Exclusiv Rețeaua underground. Sau cum a reușit AUR să sperie o țară că Guvernul și UE vor confisca copiii

Cristian Șuțu Data publicării:
Alliance for Romanians Unification press conference, Bucharest, Romania - 10 May 2023
George Simion a activat rețeaua subterană a AUR pentru a acuza guvernul că vrea să confiște copiii României. Foto: Profimedia Images

Parlamentul României a dezbătut și aprobat recent o lege care își propune să ajute copiii din medii defavorizate. Inițiativa legislativă vine ca urmare a unui proiect inițiat în anii trecuți de UNICEF, cea mai importantă organizație la nivel mondial ce oferă asistență umanitară copiilor și mamelor în țări din toată lumea. Cum s-a transformat acest demers de asistență și ajutor pentru copii - inițiat de UNICEF și preluat de Guvernul României sub forma unui proiect de lege - într-un complot pentru confiscarea copiilor din România, citiți în materialul care urmează. 

Totul a plecat de la o faptă bună. Care, uneori, din varii motive, nu rămâne nepedepsită. Fapta bună a aparținut inițial UNICEF, o organizație de prestigiu la nivel mondial, câștigătoare a Premiului Nobel pentru Pace în 1956. UNICEF este prescurtarea de la Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite, iar apariția sa a fost consemnată în anul 1946, printr-o hotărâre adoptată de Adunarea Generală a ONU.

În multitudinea de programe la nivel mondial generate de UNICEF, reținem un proiect născut în anul 2014 care s-a numit Aurora. E vorba despre o aplicație software dezvoltată de UNICEF și implementată în cadrul unor proiecte pilot derulate în perioada 2014-2019. Aurora e un instrument care vine în sprijinul asistenților sociali de la nivelul Serviciilor Publice de Asistență Social.

Cum? Asistenții sociali pot recomanda un pachet minim de intervenții și servicii pentru copiii aflați în situații de risc de separare de familie, după ce aceștia au fost identificați. Tradus într-un limbaj mai simplu, haideți să vedem care copii au mare nevoie de ajutor și haideți să vedem cum îi putem ajuta. 

Ideea proiectului Aurora a fost preluată într-un proiect de lege inițiat anul trecut de Guvernul României și a fost redenumită Observatorul Copilului.

E, practic, vorba despre același lucru: o aplicație în care asistenții sociali încearcă să prevină separarea copiilor de familiile lor. Cum? Printr-o multitudine de mijloace de ajutorare, prevăzute în legea amintită. Amintim doar câteva dintre măsurile pe care autoritățile statului, prin asistenții sociali, le pot lua, potrivit legii în cauză: 

a) îmbunătățirea situației financiare a familiei; 

b) îmbunătățirea condițiilor de locuit ale familiei; 

c) îmbunătățirea abilităților parentale; 

d) îmbunătățirea aptitudinilor casnice; 

e) asigurarea accesului și participarea la diverse forme de educație; 

f) asigurarea accesului la tratament sau reabilitare pentru comportamentele la risc, consumul de droguri și alcool; 

g) îngrijirea adecvată și protecția copiilor împotriva oricăror forme de violență; 

h) sprijinirea părinților ai căror copii au beneficiat sau ar avea nevoie de servicii de protecție. 

Nicăieri în lege nu se vorbește despre separarea copilului de familie, ci doar de prevenirea separării copilului de familie. Și de modalitățile prin care acești copii aflați în situații de risc sau părinții lor pot primi ajutor. Ce face legea pentru a putea organiza mai bine procesul de ajutor?

Vine și propune măsura identificării acestor copii aflați în situații de risc. Folosindu-se de aplicația de software Aurora, aplicație care în lege a fost redenumită Observatorul Copilului.

Datele în această aplicație sunt introduse de asistenții sociali. Cităm din lege: “serviciile publice de asistență socială de la nivelul comunelor, orașelor și municipiilor gestionează și actualizează evidența copiilor aflați în situații de risc cu domiciliul sau reședința în unitatea administrativ-teritorială respectivă”.

Termenul până la care aplicația Observatorul Copilului va deveni funcțională este 31 iulie 2023. Legea a fost promulgată deja de președintele României și ea poate fi consultată aici

Cum a intrat AUR pe firul narativului cu confiscarea copiilor

Deși părea o lege inofensivă, fără vizibilitate la știri, inițiativa legislativă a Guvernului a cunoscut într-o bună zi, pe finalul dezbaterilor parlamentare, o mediatizare fără precedent.

Cu sprijinul partidului AUR, care a dat brusc drumul unor atacuri fără precedent în zona dezbaterilor parlamentare, dar și în cea a protestelor de stradă.

„Lege satanică: PSD, PNL și USR vor să ne ia copiii”, „Legea Firea, prin care statul poate lua copiii din familiile sărace”, „Dacă ești sărac nu mai ai dreptul să îți crești copiii” - sunt doar câteva dintre argumentele celor de la AUR.

George Simion, președintele AUR, a făcut în acele zile numeroase transmisii live pe rețelele sociale de la dezbaterile parlamentare.Acea lege trebuie respinsă. Pentru că instituie o instituție și un catalog în care toți copiii României care sunt în pericol, cum sunt definiți de lege, vor fi indexați. Primăriile, alte instituții, vor fi premiate dacă adaugă cât mai mulți copii și cât mai multe familii. Și cine va fi introdus acolo? Păi, 80% din copiii României. Firea a primit legea asta cu dedicație de la UE. Ca să fie și la noi cum e în Finlanda, cum e în Spania. În Spania se fură copii de la stat”, spunea Simion într-o astfel de transmisie live.  

AUR a invitat lumea să protesteze la Parlament, în număr cât mai mare.

Și, în paralel, a început o campanie de fake-news-uri în rețelele sociale. O campanie dezvoltată ca o mașină de propagandă ce lucrează în underground. Cu personaje cvasi-necunoscute care fac transmisii live în care mii sau chiar zeci de mii de oameni primesc mesajele AUR rostogolite sub forma unor informații false, cum este narativul cu vînzarea sau confiscarea copiilor României. Mașina de propagandă a partidului AUR este mai mare decât se poate bănui.

Cristela Georgescu este soția fostului președinte de onoare al partidului AUR Călin Georgescu și ea se prezintă ca un “practician și educator holistic experimentat, specializat în sănătate naturală, nutriție integrativă, detoxifiere și regenerare celulară, iridologie clinică, terapii de echilibrare energetică”.

Într-o transmisie live de mai bine de o oră în rețelele de socializare, Cristela Georgescu a explicat pe larg cum se dorește, de fapt, confiscarea copiilor prin această lege. S-o ascultăm: “Această lege vizează, așa cum este ea propusă acum, toate familiile din România. Această lege, deși pretinde că vrea să sprijine prevenirea separării copilului de familie, crează premisele confiscării copiilor noștri. Lucrurile despre care ați auzit în alte țări din Occident, că intră diverse autorități peste familii în casă și sub diferite pretexte iau copiii și îi duc la centre de protecția copilului, se dorește a fi implementat și în România”. 

La rândul ei, avocata Marina-Ioana Alexandru a transmis și ea, tot într-un live pe youtube, ce pericol uriaș reprezintă această lege. Transmisia live a avocatei Alexandru se numește: “URGENT, NOTIFICARE, DISTRIBUIȚI: PROIECTUL DE LEGE A CONFISCARII COPIILOR, AZI 19.04.23 LA VOT!”. Un fragment din spusele avocatei Alexandru: “Eu ca avocat vă spun că nu e grav, e cumplit de grav. Dacă această lege trece, copiii noștri vor deveni pentru noi, mamele și tații care le-am dat viață, doar niște amintiri. Pentru că ei ne vor fi luați”. 

