Referendumul pentru revizuirea Constituţiei depinde de Traian Băsescu

Data publicării:
stampila vot referendum resized - mediafax-1

Premierul Victor Ponta i-a cerut preşedintelui Traian Băsescu să promulge cât mai repede Legea Referendumului, care prevede reducerea prezenţei la urne de la 50% plus unu la 30%.

„În prezent, după această decizie a Curţii Constituţionale, nu mai există niciun motiv şi nu mai aveţi la dispoziţie niciun subterfugiu legal în spatele căruia să vă puteţi ascunde, în intenţia explicită de a bloca aplicarea sa”, îi transmite Victor Ponta lui Traian Băsescu.

Șeful statului a anunțat însă că va amâna cât mai mult promulgarea acestei legi. Concret, până în ultimul minut din termenul de zece zile pe care i-l permite Constituţia. El nu a ascuns faptul că vrea să împiedice revizuirea Constituţiei cu un cvorum mai mic de 50% plus unu.

La cabinet la mine a intrat pe data 5 dimineaţă. Deci, pentru mine timpul curge din data de 5, la Registratura cabinetului preşedintelui şi pe 14 noaptea voi promulga legea”, a declarat Traian Băsescu.

Dacă preşedintele promulgă legea pe 14 decembrie, cu un minut înainte de miezul nopţii, decretul de promulgare va fi publicat în Monitorul Oficial cel mai devreme pe data de 15 decembrie. Astfel, legea va putea fi aplicată abia peste un an, conform deciziei Curţii. Adică din 15 decembrie 2014.

Prea târziu însă pentru ca referendumul pentru reviziurea Constituției să fie organizat în acceași zi cu alegerile alegerile prezidențiale din 2014.

Al doilea tur al acestui scrutin nu poate fi organizat mai târziu de 14 decembrie, pentru că mandatul actualului preşedinte se încheie pe 21 decembrie şi nu poate fi prelungit decât în caz de război sau catastrofă. Până la acea dată, trebuie validate alegerile prezidenţiale, iar noul preşedinte trebuie să depună jurământul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri