Rovana Plumb ar putea fi blocată în Comisia juridică a PE din cauza suspiciunilor ridicate de averea sa

Data actualizării: Data publicării:
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Rovana Plumb, desemnată comisar în Comisia von der Leyen la propunerea României, ar putea să fie respinsă în comitetul parlamentar din PE care examinează, azi, răspunsurile privind problemele pe care le are cu declaraţia financiară şi de avere, informează POLITICO.

Jurnaliştii de la POLITICO susţin că informaţia apare într-o scrisoare: „Un membru-cheie al Comisiei Europene propuse de Ursula von der Leyen nu a declarat două împrumuturi în valoare de aproape un milion de euro. Numirea ei este pusă sub semnul întrebării din acest motiv”.

Membrii Comisiei JURI, care o vor audia pe Rovana Plumb, spun că declaraţia financiară a acesteia ridică semne de întrebare. Marie Toussaint, una dintre membrele comisiei, parlamentar francez din grupul Verzilor, spune că lui Plumb i-au fost cerute clarificări după ce declaraţia sa de avere intră în contradicţii cu alte declaraţii anterioare.

În cazul lui Plumb, Toussaint spune că „există diferenţe semnificative între ce ne-a prezentat nouă şi declaraţia de avere pe care a depus-o în România”.

Înainte de audierile care vor avea loc în PE, un comitet special va verifica răspunsurile comisarilor desemnaţi cărora le-au fost solicitate lămuriri în ceea ce priveşte situaţia lor financiară. Pe lângă Rovana Plumb, alţi 9 comisari desemnaţi au primit astfel de scrisori.

Dacă membrii comitetului stabilesc că răspunsurile Rovanei Plumb nu sunt satisfăcătoare sau sunt insuficiente, ei ar putea decide suspendarea audierii de confirmare a ei în funcţia de comisar. Aceste audieri sunt programate între 30 septembrie şi 8 octombrie, iar noua Comisie ar trebui să intre în funcţie în 1 noiembrie.

Conform regulilor Parlamentului European, dacă comitetul identifică un conflict de interese, poate fie să recomande soluţii pentru rezolvarea conflictului sau în cazuri mai serioase, poate concluziona că „desemnatul în funcţia de comisar nu-şi poate exercita funcţia”, fapt ce ar duce la blocarea audierilor de confirmare.

Contactată de cei de la POLITICO, Rovana Plumb a refuzat să comenteze asupra declaraţiei sale de avere. Anterior, Plumb s-a apărat spunând că nu ştia că regulile o obligă să declare şi împrumuturile făcute. Într-o scrisoare transmisă lui Lucy Nethsingha, lidera comisiei, Plumb spune că nu avea obligaţia să declare împrumuturile, conform codului de conduită al comisarului european. În scrisoare, ea a confirmat că împrumutul a fost declarat în declaraţia de avere depusă când era membră a parlamentului României.

Rovana Plumb, o propunere controversată din partea României, s-a mai aflat în mijlocul unui caz de corupţie în 2017. Atunci, parlamentarii nu au avizat începerea urmăririi sale penale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri