Ședințe multe, legi puține. Comisiile parlamentare au raportat 100 de ședințe, dar au avizat nouă legi

Data publicării:
parlament 5257307-Mediafax Foto-Mihai Dascalescu-1

Dacă ne-am lua după raportările oficiale, am crede că deputaţii au muncit de zor în cele două luni de vacanţă. Pe hârtie, aleșii au muncit în nu mai puţin de 103 şedinţe, în total, în timpul vacanţei. Nu se pot însă lăuda că au făcut-o cu prea mare spor: au dat avize şi rapoarte doar pentru nouă legi.

O explicaţie pentru această lipsă de randament este că şedinţele au fost de fapt fictive, aşa cum au putut constata reporterii Digi24 în cele două luni de vacanţă parlamentară.

Comisia de Industrii din Camera Deputaţilor are pe ordinea de zi câteva legi al căror termen de soluţionare a expirat demult. Unele datează din 2010, altele din 2011. Dar, cum nu au fost niciodată o prioritate, nici acum parlamentarii nu au considerat că este nevoie să se întoarcă mai devreme din vacanţă ca să le dezbată.

Faptul că deputaţii muncesc doar pe hârtie se vede în numărul mare de restanţe. 238 de proiecte de lege au termenele de dezbatere depăşite. Multe dintre aceste legi zac prin sertarele comisiilor chiar şi de trei, patru ani. Deloc surprinzător, cele mai multe proiecte legislative cu termen depăşit sunt pe agenda comisiei de industrii. Membrii acestei comisii, care au raportat opt şedinţe în vacanţa parlamentară, dar nu au avizat niciun proiect de lege, au 80 de acte normative care ar fi trebuit să fie deja dezbătute până la începutul acestei luni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri