Senatorii au votat o lege care va umple țara de deșeuri

Data publicării:
Landfill Sites In The South Are In Danger Of Running Out Of Space
Foto: Gulliver/GettyImages

Parlamentarii vor să schimbe o lege, iar asta ar putea umple ţara de deşeuri. Modificarea ar păstra, însă, milioane de euro în conturile producătorilor de ambalaje, pentru că ar reduce amenzile aplicate celor care nu reciclează. De la 2 lei pe kilogram cât e în prezent, la o valoare 0,3 lei pe kilogram de deşeu aruncat direct la gunoi. Proiectul de lege fost votat deja în Senat.

Circuitul PET-ului în natură este unul complicat şi are în spate afaceri cu multe zerouri. Companiile pun produsele ambalate pe piaţă, acestea ajung în magazine şi de aici, la consumatori. Grosul deşeurilor e aruncat la gunoi, şi doar 5 procente din întreaga cantitate ajung să fie reciclate de firmele care colectează ambalaje.

Firmele de colectare îi plătesc pe cei care reciclează.

Costuri undeva reduse cam cu 200 de lei pe lună, la o factură în medie de 800 de lei”, spune Monica Burghiu, administrator de bloc.

De la firmele de colectare, deşeurile sunt spălate, sortate şi tocate în centre speciale de procesare. Într-un final, fostele deşeuri sunt transformate iarăşi în ambalaje.

Pe principiul că poluatorul plăteşte, companiile care pun în circulaţie ambalajele trebuie să recicleze 60% din cantitatea pusă pe piaţă, iar ţintele de reciclare vor fi şi mai dure in anii următori.

În 2014, autorităţile au descoperit, însă, că România recicla doar pe hârtie. Ca să evite amenzile uriaşe, marile companii producătoare de alimente şi băuturi reciclau fictiv. Frauda a fost de 54 de milioane de euro.

Acum, parlamentarii vor să schimbe legea şi să reducă amenda, de la 2 lei pe kilogram, la doar 0,3 lei pe kilogramul de deşeu aruncat direct la gunoi.

Prin coborârea acestui nivel de aproape șapte ori se stopează orice fel de încercare şi de proces economic viabil de a recicla deşeuri în România”, spune Dan Ceauşescu, director comercial companie de colectare şi sortare deşeuri.

Procesatorii spun că oricum ponderea actualei taxe în preţul final al produsului este infimă şi nu poate duce la scumpirea alimentelor, aşa cum ameninţă producătorii. Ca să vă faceţi o idee, din preţul unei sticle de ulei, ambalajul reprezintă doar 3 bani.

Marile companii câştigă sume uriaşe din reducerea amenzii. În proiectul iniţial, sancţiunea urma să scadă la 70 de bani.

În fiecare an, unul dintre cei mai mari producători de sucuri din România pune pe piaţă 35.000 de tone de ambalaj. Dacă nu ar recicla nimic din această cantitate, atunci ar plăti statului amenzi de 42 de milioane de lei. Cu actuala propunere legislativă de modificare a acestor amenzi, atunci suma ar scădea la mai puţin de 15 milioane”, relatează Cătălin Bălan, reporter Digi24.

Sumele vor fi şi mai mici pentru că senatorii au fost şi mai generoşi: au redus amenda de la 2 lei la 30 de bani.

Producătorii de alimente şi ambalaje se plâng că oricum sistemul de colectare nu funcţionează, iar pe piaţă nu sunt suficiente deşeuri ca ei să-şi poată îndeplini ţintele. Unul dintre motive e numărul insuficient de containere de colectare.

De ce să plătim amenzi exorbitante că trec strada prin locuri nepermise când eu nu am zebre?”, spune Mihai Vişan, director executiv Romalimenta.

Guvernul a respins modificarea legii, iar parlamentarii care au iniţiat schimbarea dau acum şi ei înapoi.

Noi vă solicităm respingerea acestei iniţiative legislative, care este de natură a favoriza pe puţini şi a defavoriza pe toţi”, declară Raul Pop, secretar de stat Ministerul Mediului.

A fost o propunere legislativă care poate fi modificată. La acest moment, după ce am stat de vorbă cu industria de prelucrare, cred că nu aceasta este soluţia”, adaugă Nini Săpunaru, preşedintele comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor.

Cu toate astea, proiectul de lege a fost aprobat în Senat şi urmează să ajungă în Camera Deputaţilor. Dacă rămâne în această formă, România riscă să recicleze de-acum încolo chiar mai puţin de 5% din gunoiul produs, în condiţiile în care în 2020 trebuie să reciclăm jumătate din ce aruncăm. Altfel, am putea ajunge să plătim amenzi şi de 200.000 de euro pe zi către Comisia Europeană .

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Gestul uluitor făcut de deţinutele din penitenciar pentru Udrea la ieşirea din închisoare! I-au dat lacrimile...
Digi FM
Fiica Elenei Udrea nu știe că mama ei a fost eliberată din închisoare: "Sper să nu fie un șoc pentru ea"
Pro FM
Chris Martin, ironic în momentul în care surprinde doi tineri îmbrățișați, în timpul unui concert: „Ori au o...
Film Now
Christian Bale, apariție rară cu soția și copiii, la Roma. Actorul și-a susținut fiica la o prezentare de...
Adevarul
Călugări budiști, implicați într-un scandal sexual în Thailanda. Femeia care i-a ademenit a fost arestată
Newsweek
CSM crede că pensiile speciale sunt prea mici: „Un judecător debutant ia salariu 3.500€. Puțin”
profimedia-0972900428
Patriot pentru Ucraina: „Lucrurile avansează foarte rapid”, susține ambasadorul SUA la NATO
Digi World
Un schelet de dinozaur și cel mai mare meteorit marțian găsit pe Pământ, vândute la licitație. Sumele, de-a...
Digi Animal World
Descoperirea incredibilă a unei familii după ce a adoptat un câine: «Am țipat în sala de conferințe». Ce a...
Film Now
Adevărul despre transformarea spectaculoasă a lui John Goodman: „Voiam să trăiesc mai bine!” Ce se știe...
UTV
Româna a devenit oficial cea mai vorbită limbă străină din Londra