Senatul a adoptat moțiunea simplă a AUR împotriva ministrei Muncii. Demersul, votat de parlamentarii USR

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.
Ministra Muncii, Simona Bucura-Oprescu. Foto: Inquam Photos / George Călin

Senatul a dezbătut și votat, luni, moțiunea simplă privind sistemul de pensii împotriva Simonei Bucura-Oprescu. La discuțiile din plen, ministra Muncii a spus că bugetul de pensii din acest an este de 155 de miliarde lei, cu 21 de miliarde lei mai mare faţă de cel de anul trecut, ceea ce înseamnă că nu este nici pe departe o scădere, cum susține în mod mincinos documentul opoziției. Moțiunea simplă a fost adoptată de senatori. Coaliția PSD-PNL-UDMR a suferit prima înfrângere în Parlament, iar următoarea va fi în 4 mai, la primul tur al alegerilor prezidnețiale, spune AUR. Moțiunea simplă a trecut și cu voturile USR.

ACTUALIZARE 15.50 Moțiunea, trecută cu voturile USR, partid care „a avut toți parlamentarii prezenți la vot, este un semnal care arată care sunt problemele reale ale pensionarilor din România, că este nevoie de reforme curajoase, transparente și echitabile”, arată comunicatul de presă al formațiunii.

„Prin susținerea acestei moțiuni, USR a reconfirmat faptul că principiile contributivității, solidarității sociale și ale respectului față de munca a milioane de români sunt pilonii pe care trebuie construit un sistem de pensii echitabil și sustenabil”, mai indică sursa citată.

USR a atras constant atenția „asupra problemelor grave care afectează milioane de pensionari corecți din România, dând un semnal clar că actualul sistem are nevoie de reforme serioase și de măsuri concrete, nu doar de promisiuni”, mai precizează partidul, în documentul de presă.

USR cere Guvernului să acționeze rapid și transparent pentru eliminarea inechităților și să prezinte un plan clar de reformare a pensiilor speciale, în acord cu principiile constituționale și cu cerințele de echitate socială.

ACTUALIZARE 14.42  „Prin adoptarea moțiunii de cenzură împotriva ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu, românii au primit un semnal clar: castelul lui Ciolacu se prăbușește! Îi solicităm premierului Marcel Ciolacu să ia act de votul din Senat și să o demită pe doamna ministru. Fiecare vot pentru această moțiune a fost un vot împotriva disprețului cu care au fost tratați muncitorii, pensionarii, tinerii care vor să-și clădească un viitor aici, în România. Moțiunea a trecut pentru că adevărul nu mai poate fi ascuns: ministerul Muncii a fost transformat într-un birou de bătaie de joc la adresa celor care muncesc cinstit”, mai arată AUR, în comunicatul de presă.

Moțiunea împotriva SimoneiBucura-Oprescu este doar primul pas, susține partidul lui George Simion.

„Urmează să cadă întreaga construcție putredă a Guvernului PSD-PNL-UDMR, care a mințit, a sărăcit și a trădat acest popor”, a completat sursa citată.

AUR a fost și rămâne „vocea românilor demni”.

„Vom continua să luptăm, în Parlament și în stradă, până când întreg acest regim corupt și arogant va fi trimis acolo unde îi este locul: la marginea istoriei”, conchide sursa amintită.

ACTUALIZARE 14.38 Votul a fost secret cu bile, iar din numărul de 120 de senatori prezenți, 61 au votat „pentru” și 59 „împotrivă”, nefiind nicio abținere sau voturi nule. Moțiunea simplă a AUR nu atrage după sine demisia ministrei Muncii.

ACTUALIZARE 14.13 „Haideţi să analizăm împreună câteva date. Stimaţi colegii de opoziţie, vă rog să nu-i mai minţiţi pe pensionari. Prezentaţi datele corect, nu doar pe cele care vă servesc propria argumentaţie. Fiţi corecţi când vorbiţi despre inflaţie. Anul trecut, pensiile din sistemul public au crescut cu aproape 40%, conform datelor Institutului Naţional de Statistică, iar inflaţia a fost de 5%. Este în mod evident o creştere semnificativă a puterii de cumpărare a pensionarilor, pe care vă faceţi că nu o vedeţi în moţiunea dumneavoastră. În acest an, valoarea totală a pensiilor ce vor fi plătite pensionarilor din bugetul asigurărilor sociale de stat este cu 17% mai mare faţă de anul precedent. Bugetul de pensii din acest an este cu 21 de miliarde mai mare faţă de cel de anul trecut: 155 de miliarde lei în 2025 vs. 134 miliarde lei, în 2024. Aceste 21 de miliarde lei în plus vor ajunge în buzunarele pensionarilor. Deci, nu este nici pe departe o scădere, cum aţi minţit în moţiune. Este o creştere semnificativă, cu mult peste inflaţia prognozată în acest an. Comparaţi, vă rog, creşterea de 17% a bugetului asigurărilor sociale de stat, cu inflaţia de 3,8% estimată pentru 2025 de Comisia Naţională de Prognoză”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, la dezbaterea din plen a moțiunii simple, scrie Agerpres.

Ea a subliniat că Guvernul și Ministerul Muncii „şi-au făcut treaba în combaterea sărăciei din România” și a acuzat că moțiunea simplă a AUR dezinformează.

