorală să scadă de la 1% la 0,5% , dar, atenție, nu din numărul total de electori, ci din voturile date data trecută, deci practic reducem semnăturile necesare cam cu 75%. E absolut legitim ca mai multe forțe politice să existe și mai mulți cetățeni să intre în competiție.”

Partidul condus de Traian Băsescu ar vrea ca activitatea consiilor locale şi judeţene să fie mai transparentă: să se facă publică ordinea de zi cu trei zile înainte de desfăşurarea şedinţelor; discuţiile să fie înregistrate şi publicate, iar consilierii şi viceprimarii să depună un raport anual de activitate. Toate propunerile sunt doar în stadiul de proiect în Parlament. Rămâne de văzut dacă vor trece şi de votul aleşilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Prima apariție oficială a Mirabelei Grădinaru alături de Nicușor Dan. Ținuta și gesturile ei au atras toate...
Digi FM
Un tată divorțat a fost găsit mort în casă după o lună în care a consumat doar bere. Fiul său de 16 ani a...
Pro FM
Cine va moșteni averea de sute de milioane de euro a lui Julio Iglesias. Are afaceri de succes, un avion de...
Film Now
Salma Hayek, dans senzual lângă piscină. Cum arată actrița în costum de baie la 58 de ani: „Tu nu...
Adevarul
Imagini incredibile pe străzile unui oraș din Spania. Blocuri de gheață formate în luna iulie de grindina de...
Newsweek
CCR a motivat de ce trebuie să se pună CASS la pensiile peste 3.000 lei. „E obligația pensionarilor”
Digi FM
Ada Galeș, un nou mesaj de pe patul de spital, după ce a fost operată a patra oară: „Am medici...
Digi World
Detaliul pe care-l ignori de cele mai multe ori când folosești mașina de spălat și care-ți poate aduce doar...
Digi Animal World
Val de reacții după ce o femeie a spus că își lasă câinele singur în curte toată ziua: „Vă rog să citiți...
Film Now
Imagini inedite cu Jason Statham,"dintr-o altă viață". Înainte de a fi durul din filmele de acțiune, a luptat...
UTV
Cum arată vila Mihaelei Rădulescu din Monaco, locul unde și-a petrecut 10 ani alături de Felix: „Acum fac...