Exclusiv România riscă suspendarea tuturor banilor europeni. Interimatul de la Guvern amână reforma fiscală cerută de Bruxelles (Surse)

Andreea Ghiorghe Data actualizării: Data publicării:
ID242957_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Marcel Ciolacu și Cătălin Predoiu Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Reforma fiscală cerută de Comisia Europeană până în iunie, care presupunea inclusiv creșteri de taxe, ar putea fi amânată din cauza limitărilor pe care le are Guvernul interimar. Măsura fusese deja amânată anterior, din considerente electorale. O nouă întârziere ar putea avea consecințe grave. Surse guvernamentale avertizează că Bruxelles-ul ar putea lua în calcul suspendarea tuturor fondurilor europene – atât din PNRR, cât și din politica de coeziune, până când reforma va fi gata.

Comisia Europeană a cerut statului român să vină cu modificări fiscale, prin care pe de o parte să ajusteze taxarea, dar să crească și colectarea la bugetul de stat, astfel încât România să scape de povara unui deficit bugetar uriaș. Primul termen - aprilie 2025.

Executivul a amânat însă orice măsură nepopulară până la finalizarea alegerilor prezidențiale, iar noul termen era până în vară. Mai exact, luna iunie, cu aplicare din 2026.

Comisia Europeană poate suspenda toate plățile

Guvernul interimar nu poate veni cu proiecte de lege și nici Ordonanțe de Urgență, așa că reforma fiscală va fi din nou amânată. Un punct critic pentru Executiv, spun surse guvernamentale, pentru că riscăm suspendarea tuturor fondurilor europene.

„Se suspendă încheierea de noi angajamente legale și urmează procedura de propunere în Consiliu de suspendare a fondurilor", se arată în acordul încheiat cu Comisia.

În joc sunt peste 45 de miliarde de euro doar din fondurile de coeziune aferente perioadei 2021–2027, la care se adaugă și cele 19 miliarde de euro rămase din PNRR.

Situația în care se află țara noastră a fost discutată inclusiv astăzi, la Palatul Victoria, între Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, și Cătălin Predoiu, premier interimar.

Dacă se va ajunge la blocarea banilor europeni, aceasta va veni treptat și numai după negocieri suplimentare cu oficialii europeni, spun voci din Guvern. Însă ar fi o lovitură de imagine pentru țara noastră pe piețele internaționale.

Ce prevede reforma fiscală

Potrivit unor surse politice, o primă variantă a reformei fiscale ar fi fost deja agreată la nivel politic. Inclusiv cu fostul premier Marcel Ciolacu.

Printre măsurile discutate se numără creșterea TVA la 21%, în ciuda faptului că Guvernul a negat-o în repetate rânduri, dar și o nouă creștere a impozitului pe dividende. Asta după ce impozitarea dividendelor a mai crescut o dată, la finalul anului trecut, de la 8 la 10%.

De asemenea, se discută modificări și în privința taxelor pe proprietate și a impozitului pe venit. O altă variantă prin care să aducă bani la bugetul de stat - scumpirea rovinietelor, cu aplicare din 2026. Pentru autoturismele normale, s-ar putea scumpi cu până la 40%, în timp ce pentru camioane de până la șase ori.

În ciuda presiunilor, Guvernul speră să negocieze o prelungire a calendarului, până când se va instala un Cabinet cu puteri depline.

Guvernul recunoaște blocajul

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, ar fi trebuit să meargă la Bruxelles, la finalul acestei săptămâni, pentru a renegocia cu Comisia Europeană Planul Național de Redresare și Reziliență. Un alt capitol la care avem restanțe greu de rezolvat pentru actualul Guvern interimar.

Discuțiile au fost amânate, la solicitarea guvernanților români, tocmai din cauza crizei politice. Comisia Europeană ceruse varianta finală a PNRR-ului până la începutul acestei luni.

„Știm că un guvern interimar nu poate adopta proiecte de legi și ordonanțe de urgență. Mandatul de care avem nevoie pentru renegociere se aprobă pe baza unui memorandum, pe care îl vom prezenta în Guvern mâine, astfel încât să continuăm mandatul MIPE pentru renegocierea PNRR. (…) Trebuie lămurită situația reformei fiscale pentru că de ea depinde continuarea implementării PNRR”, a declarat Marcel Boloș, la Palatul Victoria, după o întâlnire cu premierul interimar.

Întrebat dacă termenul-limită din iunie poate fi respectat, Boloș a pasat responsabilitatea: „Ministerul Finanțelor poate răspunde”.

Tanczos Barna a declarat că noul Guvern va trebui să înceapă dezbaterea pe acest subiect.

„Reforma fiscală este o asumare a României și față de Comisia Europeană, și față de instituțiile financiare internaționale. (…) După alegeri, cu siguranţă noul Guvern trebuie să înceapă o dezbatere publică cu privire la consolidarea veniturilor şi cu privire la această reformă fiscală", a spus ministrul, la Summitul Romanian Business Leaders.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Schimbări uriașe la sănătate. Ce români pot pierde calitatea de asigurat și ce modificări apar la contribuții
Digi FM
Picase examenul de Bacalaureat 2025, dar după contestație aproape i s-a dublat nota. Eroarea care i-a dat...
Pro FM
Sean „Diddy” Combs rămâne în arest: de ce i-a fost refuzată eliberarea pe cauțiune și cât ar mai putea sta în...
Film Now
Charlize Theron nu vrea să audă de relații cu bărbați din industria filmului: "Doamne ferește! Nu e un lucru...
Adevarul
„Bântuiți de Labubu”. Dr. Mihai Craiu, avertisment despre „cocktailul toxic” asupra minții și sufletului...
Newsweek
Anunțul ministrului Muncii despre pensii care "lovește" în 4.000.000 pensionari...
Digi FM
VIDEO Bolidul lui Diogo Jota, doar un morman de cenușă! Lamborghini-ul în care se aflau atacantul de la...
Digi World
Adevăratul „Cod al lui da Vinci”, descifrat după 500 de ani. Un dentist a dezvăluit secretul ascuns în „Omul...
Digi Animal World
Reacția unui taur când este urmărit de doi jaguari. Animalul nu s-a lăsat deloc intimidat de feline
Film Now
Charlize Theron împarte publicul în două tabere, după declarațiile „picante” despre viața sa intimă...
UTV
Ianis și Elena Hagi, ședință foto emoționantă înainte să devină părinți. Vezi primele imagini cu burtica de...