„Stimaţi colegi din opoziţie, v-aţi mai referit în moţiune la faptul că România ar fi campioana Uniunii Europene la riscuri de sărăcie şi deprivare materială. Aici avem o altă dezinformare, dar prin omisiune de această dată. V-aţi oprit la primul grafic de pe site-ul Eurostat, unde se prezintă acest indicator. V-aţi făcut că nu vedeţi graficul următor, unde România apărea pe primul loc, la mare distanţă faţă de celelalte state, în privinţa reducerii numărului de persoane aflate în stare de deprivare socială şi materială. Acest lucru s-a întâmplat în 2023 şi a continuat în 2024.

Conform aceloraşi date Eurostat, în ultimii trei ani, peste 1,3 milioane de români au ieşit din această stare de sărăcie extremă. Asta arată că guvernul din care fac parte şi ministerul pe care îl conduc şi-au făcut treaba în combaterea sărăciei din România. Şi nu este vorba doar despre combaterea sărăciei, ci şi de creşterea nivelului de trai. În ultimii 10 ani, România a înregistrat o creştere de 44% în această privinţă, una dintre cei mai mari din Uniunea Europeană. Este o imagine reală, diametral opusă faţă de imaginea falsă pe care aţi prezentat-o dumneavoastră în moţiune.", a adăugat ea.

Știrea inițială Liderul grupului senatorial al AUR Petrișor Peiu a depus, săptămâna trecută, în plen, moțiunea simplă intitulată „Sistemul de pensii - un joc de-a alba-neagra cu viețile părinților și bunicilor noștri”, semnată de 45 de parlamentari - 28 AUR, 10 S.O.S. România și șapte POT, scrie Agerpres.

Semnatarii moțiunii simple își argumentează demersul prin înghețarea pensiilor de la începutul acestui an și adâncirea inechităților în societate. Ei menționează, totodată, inechitățile din sistemul de pensii militare.

Potrivit inițiatorilor moțiunii, un român care muncește o viață ajunge să recupereze doar o treime din contribuțiile sale, iar România continuă să fie pe ultimele locuri din Uniunea Europeană atât la speranța de viață, cât și la nivelul pensiei medii.

„Un român mediu, care muncește 42 de ani și plătește la stat 1.344.000 lei contribuții, la valorile actualizate pentru 2025, ajunge să primească înapoi, dacă are norocul să trăiască speranța medie, doar 522.000 de lei. Restul... rămâne în contul statului (de fapt, în Fondul național unic al asigurărilor sociale) sau al eternului «nu se poate, nu avem de unde»!”, precizează textul moțiunii.

Măsurile propuse de inițiatorii moțiunii simple pentru un sistem de pensii echitabil vizează aplicarea „corectă” a formulei de indexare - rata inflației + 50% din creșterea câștigului salarial mediu brut, o nouă lege pentru pensiile militare cu respectarea criteriul echității și al echilibrului intern, „normalizarea” pensiilor speciale prin introducerea unui plafon de maximum 5.000 de lei pentru partea necontributivă a pensiei și a unui impozit de 95% pentru partea necontributivă, care depășește salariul net al șefului statului.

„România nu poate pretinde respect de la cetățeni atât timp cât îi tratează pe cei care muncesc și au muncit o viață cu dispreț birocratic și cinism politic. Este timpul să ne întoarcem la principii simple: legea trebuie aplicată tuturor, echitatea nu e negociabilă, iar pensionarii nu sunt o povară, ci memoria vie a muncii oneste. Restul sunt artificii contabile și amânări strategice - și Romania are nevoie de reforme, nu de trucuri de campanie”, subliniază senatorii AUR, S.O.S. România și POT.

Potrivit AUR, chemarea ministrei Muncii Simona Bucura-Oprescu în Parlament este „un gest de responsabilitate democratică”.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
După ce George Simion l-a jignit, Emmanuel Macron l-a sunat imediat pe Nicușor Dan. Liderul francez i-a spus...
Digi FM
Mesajul unui puști de 12 ani, diagnosticat cu autism, pentru George Simion, după ce l-a jignit pe Nicușor...
Pro FM
Ultimele cuvinte ale lui Avicii. Ce a scris Tim Bergling în jurnal, cu o zi înainte de a-și pune capăt vieții
Film Now
Cu părul cărunt și un costum masculin reinterpretat, Andie MacDowell a fost regina covorului de la Cannes...
Adevarul
O româncă a rămas fără 50.000 de lei, în urma unei fraude de tip „spoofing”. Cum funcționează noua metodă de...
Newsweek
4.800 lei în plus la pensie în luna iunie pentru un pensionar cu 37 ani munciți. Cum se explică?
Digi FM
Irinel Columbeanu are mari datorii la azil. Pensia nu acoperă nici măcar un sfert din cheltuieli: "Nu-l mai...
Digi World
"Nu e de glumit. Intoxicația cu apă poate fi fatală!". Primele simptome și ce să faci dacă o persoană se...
Digi Animal World
Acest câine are un nume absolut hilar: „Mama mea refuză să-mi plimbe câinele pentru că numele lui e prea...
Film Now
Scarlett Johansson, despre colaborarea cu Bill Murray și acuzațiile ce i-au fost aduse actorului: Viața l-a...
UTV
Salma Hayek, pe coperta Sports Illustrated Swimsuit 2025: „Am aproape 60 de ani, nici nu mi-ar fi trecut prin...