Regionalizarea, în etapa discuțiilor

Data publicării:
25022013 20m 20dragnea 20regionalizare-51481

Guvernul şi-a propus ca dezbaterile pentru regionalizare să se încheie odată cu cele pentru revizuirea Constituţiei. Comisie pentru regionalizare însă nu s-a constituit încă.

„După aprobarea referendumului de modificare a Constituției, după validarea lui, se va trece la adoptarea de acte normative și legislative pentru implementare acestui proces, implementarea regiunilor, alegeri pentru regiuni, tot pachetul legislativ”, a declarat Liviu Dragnea, viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice.

Până în luna iulie, când proiectul privind regionalizarea va fi pe masa Guvernului, autorităţile vor avea consultări cu mediul academic, cu parlamentarii şi aleşii locali, dar şi cu ONG-urile.

„Astăzi pleacă adresele către președinții partidelor reprezentate în Parlament, pentru că în grupul de lucru pentu parlamentari și aleși locali fiecare partid va desemna un reprezentant”, a spus Liviu Dragnea.

Numărul regiunilor, motiv de dispută

Regionalizarea a generat pana acum numeroase dispute. Motivul: stabilirea numărului regiunilor, dar şi a capitalelor acestora. Cea mai vehiculată variantă de împărţire adminstrativ teritorială are opt regiuni.

„Sunt temeri că în momentul în care se ridică acest capac și se pune în discuție numărul de opt pot apărea multe complicații, dar, pe de altă parte, este o analiză care trebuie realizată, dacă se consttă că numărul de opt nu este corect vom susține rezultatul analizei”, a spus Liviu Dragnea.

Opoziția a criticat lipsa unei decizii în acest sens.

„Inițial era convins ca vor fi opt regiuni, pe urmă, la presiunea colegilor domniei sale din teritoriu, acum nu mai știe câte regiuni vor fi. Ce ne poate aduna într-o regiune? Criteriul istoric, geografic, socio-economic”, a spus Vasile Blaga, președintele PDL.

Ministrul Administraţiei a dat asigurări că impărţirea pe regiuni va reduce birocraţia, chiar dacă, pe lângă toate structurile judeţene, vor fi create şi structuri regionale. Niciuna dintre structurile din judeţe nu se desfiinţează, iar regiunile vor prelua din atribuţiile Guvernului.

Ministrul Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea a anunţat săptămâna trecută primii paşi spre regionalizarea României. Proiectul de împărţire a ţării în regiuni va fi gata la începutul lunii iulie, dar consultările cu specialiştii Consiliului Europei şi reprezentanţii patronatelor şi sindicatelor vor continua şi după această dată. Autorităţile nu au stabilit până în acest moment în câte regiuni va fi împărţită România, dar vor ca în fiecare judeţ să existe o reşedinţă cu competenţă într-un anumit domeniu.

Executivul a aprobat un memorandum ce conţine măsurile necesare pentru începerea acestui proces la nivel naţional. Consultați documentul, aici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Ce pofte are Hailey Bieber de când este însărcinată: „Nu aveți voie să judecați”
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...