Sporul de până la 50% pentru fonduri UE, condiționat de timpul efectiv lucrat și de valoarea proiectului. „Introducem meritocrația”

Data actualizării: Data publicării:
ministerul dezvoltarii
Foto: Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei via Facebook

Sporul pentru bugetarii care lucrează la proiecte de investiții finanțate din fonduri europene, inclusiv cele din PNRR, va fi condiționat de anumite criterii.  Potrivit unui document pus în transparență decizională pe site-ul Ministerului Dezvoltării, acordarea sporurilor va fi făcută în funcție de timpul efectiv lucrat lunar, dar și de valoarea proiectului implementat. După cumularea celor două criterii, sporul primit de angajați poate fi între 5 și cel mult 50% din salariul de bază, mai arată proiectul de hotărâre de Guvern.

0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a anunțat că a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre de Guvern care ar lega acordarea sporurilor pentru gestionarea proiectelor finanțate din fonduri europene de criterii de performanță.

Ministrul Cseke Attila spune că actul normativ „ar introduce meritocrația în administrația publică”.

Propunerea de act normativ modifică regulamentul cadru privind criteriile pe baza cărora se stabileşte procentul de majorare salarială pentru personalul plătit din fonduri publice, precum şi condiţiile de înfiinţare a posturilor în afara organigramei, în cadrul instituțiilor şi al autorităților publice care implementează proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile sau prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Proiectul poate fi consultat aici.

Schimbări preconizate

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de hotărâre de Guvern, „pentru asigurarea disciplinei financiare, este necesară completarea Regulamentului-cadru” după cum urmează:

  • Majorarea salariilor de bază, soldelor de funcție/salariilor de funcție, indemnizațiilor de încadrare, se realizează în funcție de timpul efectiv lunar lucrat, dar și de valoarea proiectului/proiectelor implementate, în condițiile în care, se dovedește prin Raport de progres trimestrial, aprobat de ordonatorul de credite, că au fost înregistrate progrese în implementarea proiectului, în trimestrul anterior.  Această măsură nu se aplică în cazul ultimului trimestru de implementare a proiectului.

  • Este stabilit procentul de majorare, în funcție de timpul efectiv lunar lucrat și de valoarea proiectului/proiectelor implementate, procentul crescând, în funcție de cumulul celor 2 indicatori, de la 5% la 50%.

  • Este considerat că au fost înregistrate progrese în implementarea proiectului, dacă se dovedește că au fost înregistrate progrese la cel puțin unul din următorii indicatori:

  1. a fost realizată o creștere a execuției documentare, spre exemplu studii, referate, cereri de plată, documentația pentru proiectare inclusiv obținerea de avize de cel puțin 5% pentru activitățile eligibile prevăzute în proiect, în funcție de complexitatea proiectului

  2. a fost realizată o creștere a execuției fizice de cel puțin 3%;

  3. au fost derulate cel puțin 3% din activitățile eligibile prevăzute în proiect, în funcție de complexitatea proiectului; au fost recepționate cel puțin 3% din bunurile/serviciile/lucrările prevăzute în proiect.

  4. au fost recepționate cel puțin 3% din bunurile/serviciile/lucrările prevăzute în proiect.

  • Veridicitatea și exactitatea informațiilor din Raportul de progres sunt supuse verificării reprezentanților Curții de Conturi a României, iar în cazul în care se dovedește că Raportul de progres nu reflectă realitatea, pentru sumele obținute nelegal răspunderea este în solidar, după cum urmează: echipa de proiect, persoanele aflate pe circuitul de avizare și ordonatorul de credite.

  • Plata drepturilor stabilite potrivit celor de mai sus, este acordată în următorul trimestru, lunar, corespunzător Raportului de progres aferent trimestrului anterior.

De exemplu, dacă timpul lunar efectiv lucrat este de cel mult 20 de ore, sporul poate fi între 5-10%, în funcție de valoarea proiectului din fonduri europene, iar acest procent crește gradual. La peste 80 de ore lucrate într-o lună, sporul poate fi de 25-50% din salariul de bază, la un proiect cu o valoare de peste 20 de milioane de lei, se mai arată în documentul pus în transparență publică.

Măsura propusă va asigura o abordare justă a folosirii banilor publici. Introducem meritocrația în administrația publică. Cei care merită, cei care asigură absorbția fondurilor europene pentru dezvoltarea României pot primi chiar și 50% spor, pe baza unor criterii ferme, dar cei care nu contribuie semnificativ la implementarea acestor proiecte, pe baza unui raport de progres, nu vor beneficia de sporuri”, a precizat Cseke Attila, conform postării de marți pe pagina de Facebook a MDLPA.

Editor : C.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cea mai bună țară pentru retragerea la pensie se află la mii de kilometri. Totuși, europenii au o opțiune...
Digi FM
Prințesa Kate și prințul William, alături de adorabilii George și Charlotte, la Wimbledon. Regele Felipe al...
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, surprinși din nou împreună pe un iaht de lux, la doar câteva zile după...
Film Now
Nicole Kidman, apariție intens comentată la un show de modă la Paris. Unii o acuză că și-a „înghețat fața”...
Adevarul
Educația teatrală, materie obligatorie în clasa a XI-a, educația sexuală nu este în programa școlară
Newsweek
Șefa CSM a scris la UE ca pensiile speciale să nu fie tăiate. O așteaptă o pensie de 30.000 lei
Digi FM
Părinții ei sunt multimilionari, dar ea a ales simplitatea. Fiica lui Tom Cruise, impresionantă pe străzile...
Digi World
Descoperire revoluționară în Marea Piramidă din Egipt. Inscripții vechi de 4.500 de ani schimbă tot ce se...
Digi Animal World
Lătratul câinilor, tradus de un expert. 4 mesaje pe care animalul tău încearcă să ți le transmită
Film Now
Cum arată azi actorii din „Scary Movie”. Ce fac vedetele la 25 de ani de la premiera comediei horror
UTV
Iustin Petrescu pierde primul proces din scandalul cu Marilu Dobrescu