Posturi obscure de radio, precum Radio Vocea Evangheliei, au vorbit și ele despre pericolul confiscării copiilor din România. Într-o emisiune din 16 mai 2023, urcată pe youtube cu titlul: “Cum pot fi luati copiii din familii in baza legii Plx 145”, realizatorul emisiunii acestui post de radio a făcut public textul unui chestionar (vezi aici documentul) realizat de o organizație creștină denumită Oficiul Creștin Pentru Drepturi și Libertăți.

Acest OCDL este condus de Timotei Lavric, avocat. În chestionar, cetățenii sunt invitați să afle dacă familia lor sau copiii lor sunt sau nu beneficiari ai legii 145/2023. “Chiar dacă nu ai bifat nicio poziție din tabelul de mai jos, vei fi vizitat de un asistent social pentru evaluare într-un interval de maxim 1 an de la data intrării legii în vigoare (art.24)  Dacă ai bifat cel puțin o poziție din tabelul de mai jos, atunci: 1. Ți se va întocmi un plan de servicii pe o perioadă de cel puțin 12 luni; 2. Vei fi monitorizat și inclusiv vizitat la domiciliu de cel puțin două ori în decursul unui an pentru a se verifica respectarea planului care ți s-a întocmit (cu sau fără voia ta; fie că ai nevoie de un plan sau nu); 3. Copiii tăi (și familia ta) vor avea „onoarea” să fie înregistrați în Observatorul Național al Copilului”, se spune în prefața chestionarului. 

50 de milioane de euro pentru centre de zi destinate copiilor în dificultate

La finalul anului trecut, în noiembrie, Ministerul Familiei a anunțat un apel de proiecte în valoare de 50 de milioane de euro, bani din PNRR, pentru construcția a 150 de centre de copii expuși riscului de a fi separați de familie.

Sprijinim financiar construcția, reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea acestor centre destinate atât copiilor care provin din familii aflate în situații de vulnerabilitate, cât și părinților lor. Astfel, de exemplu, primăriile pot obține fonduri și pentru transformarea unor clădiri pe care le dețin deja. Concret, copiii din familiile care se confruntă cu situații dificile – fie că vorbim de lipsuri materiale, de probleme medicale, de situații sociale complicate – pot veni pe timpul zilei în aceste centre pentru a-și face temele, a socializa, vor primi o masă caldă și vor avea parte, atât ei, cât și părinții, de sprijin și consiliere psihologică. Seara se vor întoarce acasă, alături de de părinții, bunicii și frații lor”, declara ministrul Familiei, Gabriela Firea, la finele anului trecut. 

Nu se știe exact de ce, dar autoritățile locale sau ONG-urile nu prea s-au înghesuit pe cheltuirea celor 50 de milioane de euro. Astfel că termenul de depunere a proiectelor a fost prelungit de mai multe ori, prin Ordin de ministru.

Iar, întâmplător sau nu, abia după ce partidul AUR a făcut un scandalul uriaș pe tema legii de prevenire a separării copilului de familie, au fost depuse toate proiectele necesare cheltuirii celor 50 de milioane de euro. 

În urmă cu o săptămână, ministrul Firea a anunțat că 185 de primării au aplicat pentru finanţare prin PNRR destinată centrelor de zi pentru copiii din familii nevoiaşe. “Mă bucur enorm că apelul Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse a fost un real succes! Acest apel pentru cererile de finanţare necesare construirii a 150 de centre de zi a fost închis zilele trecute. Sunt 185 de proiecte depuse de autorităţile locale sau de parteneriate între primării şi organizaţii neguvernamentale acreditate ca furnizori de servicii sociale”, a afirmat Gabriela Firea.

Ce spune UNICEF

UNICEF a făcut publică, recent, o poziție oficială cu privire la textul de lege propus de Guvernul României. “Actualul proiect de lege privind prevenirea separării copiilor de familiile lor, propus de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, aflat în prezent în discuție în Parlament, reprezintă o măsură legislativă solidă de sprijinire a copiilor. (...) Proiectul de lege stipulează importanța identificării timpurii a vulnerabilităților și a intervenției timpurii pentru protejarea familiei. Măsurile propuse în actul normativ presupun folosirea unor strategii integrate care combină sprijinul acordat părinților pentru a accesa servicii sociale esențiale, asigurând astfel un impact pozitiv asupra copiilor în ceea ce privește educația (inclusiv preșcolară) de calitate, sănătate, locuințe și servicii sociale, etc.) Totodată se asigură și oportunitățile de participare și de realizare progresivă a drepturilor copilului. Acestea îi vor ajuta pe copii să își valorifice întregul potențial și vor contribui la reziliența lor.  (...) UNICEF face apel la adoptarea unei legislații transparente, moderne și eficiente, în interesul superior al copilului și în conformitate cu Convenția privind drepturile copilului”.

Gabriela Andreescu, Salvați Copiii: Oamenii trebuie ajutați, nu îngrijorați

Președintele executiv al Asociației Salvați Copiii, Gabriela Andreescu, a comentat pentru Digi24.ro situația generată apariția acestei noi legi, ea afirmând că “un număr mare de copii din România trăiesc în sărăcie și în deprivare materială”. Din datele aflate la dispoziția organizației Salvați Copiii, peste 45% dintre copii sunt în risc de sărăcie și excluziune socială, iar aproape 500.000 de copii au avut părinții sau au părinții la muncă plecați la muncă în străinătate în ultimul an. “Dar situația e mult mai amplă decât o spun aceste cifre”, spune Gabriela Andreescu. Din acest punct de vedere, “legea are un caracter de a preveni și de a ajuta familia în întregul ei pentru a face față unor situații de vulnerabilitate extremă”. 

Gabriela Andreescu își exprimă, însă, îngrijorarea că România dispune de capacitatea de a pune în aplicare această lege. “Ne întrebăm cum se va aplica această lege. Pentru că foarte multe responsabilități sunt transmise serviciilor locale de asistență socială. Ne exprimăm îngrijorarea față de capacitatea acestor servicii locale de asistență socială, mai ales cele din mediul rural și din localitățile mai sărace, de a pune în practică prevederile legii. Pentru că legea asta aduce nou: acest Observator, care e o bază de dată. Ne gândim cum pot ei la nivel local, mai ales că știm că aproape 66% dintre SPAS-uri nu au posturi ocupate cu personal de specialitate în asistență socială. Ca să analizezi sau să faci o evaluare a situației unor copii și a unor familii, îți trebuie o pregătire”, a comentat Gabriela Andreescu pentru Digi24.ro.

În opinia sa, nu este foarte clar nici cum se finanțează acțiunile de ajutorare. ”Bun, facem această bază de date. Să presupunem că se va realiza, fantastic, dar cum se va face apoi finanțarea? Pentru că ei spun în lege că finanțarea se va face de la bugetul statului, de la bugetele locale, dar și din sponsorizări și donații. Adică cum? Când faci o lege trebuie să ai și banii alocați. Nu să te bazezi pe donații și sponsorizări”, crede reprezentanta Asociației Salvați Copiii. Cât despre scandalul provocat de partidul AUR, care a lansat acuze că se urmărește confiscarea copiilor din România, Gabriela Andreescu a afirmat: “Nu există așa ceva. Sunt niște informații exagerat induse, nu știu exact pentru ce scop. Și față de noi AUR a avut o atitudine foarte agresivă și foarte jignitoare. Adică dacă vrem să facem ceva bine pentru copii, cu ei , cei de la AUR, e destul de greu. Transmit, din păcate, informații care îngrijorează oamenii. Și nu are trebui ca oamenii să fie îngrijorați pentru sunt chiar oameni săraci, care lucrează cu ziua și care țin la copii lor, încearcă să facă și ei cât se poate, nu are trebui să fie îngrijorați. Ei chiar trebuie ajutați”. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Ce pofte are Hailey Bieber de când este însărcinată: „Nu aveți voie să judecați”
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...