Săptămână încărcată pe scena politică. Ce se va întâmpla cu Tudorel Toader și imunitatea lui Tăriceanu?

Data actualizării: Data publicării:
viorica dancila parlament plen buget inquam george calin 2019-02-15 GC vot buget 1-4023
Foto: Inquam Photos / George Călin

Începe o săptămână de foc pe scena politică. Situaţia lui Tudorel Toader este incertă, social-democraţii ar putea să decidă dacă va fi sau nu remaniat. Alţi trei miniştri sunt vizaţi de moţiuni simple ce urmează să fie dezbătute şi votate în plen. Parlamentarii au un cuvânt important de spus şi în cazul lui Călin Popescu Tăriceanu, cererea DNA se află de mai bine de 5 luni la Senat, iar comisia juridică nu a depus încă raportul. Iar Liviu Dragnea, liderul PSD, începe această săptămână cu o zi la Înalta Curte care s-ar putea dovedi crucială pentru soarta sa politică.

Citiți și:  Întrebarea săptămânii. Ar trebui ca Liviu Dragnea să-l dea afară pe Tudorel Toader din Guvern?

Va fi o săptămână plină de decizii importante pe plan politic. În primul rând, conducerea PSD (CEx) ar urma să se reunească pentru a stabili ce se va întâmpla în cazul lui Tudorel Toader, dacă va rămâne în continuare sau nu la conducerea Ministerului Justiției. Președintele social-democraților, Liviu Dragnea, a declarat că în acest moment, PSD nu și-l mai asumă pe ministrul justiției. În acest context, al nemulțumirilor legate de activitatea ministrului justiției, generate cu precădere de faptul că Tudorel Toader nu a dat ordonanțele pentru modificarea codurilor penale, așa cum și-ar fi dorit mai mulți social-democrați, ar putea fi reluate dezbaterile în Parlament pentru aceste modificări. Semnalul a fost dat chiar de Liviu Dragnea, care a declarat că Parlamentul a luat o pauză pe acest subiect fiind „păcălit de Guvern”, dar urmează să-și reintre în atribuții.

Citiți și: De ce depinde soarta Vioricăi Dăncilă și a lui Tudorel Toader în Guvern

Pentru această săptămână, și opoziția a pregătit mai multe demersuri. Sunt depuse în Parlament trei moțiuni simple împotriva mai multor membri din Executiv, iar acestea urmează să fie dezbătute și votate. Sunt două moțiuni la Senat, care îi vizează pe Eugen Teodorovici, ministrul finanțelor, și pe Tudorel Toader, ministrul justiției, și una la Camera Deputaților, împotriva actualului ministru al energiei, Anton Anton.

De asemenea, ar urma să fie luată o decizie importantă referitoare la cererea DNA pentru începerea urmăririi penale în cazul lui Călin Popescu Tăriceanu. De mai bine de cinci luni cererea DNA se află în Parlament, iar comisia juridică a amânat de șase ori depunerea raportului. În două dintre cazuri, nu a fost cvorum: senatorii juriști fie au ieșit din sală în timp ce se discuta ordinea de zi, fie nu s-au prezentat la ședință. 

Citiți și:  Tăriceanu: PSD-ul își poate permite să mă șantajeze pe mine? Eu cred că nu!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri