PSD îl duce pe Ludovic Orban la CCR, dar procedura pentru anticipate merge înainte. Alegeri în iunie, pe 14 sau 21

Adriana Duțulescu Data actualizării: Data publicării:
BUCURESTI - COTROCENI - MUZEUL NATIONAL DE ISTORIE A EVREILOR SI
Foto: Inquam Photos / George Calin

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, și președintele interimar al Senatului, vor contesta luni, la CCR, desemnarea lui Ludovic Orban de către Klaus Iohannis drept prim-ministru imediat după ce a fost demis din această funcție. Cu toate acestea, procedura de audiere a miniștrilor din Cabinetul Orban 2 și validarea în Parlament nu vor fi suspendate până la o decizie a CCR. Acest lucru înseamnă că liberalii pot să își ducă la capăt calendarul pentru organizarea alegerilor anticipate. 

Marcel Ciolacu a avut în cursul zilei de vineri mai multe discuții cu juriștii PSD, pentru a vedea care sunt șansele și argumentele pentru contestația care va fi depusă la CCR. 

Decizia va fi însă luată în ședința CEX al PSD care are loc luni. 

Marcel Ciolacu şi-a exprimat încă de joi îndoiala în ceea ce priveşte legalitatea nominalizării lui Ludovic Orban ca prim-ministru, după ce a trecut moţiunea de cenzură, menţionând că PSD va cere lămuriri în acest sens.

Totuși, președintele interimar al PSD nu va cere suspendarea procedurii de numire a lui Ludovic Orban și nici nu mai insistă pe propunerea făcută de PSD la consultările de la Cotroceni, respectiv desemnarea lui Remus Pricopie ca prim ministru susținut de PSD și Pro România. 

Asta în condițiile în care mai mulți lideri ai PSD s-au declarat, în discuțiile interne, susținători ai ideii de avea alegeri parlamentare anticipate odată cu alegerile locale. Unii își doresc acest lucru pentru ca partidul să fie mobilizat în campanie cu bani și eforturi logistice și pentru candidații locali, unii, dimpotrivă, spun că astfel, primarii și baronii locali ar fi mai interesați să se mobilizeze și pentru scorul general al partidului. Claudiu Manda, Lia Olguța Vasilescu și Gabriela Firea ar fi adepții vocali ai anticipatelor în interiorul PSD, la fel ca președintele interimar al partidului, Marcel Ciolacu. 

Însă, acesta nu poate să recunoască în interiorul partidului că PSD nu se va mai lupta să blocheze procedura pentru anticipate, pentru că există, de data aceasta în rândul parlamentarilor partidului, o ostilitate declarată la adresa planului președintelui Iohannis. 

Cei mai mulți dintre ei nu se vor mai regăsi pe listele parlamentare și nu vor mai prinde mandate, pe lângă faptul că mandatul actual ar fi scurtat cu 6 luni. Motiv pentru care optează pentru contestația de formă făcută la CCR împotriva desemnării lui Ludovic Orban drept premier. 

Alegerile, locale și parlamentare, în iunie

Din discuțiile purtate joi de liderii politici la Palatul Cotroceni s-a desprins ideea inevitabilității anticipatelor. Alegerile parlamentare vor fi organizate în vară, după ce guvernele Orban 2 și 3 vor pica la votul din Parlament. 

Singurul lucru aflat încă în discuție este data alegerilor și dacă vor fi în aceeași zi locale și parlamentare, sau la distanță de o zi. Ca variante de lucru în PNL sunt zilele de 14 iunie și 21 iunie, dar decizia nu este luată. 

O necunoscută este și aplicarea prevederilor ordonanței de urgență adoptată în ultima zi de mandat de guvernul Orban în legătură cu organizarea alegerilor anticipate. Contestată vehement de celelalte partide ca fiind de natură să avantajeze PNL la alegerile parlamentare, ordonanța nu a fost încă publicată în Monitorul Oficial din cauză că nu a fost avizată de Consiliul Legislativ. 

Începe termenul de 60 de zile pentru dizolvarea Parlamentului

Premierul desemnat Ludovic Orban a anunţat că luni va depune la Parlament lista de miniştri şi programul de guvernare actualizat, în vederea demarării procedurilor de învestire a noului Guvern.

"Am hotărât - luni să depunem programul de guvernare actualizat şi lista de miniştri, dar nu pot să mă prezint în faţa Parlamentului înainte de a mă prezenta în faţa forurilor statutare ale PNL. Luni, la ora 10,00, vom avea o reuniune a Biroului Politic Naţional şi vom supune votului colegilor din PNL programul reactualizat şi lista Guvernului pentru ca tot luni să le trimitem spre Parlament, astfel încât să reducem cât mai mult posibilitatea boicotului procedural pe care-l planifică PSD", a declarat vineri Ludovic Orban, aflat la Balş.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri